Home Ride test Yamaha T-MAX – Mobilitate cu accente premium
Ride test

Yamaha T-MAX – Mobilitate cu accente premium

1


Dacă depășești ideea că un maxi scuter în genul T Max-ului costă aproape cât un MT-10, spre exemplu, vei descoperi o latură nu doar interesantă, ci și mai relaxată a mersului pe două roți.

Foto: Bogdan Paraschiv

Voi începe ignorând prețul din două motive: nu cred că aș putea rămâne obiectiv și prețurile concurenților sunt apropiate când iei în calcul versinile de top. Primul și cel mai important motiv pentru care aș alege acest T Max este felul în care merge motorul. Cei 46 CP livrați la 6.750 rpm nu te vor da pe spate când știi că unii concurenți cu cilindree mai mare se învârt în jurul a 60 CP. Dar, și ar trebui să fie un dar scris cu majuscule, așa cum fac unele personaje pe rețele de socializare când se ceartă, felul în care merge bicilindrul de 530 cmc șterge cu buretele neajunsuri legate de performanță brută.

Vibrațiile sunt păstrate la un nivel scăzut și sunetul produs diferă de cel al unui scuter clasic care bâzâie pe străzi în dezaprobul pietonilor. Ba chiar aș merge până într-acolo încât să spun că aduce a motocicletă. Aceste două aspecte sunt pentru mine cele mai importante la o asftel de mașinărie, dotările doar completează experiență. Conectivitatea la un smartphone este doar una dintre ele.

Multitasking

Dacă ești mușcat de fenomenul două roți, mi se pare puțin probabil să vezi întruchiparea dorințelor tale sub forma unui maxi scuter cu transmisie variabilă continuu. Dar, când arunci un praf de raționalitate, lucrurile capătă o altă formă, poate chiar una de mobilitate urbană cu roți de 15 inci și parbriz reglabil electric. Spații de depozitare stânga, dreapta în carenajul față ca să nu-ți cari toate mărunțișurile în buzunar, portbagaj sub șa capabil să acomodeze una sau chiar două căști integrale și închidere centralizată. Apoi, fiind keyless trebuie doar să ai cheia asupra ta pentru a porni. Șaua și mânerele încălzite sunt alte mici amănunte care ajută experiența generală.

Apoi vine latura dinamică, complet opusă poziției cu picioarele înainte. Scuzați-mi acest joc de cuvinte, dar după o perioadă de acomodare m-am trezit în viraje la unghiuri reprobabile, cu cricul mângâind asfaltul, căutând să mă sprijin de ceva în lipsa rezervorului clasic al unei motociclete. Asftel de situații apar din simplul motiv că T MAX-ul poate.

Un șasiu inspirat din cele ale motocicletelor, realizat din compozit de aluminiu, și bascula suficient de lungă asigură împreună un echilibru bun între agilitate cotidiană și stabilitate la viteze mari. Este rigid exact cât trebuie, șaua comodă, și suspensia spate reglabilă te ajută să îl potrivești după bunul plac. Furca față inversată, ce pare varianta la scară a miarelor sportive de acum câțiva ani, a făcut față cu brio ocazionalelor abuzuri pe care i le-am aruncat în drum. Frânele sunt eficiente și dozabile, iar când ai un ritm domol frâna spate este mai comod de folosit.

Gusturile nu se discută

Ai controlul tracțiunii și două moduri de condus, Town (T) și Sport (S). Accelerația ride by wire este precisă și personal nu văd nevoia imediată a unui mod mai cumpătat, acel T. Dar sunt convins că-și dovedește utilitatea când te prinde ploaia și drumurile noastre murdare formează mâzga demnă de patinoar sau, mult mai probabil, când străbați interminabile cozi de mașini și obosești. În rest, revenind la întregul pachet și în special la motor, poți pleca de la o cafea în centru și ajunge pe Transfăgărășan pentru ceva adrenalină, întorcându-te de acolo la adăpost aerodinamic, cu picioarele întinse și lăsând accelerația în sarcina cruise controlului.

Aspectul legat de gusturi e după cum urmează: în liga premium a maxi scuterelor ai de făcut câteva alegeri, dacă nu ești deja dedicat unei mărci. Dotările concurenților sunt similare, iar prețurile versiunilor de top apropiate. Îți rămâne să alegi între putere, rafinament și alte particularități. Vrei oglinzi rabatabile electric, altele cu martor pentru unghiul mort sau unele simple? Motorul să fie puternic sau ceva mai rafinat? Culori ce inspiră seriozitate sau veselie?

Considerat de mulți cel mai sportiv dintre maxi scutere, T Max îmbrăcat în aceste carene vopsite bleumarin mat se prezintă business casual. Mobilitate urbană cu tușe de rafinament.

5

Date tehnice Yamaha T-Max 

MOTOR 

2 cilindri paraleli, 4 timpi, DOHC

alezaj x cursă 68×73 mm, 

răcire cu lichid, 

raport de compresie 10,9:1,  

Carter uscat

TRASMISIE 

finală pe curea, 

variabilă continuu, curea trapeziodală,

CONTROALE ELECTRONICE GESTIONATE DE PILOT 

Moduri de condus

CICLISTICĂ

Controlu tracțiunii

Față furcă telescopică upside down

Cursă 120 mm

Spate basculă

Cursă 117 mm

FRÂNE 

față 2 discuri de 267 mm,  

spate disc de 282 mm 

ABS

PNEURI 

față 120/70-R15

spate 160/60-R15

 DIMENSIUNI (mm) 

lungime 2.200

lățime 765

înălțime 1.420-1.555 (parbriz reglabil)

ampatament 1.575

înălțime șa 800 mm 

rezervor de 15 l, 

greutate în ordine de mers 216 kg

PERFORMANȚE DECLARATE 

116,4 kw (158 CV) la 9.500 rpm 

128 Nm (13 kgm) la 7.500 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

Noutati motoRide test

Test Mitt 125 GT Max: Naveta pentru toți

Tânara marcă spaniolă Mitt a debutat de curând în România. Noi am...

Noutati motoRide test

Test Mitt Scrambler 278: Scrambler pentru toți

Tânăra marcă iberică Mitt propune un model care atrage toate privirile, încadrat...

Noutati motoRide test

Test Honda Transalp 2023: Nu doar prin Alpi

Transalp a revenit după zece ani și prezintă un pachet semnificativ diferit...