Home Motociclete inedite Honda Motocompo ar putea reveni
Motociclete ineditePrezentareRetro

Honda Motocompo ar putea reveni

5


Honda Motocompo, care a fost vândut în Japonia între 1981 și 1983, nu ar trebui să fie altceva decât o curiozitate în istoria motociclismului. S-a dovedit mai puțin popular decât era de așteptat și vânzarea a fost întreruptă după doar doi ani, dar Honda a revizuit constant ideea de atunci și acum pare să pregătească o versiune a Motocompo-ului din secolul 21 sub numele de „Motocompacto”.

În cazul în care nu ai auzit de el, Motocompo-ul original a fost un scuter mic, plibail propulsat de un motor de 49 cmc în doi timpi. Ghidonul și scaunul puteau fi împachetate în caroserie pentru a face un pachet dreptunghiular suficient de mic pentru a fi introdus în portbagajul unei mașini. De fapt, a existat o mașină specifică pentru el pe piața japoneză, Honda City.Ideea era că mașina rămânea parcată la marginea orașului, iar de acolo scoteai servieta pe roți din portbagaj și mergeai ultimii kilometri până la birou fără să stai în trafic. În teorie, soluția perfectă pentru aglomerația din Tokyo. În realitate, urcarea Motocompo-ului în mașină este un chin, mecanismul de pliere nu este atât de simplu pe cât ar putea părea, iar puterea în doi timpi însemna că atât mașina, cât și hainele tale vor mirosi a combustibil. Honda spera să vândă 10.000 pe lună, dar în doi ani a vândut doar aproximativ 50.000.

Dar ideea nu a murit, iar vehiculele pliabile în stil Motocompo au fost concepte obișnuite la saloane în anii de după, adesea cu sisteme de propulsie electrice care remediază cel puțin unele dintre defectele originalului. În 2001, Honda a prezentat e-Dax și e-NSR, un duo de vehicule electrice minuscule, pliabile, cu motoare montate pe butuc, iar în 2011 conceptul Moto Compo alimentat cu baterii a apărut la Salonul Auto de la Tokyo alături de un concept de mașină potrivit pentru a reînvia ideea unui vehicul cu două roți care reiese dintr-un vehicul cu patru roți mai mare.Deși nu am văzut un concept nou sau un vehicul de producție în ultimii ani, spiritul Motocompo-ului continuă să trăiască, iar în 2020 Honda a depus drepturi de marcă pentru numele „Motocompacto”, o marcă înregistrată pe care încă o deține în mai multe țări. Marca comercială Motocompacto este destinată „scuterelor electrice cu auto-echilibrare”. După mai bine de doi ani, proiectul pare să fi făcut încă un pas mai aproape de realitate, deoarece Honda a solicitat acum protecția IP a unui logo care să se potrivească cu numele Motocompacto, oferind prima noastră imagine despre cum ar putea arăta următoarea servietă pe roți.

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

Retro

MV Agusta: 80 de ani de la producția primului motor

În 1943, în plin război mondial, a luat naștere proiectul care avea...