Home Ride test Yamaha Niken – Evoluția speciei?
Ride test

Yamaha Niken – Evoluția speciei?

2


Yamaha Niken? Cercetătorii japonezi au modificat genetic niște motociclete și le-au lăsat libere în Europa. Sunt rapide, sigure și devorează virajele cu aderență scăzută. Vânează ziua, însă unele exemplare au fost văzute și noaptea. Se pot domestici?

Text și foto: Adrian Cobzașu

Lansată pentru piața europeană, Yamaha Niken este o motocicletă sport touring care îți oferă un avantren cu aproximativ 80% mai multă aderență față de o motocicletă obișnuită. Pentru o scurtă recapitulare, principiul după care inginerii japonezi au dezvoltat puntea față cu două roți este carving, provenit din ski. Iar cele două rânduri de furci se ocupă separat de setările suspensiei și de orientare. Fără a intra prea mult în detalii, tehnologia numită Leaning Multi Wheel asigură un comportament foarte apropiat de cel al motocicletelor cu două roți. Personal, am avut o întâlnire de gradul trei cu aceste exemplare anul trecut la Poiana Brașov. Am descoperit rapid că nu vânează în haită. 

Știam de pe atunci cum reacționează într-un mediu controlat dar, a venit timpul să iau animalul de coarne și să văd ce-i poate pielea, sau aliajele, cu adevărat. Evident că este mult mai stabilă și ai o rezistență puțin mai mare de învins când te abați de la mersul în aliniament. Ghidonul lat te ajută să o ții în hățuri și să îi dictezi cu precizie ce comandă să execute. După ce începi să o înclini, trebuie să depui o idee mai mult efort decât la o motocicletă normală. Dimensiunile generale te împiedică să o strecori ca pe un scuter în trafic, dar poți străbate fără bătăi de cap șirurile de mașini de pe bulevarde. Niște oglinzi cu mecanism de rabatare ar fi ajutat considerabil, mai ales că nu o poți înclina la fel ca pe o motocicletă clasică pentru a mai trece de o oglindă.

Animal cu sânge rece

Nu se încălzește la soare ci la benzină, până în 6 l/100 km dacă duce în spate un singur dresor fără asistent(ă). Și fuge de toți cei 115 CP. Inima CP3 împinge liniar de la viteze mici acompaniată de un mârâit plăcut. După 7-8000 rpm urlă hotărât și metalic, iar pe un drum sinuos devine atât de rapid că îți solicită întreaga atenție și-ți verifică la bani mărunți timpii de reacție. Particularitatea în condus e încrederea foarte mare pe care ți-o dă la intrarea în viraj.

Îi găsești ușor limita la fel ca în cazul mașinilor: când aderența scade avantrenul subvirează. Dacă sunt denivelări în asfalt greu de observat și le iei în plin, suspensia le va filtra elegant chiar dacă țopăie un pic. La fel și în cazul, des întâlnit în România, în care drumul se strică brusc și ești nevoit să frânezi puternic. Vei avea la dispoziție o doză mare de control, cel puțin una dintre roți păstrând contactul cu suprafața. Privind dinamica în general, te poți da cu el până atingi cu scărițele, însă ce faci de aici încolo depinde de tine. Ține minte că Yamaha Niken nu zboară! Dacă intri prea tare poți cădea sau sări afară. 

Migrator

Ca la orice exemplar din regnul motocicletelor de cilindree medie spre mare, cutreieratul este în ADN-ul lui. Iar cine vrea să ia vântul și ploaia în piept, bărbătește, poate opta pentru varianta standard. Dar pentru latura touring este recomandat modelul domesticit numit Yamaha Niken GT, care vine fix cu parbrizul mai mare, atât de necesar, și cu genți laterale. Acestea din urmă vor ajuta și la protejarea semnalizatoarelor spate, expuse unor accidente ușoare la încălecat.

[sliders_pack id=”54640″]

Fiind încă nou, atrage atenția pe oriunde ajunge. Până și copiii care îți fac de obicei semn de pe marginea drumului să accelerezi rămân privind lung, fără să mai gesticuleze. Mi-aș cumpăra unul? Dacă aș face mii de kilometri ca să mă bucur printre altele de cele mai bune drumuri de condus și aș pleca cu pasageră, da. Siguranța pe care ți-o oferă, iar însoțit asta cântărește chiar mai mult, înseamnă la sfârșitul zilei o experiență relaxată.

În ce privește sportivitatea, îți oferă peste 80% din senzațiile de pe două roți, așadar n-ai multe motive de a te plânge. Singurul neajuns pe care l-am găsit pe timp de noapte legat de touring este lipsa unor lumini suplimentare pentru viraje, dacă nu unele adaptive. Cu o aderență atât de mare, este ciudat să încetinești doar pentru că farurile bat drept și nu vezi prea departe. Oricum, interesantă specie! Cred că se vor găsi suficienți clienți care să le ia în grijă.

Motocicleta a fost pusă la dispoziție de Motodynamics – importartorul Yamaha în România.

Date tehnice Yamaha Niken

Motor

3 cilindri în linie, 847 cmc, 4 supape pe cilindru, DOHS, răcit cu lichid

alezaj x cursă 78 x 59,1 mm, injecție electronică

Transmisie

Ambreiaj umed, multidisc; cutie de viteze cu 6 trepte, angrenaj constant, transmisie finală pe lanț

Sisteme electronice

ABS, TCS

Ciclistică

Cadru diamant, 

furci duble, telescopice inversate, cursă 110 mm, pretensionabile

basculă, cursă 125 mm, pretensionabilă

Frâne

Față – două discuri de 298 mm, etrier cu 4 pistonașe, spate – monodisc 282 mm, ABS

Pneuri

Față 120/70 ZR17, spate 190/55 ZR17

Dimensiuni

Lungime 2.150 mm, lățime 885 mm, înălțime 1.250 mm, înălțime șa 820 mm, rezervor de 18 litri, greutate la plin 267 kg

Performanțe declarate

Putere 84,6 kW (115 CP) la 10.000 rpm, cuplu 87,5 Nm la 8,500 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...