Home Comunitatea moto Yamaha Scooter Day: o zi cu toată gama de scutere din Iwata
Comunitatea moto

Yamaha Scooter Day: o zi cu toată gama de scutere din Iwata

134


Yamaha a adus împreună întreaga sa gamă de scutere pentru un eveniment de test prelungit pe mai multe zile. Într-una dintre acestea ne-am făcut și noi apariția pentru a le încerca pe toate în mediul urban și extraurban.

Efectivul complet includea șase modele de scutere, de la Neo’s Dual Battery (un model 100% electric) până la TMax Tech Max. Nu au lipsit modelele XMax în variantele 125 și 300 cmc, NMax de 125 și 155 cmc, D’elight și Tricity în variantele de 125 și 300 cmc. În total, au fost nouă variante, dacă luăm în calcul faptul că anumite modele sunt oferite în două variante de cilindree, așa cum este cazul pentru Tricity, XMax și Nmax. Complicat? Deloc, deși poate să pară copleșitor la prima vedere.

Am început seria de teste cu Tricity în variantele de 300 și 125 cmc. Diferența de cilindree și de putere este evidentă, însă configurația cu trei roți este identică, având sistemul Leaning Multi Wheel cu Tilt Lock Assist, ceea ce înseamnă că nu este necesar să pui piciorul jos atunci când te oprești la semafor. În plus, prezența unei pedale de frână la piciorul drept care acționează roțile de pe ambele punți permite de pe acum conducerea cu categoria B dacă riderul are peste 21 de ani împliniți, deci nu trebuie să aștepți promulgarea legii 125B.

Indiferent de varianta de Tricity aleasă, stai în șa aproape ca pe un fotoliu, iar parbrizul te protejează destul de bine de vânt, ceea ce ar trebui să însemne premisele unei navete confortabile, chiar dacă stai în afara orașului. Stabilitatea este bună, iar frânele sunt și ele performante, având avantajul a două roți față, nu a uneia singure, precum și a stabilității date de design-ul suspensiei.

Practic, nu ai cum să blochezi roțile față și să cazi în urma unei frânări greșite sau a unei manevre neinspirate. Dezavantajul configurației este altul: nu poți rata o groapă de pe banda ta fără să faci o evitare destul de amplă.  Vestea bună este că suspensia absoarbe destul de bine denivelările de dimensiuni rezonabile, deci ar trebui să fie confortabil chiar și pe drumurile patriei noastre.

După Tricity, am trecut pe XMax, un scuter convențional, ce prezenta o protecție bună la vânt și o șa confortabilă. Trecerea de la un motociclu cu trei roți la unul cu două face aproape orice vehicul pe care treci să pară incredibil de agil și de îngust, dar în cazul lui XMax nu ar trebui să fie o surprindere agilitatea lui. Evident, ai rapid un avantaj la accelerare față de un Tricity sau chiar orice vehicul comparabil cu acea configurație, datorită masei mai reduse. Altfel, ușor de condus în ambele variante și plăcut în operare.

A urmat NMax, un model cu o configurație foarte apropiată de XMax, dar cu un parbriz retras și o carenă mai mică. Acesta din urmă se simțea și mai mic decât XMax și chiar mai agil, lăsând impresia că rulezi pe un scuter foarte compact. În ciuda acestei impresii, șaua este confortabilă și aici, având o căptușeală considerabilă din spumă.

În mod evident, NMax este mai potrivit celor care rulează preponderent urban și mai puțin în extraurban, iar avantajele sale sunt percepute în aglomerație, unde va fi mai ușor să te ”strecori” cu acesta printre diferite vehicule. Este foarte ușor de manevrat și de condus, încât aproape că îți vine să îl iei sub braț și să urci cu el în casă atunci când ajungi la destinație.

Nu am ratat ocazia să încercăm Neo’s Dual Battery, care a dus senzația de ”scuter mic și ușor de manevrat” la următorul nivel, mai mic de atât fiind doar varianta unei trotinete electrice, probabil. Fiind totuși vorba despre un motociclu, aici avem suspensii și frâne corespunzătoare, precum și roți mai mari decât la trotinete, alături de drepturile și obligațiile ce revin din permisiunea de a circula pe toate drumurile publice în afară de autostrăzi – unde nu este permis accesul pe fondul limitării constructive a vitezei maxime. Modelul acesta cucerește și prin aspectul său neo-retro, fiind vizibil un vehicul fabricat recent, dar cu inspirație retro, ceea ce este adesea apreciat de o plajă largă de public.

Yamaha D’elight a furnizat, de asemenea, o rulare relaxată și confortabilă, așa cum era de așteptat la un model citadin cu aspect modern. Lipsa parbrizului îl face mai puțin favorabil rulării în regim extraurban cu căști deschise (open face), însă este potrivit pentru mediul urban, unde accepți fiecare suflu de vânt în față pe care îl poți primi ca să te răcorești. Acest model vine ca un rival al celebrei Vespa, având caracteristici tehnice comparabile, dar nefiind constrâns de tușe de desing retro.

Între timp, cel mai mare model din oferta de scutere Yamaha, TMax, este cel mai apropiat de o motocicletă. Acesta are 22 de ani de istorie în spate și a reușit să domine segmentul scuterelor sport în Europa încă de la debutul comercial. Are un motor cu doi cilindri, totalizând 562 cmc, iar puterea sa maximă este de 35 kW la 7.500 rpm, ceea ce îl încadrează fix la limita pentru A2. Ar putea fi o coincidență, dar nu este, nu la acest nivel. Producătorii cu asemenea experiență planifică asemenea lucruri, iar categoria A2 este accesibilă mai multor oameni (prin prisma limitei inferioare de vârstă) decât este categoria A.

TMax este pe bună dreptate popular, deoarece s-a dovedit a fi plăcut în conducere și capabil de accelerații viguroase. Este foarte apropiat de o motocicletă convențională, dar plusează cu poziția de rulare și accesibilitatea în urcare a unui scuter. Înălțimea la șa este de 800 mm, iar garda la sol este de 135 mm. Are o masă proprie de 218 kilograme, iar rezervorul are o capacitate de 15 litri. Cu un consum mediu declarat de 4,8 litri la sută, poți face peste 300 de kilometri între realimentări, deci este fezabil și să dai o fugă din Capitală până pe litoral, cu plinul făcut și atât, iar TMax poate livra asta fără nicio problemă.

Șaua este confortabilă, poziția de conducere este destul de relaxată, stând aproape ca pe un fotoliu sau un scaun, iar efortul depus în conducere este minim. Pur și simplu rotești manșonul din dreapta și ai plecat. Da, nu va fi scuterul cu cel mai mic consum urban sau cel mai ușor de strecurat, dar poți merge chiar și cu pasager pe distanțe lungi, dacă asta vrei să faci, respectiv să faci naveta fix cum dorești, iar pentru această ultimă parte este el atât de popular în Europa. Poate ar trebui să luăm notițe aici, stimați navetiști ai DN-urilor din țară.

Foto: Adrian Cobzașu

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Tudor Aaron Istodor: teatru, film, motor.

„Suzuki Hayabusa este Sfântul Graal al motocicletelor pentru mine” – Tudor Aaron...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Comunitatea motoNoutati moto

Yamaha Scooter Day revine în România luna aceasta

Yamaha aduce împreună întreaga sa gamă de scutere pentru un eveniment de...