Cu căștile curate!

Haideți să acordăm puțină atenție căștilor noastre! Scopul lor principal este de a se sacrifica pentru a ne proteja. Când ne lovim la cap, cochilia lor exterioară se zdrobește pentru a răspândi și diminua forța impactului înainte de a comprima căptușeala EPS moale care atenuează forțele G înainte ca acestea să ajungă la creierul nostru delicat.

În cele ce urmează, vă prezentăm un ghid simplu de întreținere a căștii, cu câțiva pași clari pentru a lustrui exteriorul și a igieniza interiorul, astfel încât să fie iarăși ca nouă.

Pentru mulți motocicliști, îngrijirea căștii e o etapă pregătitoare, dar și o plăcere. Un moment de intimitate cu propriul echipament, ales cu grijă din o mie de alte opțiuni posibile. Să-i acorzi atenția cuvenită și să o menții în condiții optime este însă și o datorie a oricărui motociclist, fiind o chestiune de confort, dar și de siguranță.

Dacă vorbim despre vizieră, e clar că aceasta este elementul fundamental pentru o vizibilitate perfectă, și nu trebuie să explicăm aici de ce influențează siguranța, dar nici cu carcasa exterioară și cu celelalte elemente ale unei căști nu e de glumă. O curățare temeinică ne poate face să observăm zgârieturi sau pete pe care altfel nu le-am fi observat. Pașii de urmat pentru igienizarea căștii nu sunt mulți și, cu siguranță, nu este un proces complicat, dar sunt câteva lucruri de care trebuie să ținem cont pentru o curățare perfectă și mai ales pentru a evita avarierea căștii.

Curățarea exteriorului

Să începem cu un aspect de bază: casca nu trebuie curățată când e uscată. Să fim mai clari, dacă fie pe carcasa exterioară, fie pe vizieră sunt prezente clasicele insecte, praf sau murdărie, casca trebuie udată înainte de îndepărtarea lor, iar după ce le-ai umezit, este bine să aștepți câteva minute pentru a le lăsa să se înmoaie. Eforturile de a îndepărta astfel de reziduuri fără înmuierea prealabilă pot duce la zgârierea suprafeței respective.

Al doilea aspect esențial: nu folosiți detergenți care nu sunt destinați căștilor moto (de exemplu, spray de geamuri). Produsele generice pot conține solvenți sau alte substanțe agresive care pot deteriora finisajul exterior al căștii sau al vizierei. Dacă nu aveți un detergent specific, cum ar fi cele vândute chiar de producători sau cele pe care le puteți cumpăra din magazinele moto, cel mai bine este să folosiți apă caldă și săpun neutru în combinație cu o cârpă moale. Pentru a ajunge în toate spațiile, cum ar fi în zona mecanismului vizierei, puteți folosi o periuță de dinți cu peri moi.În ceea ce privește viziera, bine ar fi să o scoateți de pe cască, pentru a o curăța cu grijă și pe interior. Dacă are pinlock, și acesta poate fi îndepărtat și curățat. Ce este pinlockul? Foarte simplu, e o lentilă furnizată întotdeauna în cutia originală de livrare a căștilor din gama medie și superioară, care se aplică pe interiorul vizierei, pentru a crea o cameră de aer intermediară între interiorul și exteriorul acesteia, cu scopul de a diminua diferența de temperatură dintre cele două medii și, în zilele mai reci sau mai umede, a evita sau limita aburirea pe interior.

Spălarea interiorului

Să trecem la interiorul căștii și la diferitele protecții. Căștile din gama medie și superioară au întotdeauna căptușeală detașabilă și lavabilă, ceea ce este o facilitate plăcută, mai ales dacă folosiți casca vara sau în călătorii lungi și transpirați mult. În cele mai multe cazuri, puteți scoate căptușeala (partea superioară) și bureții pentru obraji, care pot fi spălate cu ușurință în mașina de spălat la un program de temperatură scăzută, cu un detergent ușor.

După spălare, cel mai bine este să puneți totul la uscat departe de sursele directe de căldură, care ar putea duce la asprirea materialului în contact cu fața, făcându-l iritant. E indicat ca uscarea să se facă în aer liber și asigurați-vă că totul este bine uscat înainte de reasamblare, pentru ca umiditatea reziduală să nu creeze mucegai sau mirosuri neplăcute.

În cazul în care casca nu are o căptușeală interioară detașabilă, cea mai bună soluție este să folosiți o cârpă umezită cu apă călduță și săpun neutru și să ștergeți căptușeala interioară acolo unde puteți ajunge. Apoi, faza de uscare este întotdeauna esențială.

Dacă aveți grijă de interiorul și exteriorul căștii, va arăta ca nouă timp de mulți ani. Cu siguranță, nu vrem să purtăm cu o cască ce pare uzată și suntem siguri că nimeni nu vrea să își bage capul într-o cască ce miroase a șosete murdare.

Adaugati comentariu