Home Motociclete electrice Kawasaki, modele electrice în 2023 și tehnologie hybrid pentru 2024
Motociclete electriceNoutati motoPiata motoPrezentare

Kawasaki, modele electrice în 2023 și tehnologie hybrid pentru 2024

1


 

Poate că Kawasaki nu a lansat la EICMA atât de multe modele noi ca alte firme rivale, dar compania a pus la bătaie o tehnologie foarte interesantă. Kawasaki a folosit în primul rând salonul ca platformă pentru a dezvălui mai multe despre planurile pentru o gamă viitoare care va fi la fel de ecologică ca și vopseaua clasică a mărcii.

Hiroshi Ito, președintele Kawasaki Motors, a fost la salon pentru a dezvălui cele mai recente informații cu privire la planurile de motociclete electrice care au fost furnizate comunității moto în ultimii doi ani. În cele din urmă, atât versiunile „Z” naked, cât și „Ninja” ale modelelor pur electrice, care urmează să fie prezentate în showroom-uri anul acesta, au fost expuse complet. Deși specificațiile detaliate nu au fost dezvăluite, motocicleta hibridă „HEV” a lui Kawasaki planificată pentru 2024 a fost și ea expusă.

Două modele electrice confirmate pentru 2023

Cele două modele electrice au fost confirmate oficial ca motociclete de serie din 2023. Kawasaki încă nu a dezvăluit numele lor finale, pur și simplu referindu-se la versiunea naked ca modelul „Z-family” și versiunea carenată ca motocicletă „în stil Ninja”. Ambele au aceleași baze, cu un cadru din tub de oțel și un motor electric de 11 kW (15 CP); în Europa, vor putea fi conduse cu permis categoria A1, începând cu vârsta de 16 ani. Bateriile duble montate intr-o cutie sub rezervor oferă o capacitate totala de 3kWh si alimentează un motor electric montat acolo unde ar fi in mod normal transmisia.

Acest motor propulsează roata din spate printr-un singur reductor, spre deosebire de prototipul electric anterior al Kawasaki, care folosea o cutie de viteze convențională cu patru trepte. Transmisia cu un singur raport și motorul electric elimină orice nevoie de ambreiaj sau schimbător de viteze, dar Kawasaki a optat pentru a menține frâna spate acționată cu piciorul, ca la o motocicletă convențională, mai degrabă decât să o mute pe partea stângă a ghidonului, ca la un scuter.

Ambele modele Z și Ninja își împrumută caroseria de la motocicletele existente, Z400 și respectiv Ninja 400, cu excepția rezervorului de combustibil; acea parte care acum nu este necesară este înlocuită cu un panou de acoperire care ascunde partea superioară a bateriei. Cadrul este un design simplu cu spalier din oțel, iar brațul oscilant este o unitate cu secțiune cutie, în timp ce furca și roțile sunt piese disponibile din gama existentă Kawasaki. Prin partajarea componentelor, Kawasaki va putea, sperăm, să mențină prețurile scăzute atunci când modelele vor ajunge la dealeri.

Hibridul pătrunde și pe piața moto

Va trebui să așteptăm puțin mai mult pentru următorul pas în planul de electrificare al Kawasaki, care vine în 2024 odată cu lansarea modelului hibrid care a fost prezentat în formă aproape de producție la EICMA. Denumită în prezent pur și simplu HEV, hibridul este o altă motocicletă în stil Ninja care preia elemente din Ninja 400, de data aceasta incluzând motorul său dublu paralel. Este susținut de un motor electric, atât grupul motopropulsor electric, cât și motorul cu ardere, acționând printr-o transmisie semi-automată acționată de butoane de pe partea stângă a ghidonului. Alte caracteristici includ un mod „mers”, care permite motorului electric să fie folosit pentru manevre la viteză mică și un comutator care mută transmisia într-o setare complet automată.Pe partea dreaptă a ghidonului, există un buton interesant marcat eBoost, un nume Kawasaki marcat în urmă cu ceva timp. Acesta are scopul de a activa un mod de putere suplimentar, exploatând împreună atât motorul electric, cât și motorul cu ardere. Sistemele de propulsie duale înseamnă că motocicleta poate funcționa în modul pur electric pentru călătorii scurte în oraș, cu viteză redusă, folosind un acumulator relativ mic montat sub scaun sau în modul pur pe benzină, timp în care bateria este încărcată asemănător unui sistem hybrid văzut adesea pe mașini. Pentru distracție maximă, ambele sunt folosite împreună, oferind performanțe de clasa 650cc.

Vise cu hidrogen?

Proiectul cu cea mai mare perspectivă de la Kawasaki este motorul său cu ardere alimentat cu hidrogen. Motorul prototip în sine a fost expus la EICMA, iar Kawasaki a oferit imagini despre cum ar putea arăta o motocicletă care îl folosește.

Motorul este o derivație a unității supraalimentate a lui Ninja H2, dar modificat pentru a funcționa mai degrabă cu hidrogen decât pe benzină. Asta înseamnă montarea injecției directe de combustibil, deoarece hidrogenul trebuie adăugat la presiune ridicată după ce supapele s-au închis, iar compresorul ajută la asigurarea fluxului de aer în camera de ardere pentru a obține un raport adecvat oxigen/combustibil pentru o ardere curată și eficientă. . Evacuarea principală ar trebui să fie vapori de apă, deși motoarele cu ardere cu hidrogen nu sunt chiar „emisii zero”, deoarece vor exista și oxizi de azot în evacuare.

Imaginile motocicletei arată hidrogenul stocat în recipientele din spate. Acesta este potențial rezultatul legăturii dintre Kawasaki, Yamaha și Toyota în ceea ce privește dezvoltarea motoarelor cu combustie alimentată cu hidrogen. Toyota a dezvăluit canistre cilindrice de hidrogen care seamănă mult cu cele Kawasaki la începutul acestui an, cu intenția de a le folosi ca baterii interschimbabile în Woven City, o întreagă comunitate pe care Toyota intenționează să o construiască la poalele Muntelui Fuji. Ideea este de a avea canistre de hidrogen disponibile la fiecare colț de stradă și de a alimenta cu hidrogen dispozitive și vehicule electrice.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Noul Malaguti Madison 125

Sportiv, practic și… sportiv, noul Malaguti Madison 125 schimbă hainele față de...

Noutati moto

Aprilia SR GT 125 și 200, disponibile și în varianta MotoGP Replica

Aprilia a dezvelit o nouă variantă a scuterului său SR GT, disponibilă...

Noutati moto

Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto

Honda oferea un motoscuter de cilindree mică numit Motocompo în urmă cu...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 S Grand Tour a debutat: iată ce aduce nou

Ducati a extins gama Multistrada cu un nou model, numit Multistrada V4...