Home Noutati moto BMW R 1300 GS debutează oficial: design complet nou și mai multă eficiență
Noutati moto

BMW R 1300 GS debutează oficial: design complet nou și mai multă eficiență

36


BMW a prezentat oficial noul R 1300 GS, vârful său de lance în clasa adventure-touring și înlocuitorul lui R 1250 GS. 

Să începem cu propulsorul, ce rămâne un agregat boxer răcit cu lichid, dar crește în cilindree, la 1,300 cmc dintr-un alezaj de 106.5 mm și o cursă de 73 mm. Rezultă 145 de cai-putere (107 kW) la 7.750 rpm, iar cuplul maxim, de 149 Nm este atins la 6.500 rpm. Producătorul german a implementat tehnologia ShiftCam de distribuție variabilă și a echipat acest motor cu supape de admisie cu diametrul de 44 mm, în timp ce supapele de evacuare au diametrul de 35.6 mm.

Datorită acestui sistem, producătorul a putut să se concentreze pe un cuplu motor generos pe plaja dintre 3.600 și 7.800 rpm, unde este atinsă o valoare destul de apropiată de cea a momentului maxim. Așadar, ar trebui să ne așteptăm la o conducere previzibilă și cu forță din plin. În ciuda creșterii resurselor disponibile, BMW afirmă că noul R 1300 GS este foarte apropiat de R 1250 GS în materie de consum de carburant. Cei de la BMW au decis să reducă cu un litru capacitatea rezervorului, de la 20 de litri la R 1250 GS, la 19 pentru R 1300 GS.

Strict de dragul cifrelor, aflați că viteza maximă declarată este de 200 km/h, iar timpul 0-100 km/h este de 3.39 secunde. Dar știm cu toții că nu de asta este căutat acest model. În altă ordine de idei, transmisia acestui model nu mai este amplasată sub motor, ci în spatele acestuia, ce permite un centru de greutate mai coborât. Totodată, producătorul a reușit să reducă atât masa motorului, cât și masa totală în raport cu predecesorul, fiind vorba despre o diferență de 12 kilograme.

Suspensia față este Evo Telelever, în timp ce pe spate găsim un Evo Paralever, denumirea Evo fiind folosită pentru a sublinia dezvoltarea acestora în raport cu predecesoarele. BMW promite mai multă tracțiune și o direcție mai precisă datorită noii suspensii, despre care poți citi și în cel mai nou număr al revistei noastre.

În materie de frâne, avem două discuri de 310 mm pe puntea față și un disc de 285  mm pe puntea spate. Puntea față are două etriere radiale cu patru pistonașe fiecare, în timp ce roata spate are un etrier flotant cu un singur pistonaș.

Nu lipsesc dotări precum Integral ABS Pro și Dynamic Brake Control, iar ceasurile de bord sunt acum afișate pe un ecran TFT cu diagonala de 6.5 inchi. Tot pe partea de tehnologii pentru siguranță și nu numai, există tempomat adaptiv cu funcție de frânare (DCC), asistent la pornirea în rampă, controlul dinamic al tracțiunii, far full LED Matrix și patru moduri de rulare, inclusiv Enduro.

Clienții găsesc în standard și o priză USB, o priză de 12V, manșoane încălzite și funcționare keyless. Tot standard sunt și protecțiile de manșoane cu semnalizatoare integrate, la fel cum este cazul bateriei Litiu-ion din fabrică. Cea din urmă are și o funcție dedicată de monitorizare prin aplicația integrată BMW Motorrad Connected.

Evident, o mare schimbare este trecerea la un bloc optic cu semnătură luminoasă în formă de X, ce pune punct liniei asimetrice care a caracterizat numeroase modele ale acestei serii. Într-un fel, aduce aminte de primul GS, dar vine cu un aspect complet nou, fără să mizeze prea mult pe retro, deși marca aniversează 100 de ani de înființare chiar în acest an.

 

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Yamaha XSR900 GP: stil retro și tehnologie modernă într-o singură motocicletă

Dacă vrei să pară că mergi pe o motocicletă din anii ’80,...

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...