Home Ride test Yamaha Tracer 900 – Inimă sport în corp de touring
Ride test

Yamaha Tracer 900 – Inimă sport în corp de touring

1


Tracer 900 este construit pentru a acoperi o gamă cât mai largă de clienți și de drumuri. Polivalența atrage cu siguranță dar, are puterea să și cucerească?

Foto: Bogdan Paraschiv

Sute de kilometri parcurși într-o zi fără să simți oboseala drumului. Cam despre asta e vorba aici, iar particularitatea vine din faptul că am ales să plec la drum cu o motocicletă cu veleități sportive în detrimentul unui fotoliu cu roți și home cinema. Are cutii laterale disponibile separat, iar eu o găsesc mai atrăgătoare cu ele puse. Pare mai bine proporționată cu codița încărcată. În fine, să nu divagăm cu preferințe personale. Tracer-ul încântă privirea cu designul tăios și finisaje specifice japonezilor, însă echiparea pare cam simplă. 

Știam că ghidonul a fost mișcorat la lățimea de 1 m și bascula puțin lungită dar, din primii kilometri am descoperit o ușurință în conducere și o manevrabilitate surprinzătoare. Nu-mi dau seama cât de incisiv ar fi trebuit să fie modelul anterior pentru a fi necesare schimbările deoarece nu l-am condus.

La strecuratul prin trafic a trebuit să am grijă la genți care, odată montate, aduc spatele motocicletei aproape la aceeași lățime cu cea a ghidonului. Se merge după principiul dacă trece fața, trece și spatele; atenție în schimb la manevrele în scurt. Despre motor s-a tot vorbit și vom tot auzi, așa că nu simt că îl laud fără motiv. Împinge bine încă de jos și pare mai rotund decât unele cu cilindreea de de un litru și cu patru cilindri, aspect important la deplasările în oraș cu multe manevre făcute la viteză mică.

Mergi cu nașul?

Nu recomandăm. În cazul nostru nașul are radar, iar Tracer prinde viteză de parcă ar avea de recuperat zeci de minute de întârziere. Fiind vorba de un sport touring, mă mulțumesc în pricipal cu poziția comodă la ghidon și o șa moale dar, mi-ar fi plăcut să aibă măcar cruise control. Era util prin localități. Noroc cu parbrizul redesenat care nu reușește să spargă mult aerul cât să împingă curenții peste sau pe lângă tine. Gălăgia din cască îți va da de veste când te apropii de viteze cu trei cifre.

Poți regla parbrizul cu o singură mână din mers dar, pentru că în poziția de sus crează niște turbulențe la nivelul căștii, l-am uitat într-o poziție mai joasă și am luat vântul în piept, băbătește. Recunosc că mi-a plăcut cum suna asta… în realitate vântul se simte la nivelul brațelor și al umerilor, ca să fiu sincer. Ești bine protejat la nivelul picioarelor și destul către bust.

M-aș mai putea plânge de scărițele care ating mereu când te înclini ceva mai mult și de poziția scărițelor pasagerului care te încurcă când crești ritmul. În virajele luate cu aplomb, cu vârfurile ghetelor pe scărițe, va trebui să-ți strecori călcâiul printre suporți. E o chestie de obișnuință dar, fiind japonezi, ai fi zis că se gândesc la toate.

Jogging în blugi

Am început cu puținele lucruri negative pentru că, odată enumerate și scoase din sistem, începe să-mi cam placă motoreta. Polivalența pe care mizează îți intră încet, încet sub piele. Pentru mine, obișnuit cu sportivele, o suspensie comodă are foarte mare trecere. Prea moale să te răsplătească atunci când te repezi într-un viraj sau ieși tare din el, în zumzăitul plăcut al motorului dornic de turații, te ajută în schimb foarte mult în condițiile unui asfalt care nu e demn de vreun pas Alpin. Te recalibrezi după ea și vei putea acoperi sute de metri cu viteze indecente pentru cum arată unele segmente românești de drum.

Dornic să se încline, Tracer-ul te îndeamnă la un ritm susținut, ideal pentru stradă. Unul suficient de rapid încât să înghită sute de kilometri dar, cumpătat exact atât cât să te simți în siguranță. Plus că, dacă tot ești la drum, poate mai arunci ocazional privirea și la peisaj, până nu te prinde noaptea. Indirect, nici întunericul nu e în stare să știrbească atât de mult experiența, pentru că farurile sunt LED și luminează corespunzător.

 

Știe să meargă și tare. Găsește-ți loc să-ți pui ghetele între suporții scărițelor și dă-te jos din șa, apoi pune la treabă CP3-ul. Dacă în mod normal păstrezi ce oferă peste 6-7.000 rpm pentru depășiri, trebuie să-l folosești ocazional pentru zâmbete. Am făcut cu ea zeci de kilometri în ritm susținut, cât să nu chinui fără motiv frânele, și am început să o înțeleg. Am lăsat accelerația pe modul de mijloc.

În modul A (cel mai sport) oferă un răspuns care e acolo doar pentru nostalgicii obișnuiți cu caracterul on/off al manetelor de accelerație Yamaha în prima parte a cursei; după o treime, aproximativ, răspunde normal. Modul B te ajută să dozezi corect accelerația în majoritatea situațiilor, și poate fi folosit fără rețineri chiar și pe vreme neprietenoasă pentru că sistemul de tracțiune este eficient și discret. De multe ori afli că a intrat în acțiune doar datorită martorului din bord. Încă un avantaj de care uiți pe măsură ce aduni kilometri, acest TCS: îți ghidează pașii în timp ce tu-ți vezi de drumul și gândurile tale. 

Oprește în haltă?

Da. Tocmai aici e frumusețea. Tracer 900 e un fel de Intercity, cu titulatura asta datorită mediei orare, care oprește oriunde vrei tu. Dar pentru că e foarte manevrabilă, n-ai nicio ezitare să te oprești pe marginea străzii pentru poze sau cumpărături ad hoc, și niciun dubiu să o apuci în stânga dreapta pe orice seamănă bine a drum. Te poți opri și pleca aproape de oriunde ca și cum ai pune pauză unei melodii. Pornești mai departe de parcă nici n-ai fi oprit. Asta contează cu adevărat.

Aș putea să spun că îmi plac mânerele de protecție că nu iei vântul în mâini, la propriu, sau că bordul reflectă deranjant soarele, dar sunt lucruri valabile mai mult sau mai puțin pentru orice motocicletă. E făcut pentru călătorii lungi asfaltate, iar pe măsură ce aduni kilometri sub centură, sau șa (ușor fermă după un timp), începi să-ți dai seama de ce nu-ți trebuie neapărat ceva mai mare și puternic. Pentru ceva bani în plus ai putea avea versiunea GT, care are dotări precum cruise control, quick shifter, bord TFT și o suspensie mai performantă, complet reglabilă. Pentru că GT-ul pare foarte atractiv pentru relativ puțini bani în plus (considerând dotările), întrebarea la care e bine să știi răspunsul este ce vrei să fie Tracer, sport sau touring?

Date tehnice Yamaha Tracer 900

Motor

3 cilindri, 4 timpi, 847 cmc, alezaj x cursă 78×59,1 mm 

răcire cu lichid

raport de compresie 11,5:1

distribuție DOHC

4 supape pe cilindru 

injecție electronică

ungere cu carter umed

Transmisie 

finală pe lanț

ambreiaj multidisc în baie de ulei

cutie cu 6 rapoarte

Controale electronice gestionate de pilot 

TCS 2 nivele de tracțiune plus off

Ciclistică

Cadru diamant

unghi direcție 24 °

traseu 100 mm

furci telescopice față, cursă 137 mm

monoamortizor spate, cursă 142 mm 

Frâne

față – disc dantelat de 298 mm 

spate – disc dantelat de 245 mm

ABS de serie 

 

Pneuri 

față 120/70 ZR17; spate 180/55 ZR17

Dimensiuni (mm) 

lungime 2.160; lățime 850; ampatament 1.350; înălțime șa 850 (max 865); rezervor de 18 litri; greutate în ordine de mers 214 kg 

Performanțe declarate 

84,6 kW (115 CP) la 10.000 rpm, cuplu 87,5 Nm la 8.500 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

Noutati motoRide test

Test Mitt 125 GT Max: Naveta pentru toți

Tânara marcă spaniolă Mitt a debutat de curând în România. Noi am...

Noutati motoRide test

Test Mitt Scrambler 278: Scrambler pentru toți

Tânăra marcă iberică Mitt propune un model care atrage toate privirile, încadrat...

Noutati motoRide test

Test Honda Transalp 2023: Nu doar prin Alpi

Transalp a revenit după zece ani și prezintă un pachet semnificativ diferit...