Home Comunitatea moto Yamaha MT Tour 2023: Latura întunecată a Japoniei a venit în România
Comunitatea moto

Yamaha MT Tour 2023: Latura întunecată a Japoniei a venit în România

5


Yamaha a organizat şi în acest an MT Tour, evenimentul dedicat modelelor din gama MT. În 2023, caravana Yamaha MT Tour a trecut prin Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara. Am răspuns favorabil invitaţiei la evenimentul organizat de dealerul Yamaha din Bucureşti, Dual Motors.

Ediţia 2023 a MT Tour a pus la dispoziţie toată gama MT, de la modelul entry-level, de 125 cmc, până la MT-10 SP. Aşadar, am avut în faţă MT-125, MT-03, MT-07,MT-09,MT-09 SP, MT-10 și MT-10 SP. Modelele MT-07 și MT-09 sunt oferite și în variante limitate la 35 kW pentru a fi eligibile conducerii cu permis de categorie A2, iar Yamaha nu a ezitat să aibă și aceste variante în caravana sa. Practic, aveai ce să găsești pentru orice categorie de permis moto ai fi avut.

Evenimentul e deja tradiție pentru marca niponă, iar gama MT a fost mereu prezentată drept o invitație în ”Latura întunecată a Japoniei.” Sună mult mai bine în Limba Engleză, nu-i așa? Să trecem în revistă modelele pe care le-am încercat și o listă scurtă de prime-impresii.

Yamaha MT-03

Al doilea cel mai mic naked din gama Yamaha, descris de producător drept un Hyper Naked, vine cu un bicilindru CP2 de 321 cmc și este destinat riderilor care au permis de categorie A2. Puterea maximă  Primul lucru pe care îl observi la acest model este aspectul desoebit de agresiv, scos în evidență de luminile de poziție ale farului cu LED.

Nu lipsește furca față inversată cu jambe de 37mm, sistem ABS, ceasuri de bord digitale și semnalizatoare cu LED. Din punct de vedere tehologic, MT-03 are ce te aștepți să găsești la o motocicletă model 2023 și arată de parcă ar fi din 2043, cel puțin din anumite unghiuri. În ciuda aspectului agresiv, am găsit o poziție de pilotare facilă și o șa cu o înălțime de 780 mm, deci ușor de abordat, cel puțin pentru noi.

Motocicleta s-a dovedit a fi deosebit de simplu de manevrat și nu a cerut prea multă forță pentru comenzile sale. Din contră, a fost chiar prietenoasă în această privință. Testul cu MT-03 s-a derulat pe un traseu destul de scurt, ceea ce nu a permis obținerea de date relevante privind consumul de carburant, dar am putut constata că motorul de 321 cmc este vivace și plăcut în funcționare. Cu siguranță este un model de luat în seamă pentru cei care preferă o motocicletă naked dezvoltată din start pentru categoria A2 şi nu una limitată în acest sens.

O Yamaha MT-03 porne;te de la 6.250 euro cu TVA inclusă pe piaţa din România.

Yamaha MT-07

Cum distingi un MT-07 de la distanţă? Destul de simplu: te uiţi după semnătura LED în formă de Y a farului cu LED. La fel ca la restul gamei MT, acesta este de dimensiuni mici, ceea ce contribuie din plin la aspectul de „alien” ţintit probabil de designerii acestei game. Nu putem spune că ne displace, mai ales pentru că este coerent la nivel de gamă şi asigură o poziţionare clară.

Faptul că MT-07 este lider de piață încă de la debutul său, din 2014, ar trebui să spună destul de multe despre popularitatea sa. Este clar că publicul apreciază ideea de design gândită de cei de la Yamaha. Motorul lui MT-07 face parte tot din seria CP2 de la Yamaha și este tot un bicilindru, dar are o capacitate de 689 cmc.

Pentru MT-07, agregatul este oferit în două variante de putere: 73.4 cai-putere la 8.750 rpm pentru varianta obișnuită, respectiv 47.6 cai-putere la 7.750 rpm pentru varianta limitată special pentru categoria A2. Cuplul motor maxim este de 67 Nm la 6.500 rpm.

Din start, MT-07 se simte drept o motocicletă mai mare decât MT-03, așa cum era de așteptat, dar fără a lăsa impresia că nu te poți strecura cu ea. Din contră, modelul nipon este la fel de agil precum suratele sale de gamă și motorul este vivace și dornic să fie turat. La fel ca alte modele din această clasă și  cu o cilindree apropiată, avem și aici soluția manetoanelor defazate la 270 de grade, ceea ce aduce atât un sunet specific, cât și o dorință de a fi turat.

Împreună cu quickshifter-ul din dotare, oferit opțional, schimbările de treaptă se fac fulgerător de rapid, dar ești destul de aproape și prin acționarea clasică datorită bunei calibrări a ambreiajului și a mecanismului de schimbare din dotare. Este ușor de înțeles de ce a devenit atât de popular acest model, având resurse ferme pe plaja mijlocie de turație și suficient de multă putere încât să te distrezi indiferent de nivelul de experiență pe care îl ai pe două roți.

Prețul unui MT-07 este de 8.200 de euro cu TVA inclusă pe piața din România.

Yamaha MT-09

Dacă cele de mai sus nu îți sunt suficiente și vrei mai multă putere și mai mult cuplu, Yamaha are în tolbă și Hyper Naked-uri mai puternice. Unul dintre ele este MT-09, echipat cu motorul CP3 de 890 cmc. Acesta se bucură de un quickshifter integrat, precum și de o unitate IMU pe șase axe pentru a furniza un nivel de asistență pentru rider pe măsura puterii livrate de propulsorul cu trei cilindri în linie.

Agregatul este disponibil în trei variante de putere. Prima are 119 cai-putere la 10.000 de rotații pe minut. Varianta A2 restricționată la 35 kW asigură 47.6 cai-putere la 6.000 rpm, iar o variantă secundă de 70 kW livrează 95.2 cai-putere la 9.000 rpm. Cuplul maxim este de 93 Nm la 7.000 rpm. Noi am mers cu varianta fără aceste restricții, care s-a dovedit a fi puternică pe măsura cifrelor cu care se poate mândri.

MT-09 are putere suficientă și pentru cei care se consideră exigenți, iar propulsorul cu trei cilindri în linie stă numai bine în șasiul din aluminiu turnat sub presiune care reinterpretează conceptul Deltabox. Rezultatul este o motocicletă puternică și ușor de manevrat, ce nu necesită intervenția sistemelor din dotare decât pe suprafețe umede, fiind în rest previzibil de gestionat dacă îi respecți capacitățile.

La fel ca restul gamei MT, și acest model are un aspect agresiv, întărit de luminile LED care dau identitate fiecărui membru al portofoliului. MT-09 se vede de la distanță ca fiind o variantă mai puternică din gamă, nefiind nevoit să își încordeze mușchii degeaba ca să demonstreze ceva. Ai putea spune că are alura unui sportiv experimentat ce a ajuns la un anumit nivel de masă musculară.

Yamaha oferă și o variantă SP a lui MT-09, menită să asigure un plus de sportivitate și personalizare prin elemente precum manete anodizate, ghidon cu finisaj anodizat, rezervoare fumurii transparente pentru pompele de frână și șaua cu cusături duble, printre altele. MT-09 pleacă de la 10.550 de euro cu TVA inclusă, pe când varianta SP, ușor de distins prin finisajul bicolor, jambe aurii și jante albastre, pleacă de la 12.700 de euro cu TVA inclusă.

Yamaha MT-10 SP

 

Când vrei cel mai puternic hyper naked de la Yamaha și unul dintre cele mai puternice modele din segmentul naked, MT-10 SP ar trebui să fie pe lista ta. Motorul CP4 cu patru cilindri în linie are 998 centimetri cubi, manetoane defazate și o ordine de aprindere diferită față de un propulsor convențional. Configurația aduce atât un sunet specific, cât și un cuplu motor deosebit, de 112 Nm la 9.000 rpm. Puterea maximă este de 165.9 cai-putere și este livrată la 11.500 rpm.

Vorbim despre o sportivă fără carene, echipată cu numeroase componente derivate de la R1. Spre exemplu, avem un sistem de frânare cu discuri față flotante duble de 320 mm cu etriere radiale cu patru pistonașe și pompă de frână radială Brembo. Furtunurile de frână sunt împletite cu fir metalic pentru a asigura o senzație mai bună la acționarea manetei și asta conferă mai mulă încredere în manevrare.

La prețul de pornire de 19.500 de euro cu TVA inclusă avem și un sistem de suspensie Ohlins controlat electronic. Tehnologia se află la a doua generație și implică o supapă controlată electronic ce duce la trei moduri semi-active și trei moduri manuale de funcționare, menite să te facă să fii în control în cele mai variate situații de rulare și potrivită pentru toate gusturile.  Yamaha chiar are cu se să se mândrească la acest capitol, deoarece MT-10 SP este prima motocicletă de serie din lume echipată cu acest sistem.

La fel ca la MT-09, avem un sistem de control cu unitate inerțială cu șase axe și toate sistemele de asistență a riderului ce derivă din aceasta. Așadar, găsim controlul tracțiunii, ABS, controlul frânei de motor, funcție anti-wheelie și alte tehnologii mentie să facă mai simplă sarcina de a ține pe șosea și în linie cu dorințele tale o motocicletă de aproape 166 de cai-putere ce are doar 214 kilograme în configurația ”la plin”.

Urcat pe MT-10 SP după ce ai călărit și restul gamei, simți imediat că ai de a face cu ”șeful”. Senzația e similară cu cea dintr-un joc video atunci când te întâlnești cu adversarul pe care trebuie să îl înfrunți pentru a trece la următorul nivel. Diferența aici este că vrei ca MT-10 SP să fie de partea ta, iar ca acest lucru să se întâmple, trebuie întâi să îl respecți. Altfel, dă cu tine de pământ fix ca în jocurile video, dar cu consecințe cât se poate de reale. Nu dorim nimănui așa ceva.

Pe MT-10 SP, în primele trei trepte de viteză ai mult prea multă putere pentru cât ai putea să ai nevoie în viața de zi cu zi, iar încercarea de a folosi toată puterea în ultimele trei trepte se poate lăsa ușor cu o pauză îndelungată de la conducere pe fond de lipsă de permis. Dacă vrei să simți constant că strada e prea mică pentru ce poate face motocicleta ta, pe MT-10 SP ai această senzație cel mai des la îndemână, cu bune și cu rele.

Nu vei putea exploata niciodată legal tot ce poate face această motocicletă pe stradă, valabil și pentru MT-09, dar sperăm că realizezi și tu asta de dinainte de momentul plasării unei comenzi. Chiar și așa, senzațiile pe care le oferă în accelerare și în manevrare sunt în altă ligă față de frații mai mici. Iar asta nu se întâmplă pentru că aceștia ar fi mai ”slabi”, ci pentru că pur și simplu discutăm despre un alt nivel de performanță.

Preferata mea din toată seria? Probabil cea mai grea întrebare a zilei.

Foto: Adrian Cobzașu

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Cu Motorrad la Motorpark: BMW Motorrad Track Experience 2023

Chiar dacă marca germană nu ar fi celebrat aniversarea a 100 de...

Comunitatea moto

Mit sau adevăr: poți frâna mai bine fără ABS?

În aproape orice grup de motocicliști te-ai afla, fie că este online...

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

Comunitatea motoNoutati moto

Valentino Rossi a primit încă un trofeu – Brembo îi celebrează cariera pe două roți

Valentino Rossi, legenda vie a motociclismului și motivul pentru care mulți urmăresc...