Home Noutati moto Yamaha MT125 și R125 2023: Stil și performanță pentru toată lumea!
Noutati moto

Yamaha MT125 și R125 2023: Stil și performanță pentru toată lumea!

143


Cele două motociclete Yamaha de 125cmc primesc o schimbare de look și dotări noi în 2023, inclusiv un nou ecran TFT, un quickshifter și control al tracțiunii. Motor VVA oferă o rulare plăcută și un aspect îmbunătățit.

Motocicletele de 125 reprezintă un segment în creștere, cu o tendință de vânzări care a crescut cu 43% în ultimii cinci ani. Aceste motociclete sunt mai accesibile decât cele de cilindree mai mare, mai puțin pretențioase și, de asemenea, accesibile deținătorilor de permis A1.

Echipare nouă pentru R125

Noul Yamaha R125 are linii de R7 și detalii inspirate din R1. În partea frontală găsim un nou far cu două LED-uri ascunse în priza de aer pentru a-i accentua aspectul super-sportiv și pentru a îmbunătăți și mai mult aerodinamica.

Pe lângă carenele și noul design al rezervorului, R125 moștenește de la R1 noul design al plăcii de direcție  și al codiței,  conductele de aer laterale caracteristice și farul vertical poziționat în mijloc. Oglinzi ceva mai mici și o nou instrumentar de bord TFT de 5 inch, pe care îl împarte cu MT125.

MT125 întotdeauna „tehnologie întunecată

În cazul motocicletei naked de la Iwata, stilul este neschimbat, cu farurile triple caracteristice în partea din față, dar numeroase actualizări, cum ar fi controlul tracțiunii și posibilitatea de a vă conecta smartphone-ul prin Bluetooth la CCU (Communication Control Unit) cu ajutorul aplicației MyRide.Noul afișaj cu tematică Street este același cu cel de pe MT-07, complet cu toate informațiile de care pilotul are nevoie în timpul mersului, inclusiv informații secundare precum apelurile primite, e-mailurile și notificările de mesaje.

Motociclete mici, satisfacție mare

Performanțele nu lipsesc de la aceste două modele, motorul Euro 5 cu distribuție variabilă VVA oferă cuplu bun la turații joase, fără a-și pierde din eficiență când ajunge pe partea roșie a turometrului, garantând o livrare liniară a puterii până la 10.000 rpm, unde dezvoltă cei 11 kW / 15 CP, putere pe care nu toți concurenții din piața de motociclete de 125 în 4 timpi reușesc să o atingă.

Atunci când sunt folosite pe drumuri extraurbane, ambele motociclete reușesc să țină pasul cu traficul. Datorită poziției și a carenajului, R125 oferă mai multă protecție împotriva aerului și o viteză cu câțiva km/h mai mare decât MT, care, în schimb, oferă mai mult confort în șa.

În ciuda obiectivelor lor diferite, MT și R au în comun multe componente, cum ar fi cadrul Deltabox din aluminiu, anvelopele Michelin Pilot Street (100/80-17 pe față și 140/70-17 pe spate), furca KYB de 41 mm și sistemul de frânare cu etrier radial și disc de 292 mm.

R125: Agresiv și sportiv

Dacă, pe de altă parte, preferați o motocicletă sportivă, R125 este răspunsul, având în vedere că meritele și demeritele sunt aceleași cu cele ale achiziționării unui supersport mai mare, sacrificând confortul pentru mai multe performanțe de curse. De fapt, R125 nu se teme de pilotajul sportiv: noul cadru spate face ca linia motocicletei să fie mai orizontală, distribuind în mod egal greutatea între față și spate.

Soluțiile tehnice dedicate fac din această motocicletă un adevărat punct de referință pentru cei care vor să se apropie de lumea curselor: dispunerea pe pistă a instrumentarului cu indicator specific de turație (de la 6.000 la 13.000), posibilitatea de montare a quickshifter-ului, ABS cu două canale, un unghi de deschidere a ghidonului mărit cu 10° față de cel anterior pentru a permite o intrare mai decisă în curbe și o viteză mai mare.

În traficul urban, însă, aceste avantaje devin inconveniențe : unghiul de bracaj redus și poziția mai ponderată pe încheieturile mâinilor nu lasă loc de compromisuri, ceea ce face mersul prin traficul urban destul de inconfortabil. Înălțimea la șa de 820 mm rămâne neschimbată, însă scărițele sunt mai înalte. Am constatat că frâna spate este mai greu de atins din cauza poziției de condus diferite.

În largul său între borduri
După ce a părăsit străzile Barcelonei pentru bordurile pistei de karting din apropiere, aceste defecte reale ale unui Supersport au fost rapid iertate. Afișajul modului de circuit inspirat de R1 ne arată toate informațiile de care avem nevoie, timpii pe tur, viteza, activarea VVA și TCS și dacă este folosit quickshifter-ul (cutia de viteze este pre-cablată, se cumpără ca accesoriu).

În ciuda performanțelor sale limitate în comparație cu „băieții mari”, acest 125 știe să te țină în priză, arătându-și toată natura competitivă. Ușor și eficient în schimbările de direcție, îți permite să o duci la unghiuri de aplecare remarcabile, demne de postări pe Instagram.

De asemenea, maneta frânei față a lui R125 trebuie trasă puternic înainte de a putea frâna ferm, în timp ce furca permite o lunecare ceva mai mare atunci când începi să forțezi.

Ambreiajul cu alunecare și livrarea liniară permit ca R125 să fie un adevărat „teren de antrenament” pentru cei care vor să abordeze lumea curselor sau pentru cei care caută o alternativă sportivă la clasica motocicletă, grație aspectului agresiv și aspectului „mare”.

Personalizare? Nici o problemă

Pentru MT125 și R125 există numeroase accesorii care pot fi achiziționate direct de la Yamaha: nu lipsesc eșapamentul, manetele și scărițele, suporturile pentru plăcuțele de înmatriculare, indicatoarele LED și tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă personaliza motocicleta la maxim.

Iar pentru două motociclete atât de asemănătoare, nici măcar diferența de preț nu este marcantă: MT125 este oferită de la 5.759 euro în cele trei culori Cyan Storm, Icon Blue și Tech Black; R125, în vânzare de la 6.059 euro, alegerea culorii se oprește la Icon Blue și Tech Black.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Romaniacs 2024 MotorXpert
Competitii motoNoutati moto

Mai sunt câteva zile până la startul Romaniacs 2024

La cea de-a 21-a ediție a competiției recunoscută drept cel mai dificil...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...