Home Ride test BMW C 400 GT – Multitasking
Ride test

BMW C 400 GT – Multitasking

1


Confortabil și ușor de plimbat zilnic prin oraș dar, în același timp, suficient de rapid pentru a-l folosi la o navetă serioasă. Nu o poate înlocui pur și simplu dar, de multe ori te face să te întrebi de ce ți-ar trebui motocicleta.

Foto: Bogdan Paraschiv

Plusuri: Prestațiile motorului, confort; Minusuri: lipsa frânei de staționare

Un scuter din categoria mijlocie este printre cele mai bune compromisuri legate de mobilitate. Oferă o agilitate comparabilă cu cea a unui scuter de 125 grație centrului de greutate jos, deși masa totală e considerabilă. Are o stabilitate ce îl ajută să facă față cu brio drumurilor naționale și autostrăzilor. Iar dacă în timpul săptămânii e calul de bătaie în trafic, poate deveni o sursă de distracție în weekend. Ciclistica, frânele și aptitudinile motorului îl recomandă pentru asta.

BMW C 400 GT este bazat pe varianta mai sportivă C 400 X, cu care împarte ciclistica. Diferența notabilă dintre cele două modele este în zona frontală, acolo unde farurile contemporane LED oferă o semnătură stilistică puternică GT-ului. C 400 X cu acele lumini de zi, tot LED, dar în formă de Y, aduce aminte de generațiile trecute, inclusiv ale GS-urilor. Un carenaj mai voluminos cu un parbriz mai mare și mai bine integrat pun accentul pe latura touring a GT-ului. Șaua este diferită și există mai mult spațiu pentru picioare pe platformele laterale. Greutatea variază și ea în comparație cu X-ul, urcând cu 8 kg până la 212. În ansamblu se schimbă stilul dar, și prețul: un C 400 X începe de la 6.950 euro cu TVA, pe când BMW C 400 GT pornește de la 7,990.

[sliders_pack id=”54510″]

Grand Turismo

Nu îmi este foarte clar cum se potrivește denumirea GT cu spațiul modest de încărcare al portbagajului dar, nu fac nicio glumă proastă pentru că BMW a jucat pe cartea mobilității. C 400 GT captivează imediat. Poziția de conducere te lasă să crezi că o conduci dintotdeauna. Este agil și ușor de manevrat, iar suspensiile digerează bine denivelările asfaltului. Mici gropi în asfalt, limitatoare de viteză sau șleauri făcute de autobuze sunt toate filtrate elegant, fără șocuri. Situația rămâne aproape la fel chiar și cu pasager.

Transmisia CVT livrează lin cei 34 CP ai motorului și nu vei avea bătăi de cap chiar dacă experiența generală e vivace. GT-ul atinge 50 km/h în 2,8 secunde, iar asta înseamnă că d cele mai multe ori vei fi primul care pleacă de la semafor. Atenție așadar ca prin intersecție să nu treacă vreun “profesionist”. Primul de la semafor rămâne valabil și dacă sunt pe lângă motocicliști din simplul motiv că tu trebuie doar să rotești accelerația. În diminețile reci și-n zilele ploioase va avea grijă de tine ASC-ul, fără a deveni invaziv. Frânele sunt o referință pentru putere și dozaj, iar ABS-ul este într-adevăr bine calibrat.

C 400 GT îți permite să conduci ore întregi fără probleme, iar aici este zona în care strălucește. Accelerează bine până în jurul a 100 km/h, apoi doar prinde viteză. La transferurile medii și lungi plăcerea de a conduce îl aduc aproape de motocicletă. Ba, mai mult, chiar câștigă puncte cu poziția relaxată ce-ți permite să stai cu picioarele întinse. Parbrizul crează turbulențe în limite normale dar, mi-ar fi plăcut să am reglajul electric al parbrizului de la suratele maxi. De notat că nici de pe locul din spate nu se simt turbulențe la fel ca pe alte modele de scuter.

Conectat

Pentru 605 euro cu TVA poți avea display-ul TFT cu întreg sistemul multimedia. Odată conectat la smartphone prin Blutooth vei avea acces la parametrii scuterului. Cu aplicația Connected instalată vei putea urmări în bord indicațiile pas cu pas ale navigației, simplificate pentru a fi ușor de citit. Lucrurile capătă și mai mult sens dacă folosești o cască cu sistem de comunicare. Poți prelua apeluri, poți selecta muzica pe care vrei să o asculți și totul fără să-ți iei vreo mână de pe ghidon, folosind joystick-ul de pe ghidonul strâng. În această privință aș exagera și aș spune că aproape că se apropie de mașină.

BMW C 400 GT are tot ce-i trebuie ca să fie un navetist cu normă întreagă. Keyless pentru acces ușor, două sertare mici pe lateralul consolei centrale ce se pot încuia, o șa comodă și Flexcase, sistem ce permite extinderea portbagajului pentru a acomoda o cască integrală.

Date tehnice BMW C 400 GT

Motor

1 cilindru, 350 cmc 25 kW (34 CP) la 7.500 rpm

35 Nm (3,56 kgm) la 6.000 rpm

TRANSMISIE

Automată centrifugală

CICLISTICĂ

Cadru tubular

Suspensie față furcă telescopică de 35 mm

Suspensie spate dublu amortizor reglabil

Pneuri (Frâne)

Față 120/70-15”(două discuri de 265 mm)

Spate 150/70-14” (disc de 265 mm)

Dimensiuni (mm)

Înălțime șa 775 – ampatament 1.565

Lungime 2.210 – lățime 835

Masa în ordine de mers 212 kg

Rezervor 12,8 litri

Dotări

Frână de staționare absentă

Priză 12V, scărițe/suporți integrate

Cric central și lateral

Portbagaj 1 cască integrală + 1

Culori disponibile

Alb, Gri metalizat, Negru metalizat

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...