Home Competitii moto 182.40 mph pe o motocicletă
Competitii moto

182.40 mph pe o motocicletă

48


Zef Eisenberg a reuşit un record pe mila lansată, atingând o medie de 182.40mph pe o motocicletă.

Riderul a ales să doboare recordul pe pista Pendine Sands din sudul Tării Galilor. Pilotând un Suzuki Hayabusa supraalimentat (400 CP) preparat de MADMAX Racing Team, britanicul a parcurs traseul în ambele sensuri, cu o medie de 182.40mph.

Vânătoarea de recorduri

In 1927, Sir Malcolm Campbell atingea 174.8mph pe pista de la Pendine în celebrul său vehicul aero-propulsat Blue Bird. Acest record a fost doborât abia în 2015, când actorul Idris Elba atingea 180.361mph la volanul unui  Bentley Continental Super Sport twin-turbo W12 de 650 CP.

Pentru a fi mai rapid decât Idris Elba, Zef avea nevoie să parcurgă traseul în ambele sensuri, însă încă de la primii metri, cauciucul din spate s-a dezintegrat.

„Până să ajung în zona cronometrată, roata din spate începuse deja să se învârtă în gol. Derapa, cu toate că am folosit cel mai bun pneu de curse. Dar şi acesta nu putea rezista prea mult la aceste rotaţii. De aceea, aceste recorduri sunt greu de doborât. Limitele umane şi inginereşti sunt împinse şi mai mult”, explica Eisenberg.

Echipa MADMAX a montat un pneu de cea mai dură compoziţie pentru a rezista la rotaţii maxime ale roţii pe distanţa de trei mile cât însumă zona de lansare şi cea de cronometrare.

„La finele milei cronometrate aveam o viteză de 195mph, moment în care s-a spart motorul. Viziera şi combinezonul s-au umplut cu ulei de motor încins. Nu am mai văzut nimic, nici steagul de finish şi m-am trezit frânând într-o zonă cu nisip afânat”, mărturisea Eisenberg.

„M-am temut să nu ia foc motocicleta deoarece uleiul începuse să curgă pe eşapament. M-am oprit şi am aruncat motocicleta pe jos deoarece nu aveam cum să o fixex pe cric în nisip. Am avut noroc că nu s-a iscat nici un incendiu”, a mai spus Eisenberg.

Avarierea motorului l-a împiedicat pe Eisenberg să stabilească recordul propus de 200mph pe milă lansată însă media de 182.40mph obţinută dus-întors a fost suficientă să doboare recordul de la Pendine Sands, atât pentru motociclete cât şi pentru maşini.

 

O nouă încercare

Eisenberg şi MADMAX vor reveni pe pista de la Pendine Sands cu ocazia festivalului Speed Week din luna mai. In acest caz, Eisenberg va pilota un autoturism Porsche de 1200CP. Telul este acelaşi: de a obţine un nou record pe mila lansată. De data aceasta, însă, va trebui să-şi doboare propriul record!

Recordman de profesie

Zef ‘MAX’ Eisenberg deţine nu mai puţin de 40 recorduri britanice, mondiale sau Guinness. In septembrie 2016, el a supravieţuit „accidentului celui mai rapid din istoria Marii Britanii”. Acesta s-a răsturnat la viteza de 230mpg pe când pilota o motocicletă propulsată de un motor cu turbină Rolls-Royce de 560CP. In accident, şi-a fracturat 11 oase şi a fost spitalizat timp de trei luni. Au urmat alte câteva luni în scaunul cu rotile după care a trebuit să înveţe să meargă din nou. A sfidat toţi medicii la un an după accident, când a fost primul om care a atingea viteza de 200mpg la Pendine Sands.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Competitii motoNoutati moto

România, Arenă pentru Duelul European al Motocrosului Națiunilor

Cei mai buni piloți de motocros din Europa se vor lupta pentru...

Competitii motoNoutati moto

MotoGP: casele de pariuri spun că va fi un duel Bagnaia-Marquez

Am analizat cotele marilor companii de pariuri sportive cu privire la câștigătorii...

Competitii motoNoutati moto

MotoGP 4.0: 850 cmc și aripi mai mici

Născut cu 990 cc în 2002, coborât la 800 în 2007, revenit...

Competitii moto

Mani Gyenes este pregatit să ia startul în Dakar 2024

Emanuel Gyenes, cel mai experimentat român în materie de Dakar şi rally...