„Bandajarea” țevii de eșapament, cum și de ce?

V-ați întrebat vreodată care este rolul „bandajelor” de pe țevile de eșapament? Ele nu sunt în tocmai bandaje, ci benzi termice.

Este o practică care a luat naștere în anii 1960 pentru a satisface nevoile motocicletelor de la acea vreme. Dar mai are sens astăzi? Am investigat cu ajutorul unor experți și iată ce am aflat.

Nu sunt foarte frecvente, dar atunci când sunt acolo, este clar că ies în evidență prin aspectul lor hotărât „dur”. Vorbim despre header wraps pe care le vedem instalate pe motociclete scrambler, cruiser sau custom, dar care nu strică aspectul nici măcar atunci când sunt montate pe motociclete sport naked sau crossover-uri.

Toate sunt destul de accesibile și pot fi instalate, cu un minim de dexteritate, fără a fi nevoie să apelați neapărat la serviciile unui atelier. Pentru unele tipuri de materiale, producătorii recomandă instalarea acestora după ce au fost înmuiate bine în apă, pentru a evita înroșirea mâinilor din cauza prezenței particulelor mici de material care sunt eliberate din benzi în timpul manipulării.

La ce se folosesc?

Dar care este funcția acestor bandaje termice coregrafice? După ce ne-am documentat pe larg discutând cu unii dintre cei mai renumiți mecanici și tuneri de pe piață, am ajuns la concluzia probabilă că funcția principală a acestor bandaje este în principal estetică.

Din punct de vedere tehnic, decizia de a înveli țevile a fost luată din nevoia de a menține temperatura gazelor de evacuare la ieșire cât mai ridicată și constantă posibil. O temperatură ridicată și constantă a gazelor de eșapament accelerează ieșirea acestora și, în consecință, teoretic, ar trebui să crească performanța motorului. Totuși, când tehnica e pusă la încercare, creșterea performanțelor este aproape irelevantă.

Pe de altă parte, învelișul poate fi foarte util în cazul în care conductele colectoare trec pe lângă componente deosebit de sensibile ale motocicletelor noastre, cum ar fi cilindrul principal al frânei spate, reducând astfel în mod semnificativ impactul căldurii asupra uleiului hidraulic al sistemului de frânare. Mulți folosesc această bandă si pentru a se proteja în cazul unei atingeri accidentale.

Cum se montează

În general, acestea sunt instalate începând de la capul motorului, fixând partea inițială cu o clemă metalică și înfășurându-se în spirală, strâns în jurul țevii, apoi sunt fixate cu o a doua clemă metalică . Treaba este mai ușoară dacă decideți să scoateți țeava de eșapament complet, dar adesea se dovedește a fi o operațiune inutilă. La primele plimbări după instalare, este posibil ca banda să emane un miros nu tocmai plăcut, care se va diminua progresiv pe măsură ce trec kilometrii și apoi va disparea definitiv.

Transferul termic

Învelișul termic reduce în mod semnificativ transferul de căldură către exterior și ușurează viața pilotului care trebuie să suporte adesea temperaturi ridicate provenite de la țeava de eșapament.

Există, de asemenea, un sistem și mai eficient de reducere a transmiterii căldurii, care constă într-un tratament ceramic care implică un proces mult mai complex (dezasamblare, sablare cu alice etc.) și este mult mai scump.

 

Adaugati comentariu