Autoliv a dezvoltat un airbag moto care ar putea debuta în producție în 2025

Airbag moto Autoliv

Suedezii de la Autoliv și-au anunțat intenția de a lansa un sistem de airbag moto în producție până în 2025. Acesta ar fi primul sistem de acest tip implementat în producția de serie, însă nu a fost specificat producătorul care îl va implementa.

În lumea auto, airbag-urile au peste 40 de ani de la debut, din care ultimii 20 le-au văzut devenind obligatorii pe un număr crescut de piețe. Astăzi, nu mai poți cumpăra o mașină nouă în Europa, America de Nord, Australia și multe alte regiuni fără ca aceasta să fie echipată cu cel puțin două airbag-uri, cele pentru șofer și pasager.

Lucrurile stau altfel în lumea moto, unde au fost testate prototipuri implementate pe motociclete, însă nu au devenit un element oferit nici măcar opțional. Pur și simplu, prototipurile testate la momentele respective nu erau suficient de benefice pentru a justifica debutul pe un model de serie. Este greu de spus ce s-a întâmplat atunci, fiind probabil și o situație legată de costurile de implementare și de lipsa obligativității, însă existența unui beneficiu clar ar fi schimbat situația.

Ei bine, Autoliv are planuri mari în această direcție, având un sistem bag-on-bike pregătit pentru producția de serie. Potrivit acestora, sistemul are potențialul de a reduce gravitatea rănilor într-un impact frontal.

Sistemul ar urma să fie montat într-un anume punct al motocicletei, care nu trebuie să fie acoperit cu niciun alt obiect, iar riderii ar fi protejați în scenariile în care ar avea loc un impact frontal cu un vehicul. În prezent, această situație este deosebit de periculoasă, deoarece motociclistul sau scuteristul se lovește fie de ghidon și apoi este aruncat peste acesta, fie este direct aruncat peste acesta.

În urma testelor interne derulate în laboratoarele Autoliv, un airbag montat pe motocicletă poate să reducă rănile resimțite la nivelul capului, gâtului și al cutiei toracice. Suedezii s-au ferit să spună că ar putea salva vieți, dar sunt convinși că vor putea reduce gravitatea unor răni, ceea ce ar putea însemna diferența dintre viață și moarte, sau doar diferența dintre o rănire gravă ce necesită spitalizare și un consult medical în ambulatoriu.

O mare piedică pusă în dezvoltarea acestui tip de sistem a fost necesitatea asigurării compatibilității cu cât mai multe tipuri de motociclete, ceea ce rămâne o problemă, însă prezența mai multor senzori pe diferite motociclete nu mai este ceva neobișnuit, deci implementarea devine mai accesibilă și mai puțin complexă.

În contextul în care motocicleta are deja sisteme electronice de monitorizare a gradului de înclinare, a vitezei roților și a parametrilor motorului, implementarea unui sistem de airbag nu va aduce schimbări dramatice în materie de piesele suplimentare care ar fi necesare, în afară de elementele evidente.

Altfel spus, spre deosebire de o motocicletă alimentată prin carburație, unde adaptarea unui sistem airbag ar implica o suită de senzori, alături de un computer dedicat și o creștere a costului, o bună parte din acei senzori sunt deja prezenți pe motocicletele de astăzi.

Suedezii de la Autoliv au în plan și dezvoltarea de airbag-uri pentru biciclete, de data aceasta implementate în căștile specifice. Sistemul de airbag pentru cască este deja în lucru împreună cu Italienii de la Airoh, care vor să transforme căștile cu airbag în ceva normal.

Astăzi, singurele elemente de siguranță pentru motocicliști care prezintă airbag-uri sunt gecile, fiind echipate cu cartușe CO2 speciale, reîncărcabile, alături de module airbag ce pot fi înlocuite în cazul unui accident. Cu alte cuvinte, geaca moto cu airbag poate fi refolosită după un accident, iar costul înlocuirii elementelor active ale sistemului este gândit special să facă acest lucru fezabil.

Desigur, chiar dacă ar debuta mâine o gamă întreagă de motociclete echipate cu airbag, efectul acestora va fi simțit la nivel de siguranță rutieră abiă după mulți ani, când ele ajung să reprezinte o cotă relevantă din întregul parc moto al unei țări.

Airbag moto Autoliv Airbag moto Autoliv

Via | Autoliv

Adaugati comentariu