BMW R1250 RT – Dansul Supapelor

Tehnologia Shift Cam de la BMW a debutat pe motoarele boxer, iar dincolo de schimbări mai mult sau mai puțin subtile, cuplul pare omniprezent. BMW R1250, în toate declinările sale, vrea în secret să te ducă dintr-un loc în altul doar pe o roată.

Sunt genul care te vrăjesc pe parcurs, aceste motociclete cu boxere mari de la BMW. Te atrag încă de la început cu posibilitățile pe care ți le promit, călătoriile lungi fiind asul lor din mânecă: GS-ul cu puncte izolate aflate la mii de kilometri depărtare, unde ajung doar semnalul vreunui post de radio religios și cine știe ce frecvențe secrete, iar RT-ul cu mii de kilometri… în sine, la adăpost de vânt și cu muzică în difuzoare. 

O opinie personală: a fost o perioadă destul de întinsă în care, indiferent de numărul cilindrilor, designul exemplarelor BMW pe două roți era interpretabil. Cine știe? poate că precizia asimetriei era de fapt interesantă pentru germani. Am mers și cu cele care aveau butoane stânga dreapta pentru semnalizare. Nu trăim în trecut și, oricum ar fi, este indiscutabil că motocicletele aveau acel vino încoace, comparabil cu al unei domnișoare din afișele pentru oktoberfest, bine dezvoltată, cu halbe de bere cel puțin într-o mână. Apoi, mai recent, conceptele și machetele de lut au început să fie sculptate după alte repere, mai simetrice, iar rontunjimile înlocuite de forme atent lucrate. Ca să folosesc unul dintre puținele cuvinte în germană pe care le știu, aș spune că toate modelele noi arată mai Klum. Da, știu că-i un nume. Oricum ar fi, am început să le admir din ce în ce mai mult.

Cu noile culori și opțiuni Spezial cum ar fi jantele sau tapițeria, RT-ul se poziționează un pic mai sus pe scara eleganței. Dacă un K1600 pare că poartă frac, BMW R1250 RT vine într-un costum modern fără cravată.

{"arrow":"true","pagination":"true","speed":"300","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","loop":"true","slide_to_show":"1","slide_show_ipad_swpr":"2","slide_show_tablet_swpr":"1","slide_show_mobile_swpr":"1","slide_to_column":"1","auto_stop":"false","centermode":"true","space_between":"0","animation_swpr":"slide","height_auto_swiper":"false","direction_swpr":"horizontal","vertical_height":""}

 

Allegrissimo

Sunt călare pe o motocicletă și vibrațiile sunt inerente. Doar că motorul de 1254 cmc are un mers mai rotund decât cel care echipa R1200, în special la regimuri de turații joase, și un sunet mai clar. Sistemul de evacuare este nou și produce alte note, mai tehno. În plus, posesori cu mulți kilometri la activ în compania vechiului model spun că acest nou boxer R1250 nu mai țăcăne. Iată că decizia inginerilor de a schimba lanțul care acționează axele cu came dintr-unul cu role în unul cu roți dințate îndeplinește o funcție în plus pe lângă rațiuni legate de eficiență. Ungerea mai bună a bazei pistoanelor și injectoarele de benzină cu dublu jet contribuie la bunul mers general al lucrurilor.

În pas rapid, dau bice RT-ului pe niște drumuri de țară pentru a vedea cum se comportă noul boxer în zone în care accelerația este rareori constantă. Într-un sat încetinesc pentru a trece de un agregat artizanal, pus în mișcare de un cal putere nemâncat, și, ajuns în jurul a 3.000 rpm, accelerez puternic să mă strecor prin fereastra lăsată de două mașini, fără să mă gândesc că fierul de sub mine ar vrea să se ridice pe o roată. Să păstrăm totuși proporțiile, nu e ca atunci când încerci pentru prima oară o motocicletă în doi timpi, însă cuplul disponibil de la turații joase este impresionant.

Ritmul tehnologiei

De multă vreme constructorii auto și moto cochetează cu distribuția variabilă în diferite forme și complexități. Shift Cam, care și-a făcut debutul odată cu BMW R1250 GS și RT, este o soluție ce permite varierea atât a sincronizării supapelor de admisie cât și a cursei lor. Acestea sunt și decalate pentru a crea un vârtej optim al amestecului combustibil pentru o ardere cât mai eficientă. Fiecare camă are câte două profile, concepute pentru regimuri diferite de sarcină și turație, iar schimbarea între aceste desene se realizează prin deplasarea arborelui cu came de-a lungul axului său în perioadele de cvasi pauză, când se rotește fără să împingă efectiv supapele. Schimbarea se face după o partitură electronică predefinită, dar există o regulă generală care impune schimbarea în jurul a 5.500 rpm, indiferent de cum accelerezi. M-am jucat la toate regimurile de turație pentru a vedea dacă apare vreo sincopă sesizabilă sau vreun puseu de putere. Rotund peste tot.

Toate soluțiile tehnice se traduc prin performanță generală îmbunătățită și putere distribuită pe o gamă foarte largă de turații, dincolo de reducerea emisiilor de noxe și consumul îmbunătățit. Cifrele în sine elimină orice dubiu privind performanța noilor R 1250 GS și RT. Curba de cuplu indică 110 Nm la 2.000 rpm urmând să ajungă la 120 Nm imediat după 3.500 rpm. În lumea reală înseamnă pur și simplu că ai o rezervă considerabilă la turațiile cel mai des folosite. Poate că în zilele noastre 136 CP nu mai țin capul de afiș al clasei, dar cu așa mult cuplu în mod cert durata pneului spate va fi direct proporțională cu zâmbetul celui care conduce.

Aria asfaltului

Că e proaspăt turnat și miroase a zmoală sau decolorat și vălurit, orice drum asfaltat devine rapid teren de joacă. BMW R1250 RT este disponibil acum și cu noul sistem Dynamic ESA „Next Generation“, la care amortizarea se face automat în funcție de suprafața de rulare și de manevrele executate de pilot. În plus, pretensionarea suspensiei este și ea automat reglată pentru toate sarcinile (cu/fără pasager sau bagaje). Confort și stabilitate. Mult mai rigid decât fratele GS, RT-ul te va lăsa să te bucuri de un ritm susținut pe o secțiune virajată, și nu ține secret ce se întâmplă cu roata față. ABS Pro vine în echiparea standard a RT-ului, iar Dynamic Braking Control (DBC) ajută la menținerea controlului la frânări puternice. Tot DBC împiedică acționarea involuntară a accelerației, eliminând astfel o posibilă agravare. Dacă tu și aventura vorbiți la per tu, în zonele îndepărtate ale planetei cu siguranță te va ajuta sistemul cu doi senzori de detonație al motorului, fiind posibilă folosirea benzinei cu cifră octanică mai mică de RON 95. Tot la capitolul călătorii e important că accesoriile vechiului model se potrivesc la cel nou fără a fi nevoie de adaptări.

BMW R1250 RT este un touring elegant cu veleități sportive de care te atașezi pe măsură ce aduni trasee și povești. Ești bine protejat de vânt, ai semnificativ mai multă libertate în alegerea rutelor decât ai avea-o cu un K1600 și mai multă manevrabilitate față de acesta din urmă. Faptul că poți asculta împreună cu pasagerul sunetul muzicii în locul celui făcut de vânt e mare lucru, chiar dacă nu o noutate la acest model. Iar când ești singur poți să arunci motocicleta de pe o parte pe serpentine, punând cuplul la treabă la fiecare ieșire din viraj. Cu alte cuvinte, să valsați: tu în șa, supapele în motor și motocicleta pe drum.

 

Date tehnice BMW R1250 RT

MOTOR

2 cilindri boxer, răcit cu lichid,

DOHC, un arbore de echilibrare

alezaj x cursă (mm) 102,5×76

raport de compresie 12,5:1

injecție electronică

Transmisie

Transmisie finală cardan

Ambreiaj în baie de ulei, acționat hidraulic

Cutie cu 6 rapoarte, angrenare constantă

Controale electronice
gestionate de pilot

ABS, moduri de condus

Ciclistică

Cadru din două secțiuni, motor portant

Suspensie față Telelever, amortizor
central, jambă 37 mm

Suspensie spate Paralever, monoamortizor
cu amortizare variabilă,

Pretensionarea arcului reglabilă hidraulic, revenire reglabilă

Cursă față/spate (mm) 120/136

Frâne

Față 2 discuri flotante, 320 mm, etriere
radiale cu 4 pistonașe

Spate 1 disc, 276 mm, etrier flotant
cu 2 pistonașe

ABS Pro

Pneuri

Față 120/70 ZR 17

Spate 180/55 ZR 17

Dimensiuni (mm)

Lungime 2.222

Lățime oglinzi/genți laterale 985/990

Înălțime min/max 1.405/1.570

Ampatament 1.485

Înălțime șa 805/825

Rezervor de 25 l

Masă în ordine de mers 279 kg

Performanțe declarate

136 CP la 7.750 rpm

143 Nm la 6.350 rpm

Adaugati comentariu