Home Accesorii Când trebuie înlocuită casca moto?
AccesoriiCascaUtile

Când trebuie înlocuită casca moto?

102


Soarele, căldura, utilizarea intensivă și depozitarea necorespunzătoare scurtează durata medie de viață a unei căști. Care nu ar trebui să fie niciodată mai lungă de cinci ani. Iată de ce
„Cel mai bine înainte de”. Aceasta este mențiunea imprimată pe ambalajele multor alimente cu durată lungă de viață pentru a indica cel mai bun moment pentru a le consuma. La fel ca alimentele, unele obiecte nu sunt veșnice, mai ales dacă le folosiți mult. Așa este cazul căștii. Da, dar cât durează singurul obiect a cărui utilizare este obligatorie pentru motocicliști? Nu există un răspuns precis, dar se pot da câteva estimări.

În medie, cinci ani

Potrivit unor experți din industrie chestionați de Dueruote, durata medie de viață a unei căști este de aproximativ cinci ani. Dar aceasta este tocmai o durată medie de viață. Deteriorarea căștii, de fapt, nu se întâmplă atât de mult la exterior. Cu excepția cazului în care este perforată sau ciocănită constant, stabilitatea cochiliei exterioare este aproape eternă. În cochilia interioară din polistiren se produce cea mai mare uzură.

Învelișul interior este, de fapt, realizat din polistiren expandat și presat. Pe măsură ce trece timpul, utilizarea, expunerea la soare și la căldură și transpirația se evaporă, cochilia se usucă. Mai important, polistirenul eliberează încet gaz pentan. Rezultatul este că învelișul interior se fărâmițează, își pierde proprietățile mecanice și devine inutilizabil. Pe scurt, în cazul unei lovituri, polistirenul interior fundamental nu mai are capacitatea de a absorbi șocul.

Atenție la căldură

Există mulți factori care afectează durabilitatea unei căști. Primul și cel mai important, depozitarea. Dacă casca este păstrată într-un loc răcoros și uscat, departe de sursele de căldură, aceasta are șanse să reziste mai mult . În schimb, dacă este păstrată vara în șaua unui scuter sau într-un topcase al unei motociclete, procesul de deteriorare este grăbit. O cască de luptă, ținută să se „coacă” vara în portbagaj, este efectiv inutilizabilă după câțiva ani. Factorul geografic este, de asemenea, decisiv: aerul sărat din stațiunile de la malul mării, de exemplu, este dușmanul conservării căștii.

Prin urmare, sunt prea multe variabile în joc care fac imposibilă inscripționarea pe căști a mențiunii „a se înlocui în termen”. Depinde de sensibilitatea motociclistului și a scuteristului să își dea seama când este momentul să arunce casca veche la gunoi și să cumpere una nouă.

Dacă ești unul din cei care își îndrăgesc casca moto, ai aici un ghid simplu de întreținere a căștii.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Utile

Castrol lansează noua gamă de lubrifianți POWER1 pentru motociclete și scutere, cu noua FORMULĂ 3-în-1

Castrol și-a înnoit gama de lubrifianți de bază POWER1 pentru motociclete și...

Utile

Benzină murdară: cauze, consecințe și remedii

Oricâte filtre ar fi montate pe traseul carburantului de la rafinărie până...

Noutati motoUtile

Noua Generație de anvelope Pirelli SCORPION: Trail III

  Pirelli SCORPION Trail III reprezintă cea mai recentă generație de anvelope de...

Utile

Cum să-ți alegi corect setul de anvelope de iarnă

Alegerea corectă a setului de anvelope de iarnă este esențială pentru siguranța...