Home Noutati moto BMW M 1000 XR: a treia motocicletă dezvoltată de divizia M
Noutati moto

BMW M 1000 XR: a treia motocicletă dezvoltată de divizia M

72


Divizia M de la BMW a semnat încă o motocicletă de performanță pentru cei de la BMW Motorrad. Fructul colaborării se numește M 1000 XR și este al treilea membru al familiei M pe două roți.

Lansarea lui M 1000 XR nu mai este de multă vreme o surpriză, mai ales de când Peter Hickman a alergat cu prototipul acesteia la Tourist Trophy pe Insula Man. Dacă acel prototip nu avea specificațiile dezvăluite publicului, acum discutăm despre un model de serie care va ajunge în showroom-uri până începe 2024.

Așadar, să trecem în revistă specificațiile celei de-a treia motociclete BMW M. Noul M 1000 XR vine cu agregatul cu patru cilindri în linie al lui S 1000 RR, modificat față de ceea ce găsim pe S 1000 XR, model care a primit la rândul său o variantă îmbunătățită. Propulsorul cu ShiftCam asigură 201 cai-putere la 12.750 rpm, deci cu 31 CP în plus față de S 1000 XR, în timp ce cuplul maxim este de 113 Nm la 11.000 rpm, deci ceva mai mult decât unele autoturisme mici echipate cu propulsoare de un litru.

Evident, discutăm despre alt tip de motor, iar agregatul acesta vine cu pâlnii de admisie variabile pentru fiecare cilindru în parte, precum și cu o admisie specială, în plus față de modificările aplicate la nivelul electronicii și distribuției. Totul este optimizat pentru un flux de aer cât mai bun la turații mari, unde probabil că va ajunge des acest model.

Modificările nu s-au oprit aici, deoarece BMW a optat pentru un pinion spate cu 47 de dinți în loc de 45 și a scurtat treptele 4, 5 și 6, totul pentru o accelerație cât mai rapidă. Chiar și așa, viteza maximă este de 273 km/h, iar accelerația de la 0 la 200 km/h este realizată în 7.2 secunde. Este clar mai mult decât ar putea vreodată să aibă nevoie un om obișnuit, dar face parte din noul segment de hyper adventure touring, dacă ne permiteți forțarea termenului.

Noul M 1000 XR are un cadru tip pod realizat din aluminiu și folosește motorul cu patru cilindri ca element de susținere. Întreaga suspensie este semi-reglabilă electronic și vine cu BMW Dynamic ESA în standard. Vorbim despre o furcă față cu jambe de 45 mm, montată invers, respectiv un braț oscilant din aluminiu cu monoamortizor. Ambele roți au o cursă de 13.7 centimetri.

Jantele forjate din aluminiu au diametrul de 17 inchi și sunt echipate cu două discuri de 320 mm pe puntea față, strânse de două etriere BMW M Sport cu patru pistonașe fiecare și montate radial, respectiv un etrier flotant cu două pistonașe pentru discul spate de 265 mm. Opțional, clienții pot reduce masa în mișcare neamortizată prin echiparea cu jantele M Carbon oferite opțional, respectiv cu și mai multă fibră de carbon prin pachetul M Competition.

Înălțimea la șa este de 84.8 centimetri în varianta standard, dar BMW oferă atât o șa M Sport joasă și una înaltă, după preferințe, iar cu prima poate să coboare înălțimea la șa la 82 cm. Masa proprie este de 223 de kilograme în ordine de mers.

Din punct de vedere tehnologic, BMW include ABS, controlul tracțiunii dinamic, cinci moduri de rulare, launch control, wheelie control, slide control, shortshifter, asistent la plecarea în rampă și control dinamic al frânei. Alte dotări includ sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri, dar și Brake Slide Assist, ce permite inițierea unui derapaj controlat cu ajutorul frânelor, cu tot cu ajutor electronic la menținerea acestuia. Utilitatea celui din urmă este de încercat numai pe circuit.

Tot doar pentru circuit, BMW include M GPS Datalogger și M GPS Laptrigger, dar și o interfață OBD pentru a le folosi și o aplicație care să îți arate telemetria rulării tale pe circuit cu grafice aspectuoase. Vei putea să vezi o retrospectivă parțială și pe ecranul TFT de 6.5 inchi utilizat de ceasurile de bord, dar tot ecranul de laptop va fi util pentru a vedea exact ce faci bine și ce nu faci bine atunci când vrei să tai secunde pe circuit.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati moto

MotorFest 2024, Inaugurarea

București Mall și-a deschis porțile pentru un eveniment moto de amploare, aducând...

Comunitatea motoNoutati moto

Suzuki, expozant la MotorFest 2024

București Mall găzduiește primul său eveniment moto de amploare, aducând împreună majoritatea...

Noutati moto

La Motorfest 2024 poți câștiga un Trackday!

București Mall se pregătește să găzduiască primul său eveniment moto de amploare,...