Home Noutati moto Test Honda CBR 650 R – Renașterea 600
Noutati motoRide test

Test Honda CBR 650 R – Renașterea 600

1


Honda CBR 650 R pare capabilă să revitalizeze vânzările în clasa sportivelor de capacitate mijlocie. Pentru ochii mai puțin antrenați arată exact ca un Fireblade, iar asta va fura multe priviri admirative și poate chiar vizite în showroom. Poziția de condus aflată la capătul touring al sportivelor o face mai plăcut de condus. Poate deveni chiar o motocicletă polivalentă pentru cei mai flexibili.

Foto: Bogdan Paraschiv

Motorul se tureză acum cu 1.000 rpm în plus și livrează puterea maximă de 95,2 CP la 12.000 rpm. A primit numeroase modificări ce au îmbunățit compresia, au redus forțele de frecare (fustele pistoanelor sunt asimetrice), camera de ardere a fost modificată, iar distribuția a fost revizuită. Trage mai liniar și dezvoltă cu 5% mai multă putere peste 10.000 rpm. Da, trebuie să-l turezi serios dacă vrei performanță.

Frumusețea acestui motor la mersul pe stradă se vede la turații reduse. Vibrațiile sunt minime până în jurul a 5.000 rpm și ai la dispoziție suficient cuplu cât să te deplasezi în voie chiar și cu pasager. Este super ușor de folosit când doar te plimbi de colo, colo sau ești obosit și vrei doar să conduci. După 5.500 rpm încep vibrațiile și după 8.000 începe să și tragă.

Elementele naturii

Pe drumuri publice puterea este arhisuficientă, iar în oraș descoperi rapid că dacă accelerezi cu sete nu poți ține pasul ca să procesezi tot ce se întâmplă în jurul tău. Pe serpentine singura limitare în privința ritmului ține de fapt de vizibilitate. De cele mai multe ori descoperi că ai intrat prea încet. Recomandăm cât se poate de mult și de des prudența în fața riscului de a te juca de-a găina cu vreun șofer care taie curba. 

Cu scărițele amplasate mai în spate și mai sus decât la vechiul model, motocicleta oferă un sprijin ideal atunci când vrei să te iei la trântă cu ea și s-o arunci de pe o parte pe alta.

Mai ușoară cu 6 kg și cu un ghidon amplasat mai jos și mai în față decât predecesorul său cu inditiv F, Honda CBR 650 R se poziționează hotărât în zona sportivă. Dacă ești mai tehnic și știi de existența modelului CBR 650 F, vei observa că acest nou “R” a primit o furcă upside down. Mai precis, este vorba de Showa SFF (separate function fork) de 41 mm, în locul telescopicei clasice a vechiului model.

Frânele se comportă excelent și sunt perfect dozabile, iar furca rezistă cu stoicism abuzurilor, dovedindu-se un adevărat instrument pe drumuri virajate. Honda CBR 650 R pare ușor moale, confortabilă, în prima parte a cursei suspensiei, probabil și pentru că poziția aplecată a pilotului ajută să țină furca parțial încărcată. Apoi, când începi s-o chinui și s-o pui la treabă, devine descendentul Fireblade-ului cu care seamănă.

 

Indiferent că ai o înclinație spre mecanică sau că ai nevoie să suni un prieten când vrei să-ți reglezi poziția manetelor, află că noul model are un ambreiaj asistat, cu alunecare limitată. Te va ajuta cu retrogradări line și-ți oferă un levier de ambreiaj foarte „ușor”. Treptele se schimbă ca prin gând.

Rezervorul face loc pentru două conducte de admisie, una pe fiecare latură, pentru a crește volumul de aer ce ajunge în motor. Nu e o creștere doar de performanță pentru că ele contribuie și la un sunet mai plăcut. Tot în categoria sunet intră și evacuarea crescută de la 35 la 38,1 mm și orientată în sus, pentru a încânta urechile pilotului. Același vâjâit rotund, mecanic, tipic Honda, dar la un volum ceva mai tare.

Calitatea construcției este la nivelul la care Honda ne-a obișnuit de-a lungul timpului. Am apreciat în special vopseaua, această nuanță negru mat (zisă și Gunpowder în borșura oficială) aducând un plus de rafinament și cumva eleganță. Da, când încep copiii să-ți spună Săru’ mâna pe stradă și prezențele din viața ta au depășit adolescența, te mai gândești și la aspectele astea, nu alegi direct coloristica roșie.

Motocicletă pusă la dispoziție de Honda România prin intermediul MOTOR TEAM 

Date tehnice Honda CBR 650 R

Preț

8.890 euro cu TVA

Motor

4 cilindri în linie, 649 cmc, alezaj x cursă 67 x 46 mm

răcire cu lichid, raport de compresie 11,6:1

4 supape pe cilindru, injecție electronică

Transmisie

finală pe lanț

ambreiaj multidisc în baie de ulei

auto-servo-asistare, cutie cu 6 rapoarte

Controale electronice

ABS, HSTC (controlul frânei de motor)

Ciclistică

cadru diamant din oțel

furcă inversată cu jambe de 41 mm

tensiune și revenire preîncare ajustabilă

basculă cu mono-amortizor cu tensiune și preîncare ajustabile

Frâne

2 discuri față de 310 mm, etrier radial cu 4 pistonașe

1 disc spate de 240, etrier cu 1 pistonaș

Pneuri

Față 120/70 ZR17

Spate 180/55 ZR 17

Dimensiuni

Lungime 2.130 mm, Lățime 750 mm

Înălțime 1.150 mm, înălțime șa 810 mm

Rezervor de 15,4 l

Greutate în ordine de mers 207 kg

Performanțe declarate

95,2 CP la 12.000 rpm

64 Nm la 8.500 rpm

Euro 4

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Noul Malaguti Madison 125

Sportiv, practic și… sportiv, noul Malaguti Madison 125 schimbă hainele față de...

Noutati moto

Aprilia SR GT 125 și 200, disponibile și în varianta MotoGP Replica

Aprilia a dezvelit o nouă variantă a scuterului său SR GT, disponibilă...

Noutati moto

Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto

Honda oferea un motoscuter de cilindree mică numit Motocompo în urmă cu...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 S Grand Tour a debutat: iată ce aduce nou

Ducati a extins gama Multistrada cu un nou model, numit Multistrada V4...