Home Comunitatea moto Mit sau adevăr: poți frâna mai bine fără ABS?
Comunitatea moto

Mit sau adevăr: poți frâna mai bine fără ABS?

29


În aproape orice grup de motocicliști te-ai afla, fie că este online sau în viața reală, o să auzi, la un moment dat, o discuție despre frânarea cu și fără ABS.

După cum vă puteți imagina, subiectul este destul de încins și între motocicliștii din Vest, existând probabil mii de rânduri de text în care s-au contrazis internauții pe această temă. Evident, au existat și probabil că vor urma diferite teste comparative, cu diverse motociclete și automobile, încercând să găsească un răspuns.

Așa este și cazul Canadienilor de la FortNine, care au pregătit un comparativ sub forma unui video, integrat mai jos. Un amănunt interesant dezvăluit de acest clip este faptul că majoritatea accidentelor studiate în care sunt implicați motocicliști nu prezintă urme de frânare. Aparent, problema vine de la faptul că riderii se ”blochează” și nu mai apucă frâneze, respectiv frânează doar cu roata din spate.

Potrivit statisticilor din Canada, în 80 la sută din accidentele cu motocicliști a fost întâmpinată aceeași situație: riderul nu a reușit să frâneze suficient de puternic încât să lase o urmă de cauciuc pe asfalt. Așadar, decelerararea nu a fost suficient de puternică pentru a permite încetinirea și oprirea, iar urmările pot fi ghicite cu ușurință.

Fără să stricăm în vreun fel surpriza clipului, aflați că este posibil ca un rider să depășească performanța la frânare a unei motociclete identice, dar echipate cu ABS. Nu vă grăbiți să îl dezactivați pe al vostru, dacă îl aveți, pentru că nu e complet răspunsul. Cum așa? Deși este posibil în condiții controlate, când riderul se concentrează la frânare și este familiarizat în întregime cu suprafața, lucrurile nu stau la fel în viața reală, într-o situație de urgență.

Practic, degeaba ai putea să frânezi mai bine decât ABS-ul dacă nu ești atent la drum sau ești obosit și greșești, blocând frânele atunci când ai nevoie să le folosești cât mai eficient. Chiar și cu ABS, tot trebuie să exersezi frânarea de urgență ocazional, în special la începutul sezonului moto, pentru a te asigura că reflexele tale sunt la nivelul la care le ții minte.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Cu Motorrad la Motorpark: BMW Motorrad Track Experience 2023

Chiar dacă marca germană nu ar fi celebrat aniversarea a 100 de...

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

Comunitatea motoNoutati moto

Valentino Rossi a primit încă un trofeu – Brembo îi celebrează cariera pe două roți

Valentino Rossi, legenda vie a motociclismului și motivul pentru care mulți urmăresc...

Comunitatea moto

Royal Enfield și Indian Motorcycles vă așteaptă să le descoperiți în Park Lake

Centrul comercial Park Lake din București va găzdui o expoziție moto în...