Home Noutati moto Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto
Noutati moto

Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto

19


Honda oferea un motoscuter de cilindree mică numit Motocompo în urmă cu mai bine de 30 de ani. La vremea respectivă, acel model putea fi pliat și depozitat în portbagajul unuia dintre cele mai mici modele din oferta producătorului.

Deși modelul respectiv nu a condus topurile de vânzări ale epocii, Motocompo a devenit cool cu timpul, iar ideea din spatele său a început să aibă sens în numeroase orașe aglomerate. Conceptul este denumit ”last mile mobility” și implică să conduci mașina până la un punct, iar de acolo să mergi cu trotineta sau un alt vehicul mai mic, pliabil, ca să nu fie și mai aglomerate centrele orașelor.

Evident, lucrurile nu merg decât dacă mulți oameni fac asta, iar unii preferă să traverseze un oraș întreg pe o trotinetă electrică, în timp ce alții încă se chinuie pe ei și pe cei din jur ca să stea în mașină, semafor după semafor, zi de zi, de parcă nu ar exista nicio alternativă.

Ani mai târziu, Honda a făcut o cerere de patent pentru numele Motocompacto. Ideea din spatele acestuia a fost renașterea unei idei mai vechi, într-o formulă nouă, fără a profita pe deplin de vechiul nume. Odată cu cererea de marcă înregistrată, Honda a fost nevoită să atașeze și schițe cererii, iar primele imagini cu Motocompacto circulau pe internet în urmă cu aproape trei ani.

În toamna lui 2023, avem imagini oficiale cu Honda Motocompacto, un vehicul electric pentru călătorii prin centrele orașelor aglomerate. Este de dimensiunea unui geamantan, având o lățime de 9.4 cm, o înălțime de 53 cm și o lungime de 74 cm. Sarcina utilă este de 120 de kilograme.

Atunci când este în forma necesară rulării, are 44 cm lățime, 89 cm înălțime și 97 cm lungime. Ampatamentul este de 73 cm. Pentru a plia la loc într-o formă cât mai compactă, riderul trebuie să strângă șua, roata spate, ghidonul și cricul lateral înapoi în forma de dreptunghi.

În materie de putere, vorbim de 490 de wați, deci aproximativ 0.6 cai-putere. Vehiculul cântărește 18 kg, iar înălțimea la șa este de 62 cm. Poate să ruleze cu până la 24 km/h, iar autonomia este de aproximativ 19 kilometri.

Teoretic, ar merge folosit de la o parcare ceva mai îndepărtată (și mai ieftină) până la birou și înapoi. Încărcarea bateriei se face în trei ore și jumătate de la o priză casnică. Începând cu Noiembrie 2023, dealerii Honda și Acura din SUA vor oferi acest model în ofertă la 995 de dolari, fără a fi nevoie să ai și un autoturism Honda ca să îl cumperi, cum era pe vremea lui Motocompo.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...