Home Ride test Test Honda Africa Twin Adventure Sports – Încotro
Ride test

Test Honda Africa Twin Adventure Sports – Încotro

72


Honda Africa Twin Adventure Sports aruncă mănușa greilor clasei cu o serie de particularități care o fac potrivită pentru călătorii în jurul lumii. Și asta pentru că minusurile față de numele consacrate ale genului se transformă în avantaje pentru Honda.

Honda Africa Twin a făcut vâlvă de când s-a lansat, în 2016, și a devenit imediat un concurent serios pentru clasa mare adventure, oferind aceleași avantaje ca și originalul din anii 80, XRV650; echilibru între masă și putere. La 30 de ani de la apariția primului avem plăcerea de a descoperi Adventure Sports, o ediție aniversară care vine cu un colorit ce indică cu precizie modelul din care se trage și un pachet de modificări ale modelului de bază CRF1000L, gândit să acopere nesitățile specifice excursilor peste continente.

Dintre ele, crash bar-ul de aluminiu și parbrizul mai înalt sunt primele care-ți sar în ochi. Când afli că rezervorul a fost mărit la 24 l, știi că poți pleca la drum cu o motocicletă pregătită oricând să te plimbe prin locuri izolate, dar să te și aducă înapoi la civilizație cu un singur plin. Autonomia declarată de Honda este de 500 km.

Lăsând poveștile la o parte, imediat ce m-am urcat pe ea mi-a fost clar că este potrivită piloților înalți. Cu șaua în poziție joasă (înălțimea standard este 920 mm) atingeam solul cât să mă simt confortabil, dar nu mai mult. Iar eu am 1.80 m înălțime. Poziția este confortabilă și ghidonul o idee adus către spate, făcând ridicarea în picioare un gest cât se poate de natural atunci când situația o impune. Bordul este poziționat astfel încât să poată fi ușor de citit când ești ridicat. Sar peste orice alte detalii pentru a vorbi despre cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj.

Teleghidată

Aflată la a treia generație, cutia automată cu dublu ambreiaj funcționează atât de bine încât selectează treptele exact înainte să vrei tu să faci asta. Ca o glumă, este aproape enervant. Este prima dată când încerc această soluție Honda și mi se pare de-a dreptul genială, poate și din cauză că alți producători au avut lacune sau că nu am experimentat primele variante ale japonezilor, la care clienții au mai avut de comentat câte ceva. În oraș te scutește de orice deranj. Lăsată în modul automat D rămâne orientată către economia de combustibil, tocmai de aceea va trebui să intervii atunci când mergi liniștit și ai nevoie de putere, pentru că de capul ei, chiar dacă accelerezi până la capăt, nu va retrograda. Oricum, trebuie doar să apeși un buton.

Pentru momentele în care ai un ritm mai susținut, pe un sector de drum virajat de exemplu, sau ești în afara drumurilor asfaltate, este recomandată trecerea în modul S. Cu trei rețete prestabilite din care poți alege, cutia va opera schimbările de treaptă la o turație tot mai înaltă, conform programului ales. În plus, există un senzor care monitorizează unghiul de înclinare al motocicletei și comandă schimbările optime. Mai există și un mod în care te ocupi doar tu de schimbat, dar nu văd cât de mult ar ajuta utilizatorii normali. Un alt plus în afara timpului foarte scurt în care au loc schimbările este rafinamentul lor. Pentru călătoriile cu pasager este de neînlocuit.

Honda Africa Twin e ca un Hoverboard

Așa te simți la ghidonul acestui Adventure Sports: ai impresia că plutești peste orice denivelări. În cazul în care ești obișnuit mai mult cu motociclete de stradă, vei descoperi efectiv un nou univers. Îți vor apărea scurtături acolo unde nu erau, gropile mari și liniile de tramvai vor fi doar niște desene pe asfalt, iar în excursii orice drum lateral și neîngrijit îți va face cu ochiul. Spre deosebire de modelul standard Africa Twin, cursa suspensiei a fost mărită cu 22 mm pe spate, iar cea față cu 20 mm, aceasta ajungând acum la o cursă maximă de 252 mm.

Furcile inversate Showa de 45 mm oferă performanță și control în off road și un bun comportament pe stradă chiar dacă pe asfalt inevitabil se afundă, mai ales atunci când frânezi suficient de tare cât să pornească avariile automat (sistemul funcționează la peste 53 km/h). În condiții de aderență scăzută, cum ar fi pe ploaie, avariile pornesc mai devreme, odată cu intrarea în funcțiune a ABS-ului. O altă noutate este sistemul ce comandă oprirea automată a semnalizatoarelor, funcționând după un algoritm care măsoară viteza de rotație a roților. În fine, ideea e că funcționează.

Nu este o motocicletă ușoară, în configurația cu această cutie DCT ajunge la 253 km la plin. Deci trebuie să fii atent la manevrele făcute la viteze mici. Aș spune că roată fața subțire e ca trasă prin inel dar, ea este un inel în sine. De 21 inci, mai exact, care te ajută să dirijezi precis motocicleta pe suprafețe precare.

Pentru performanță care să acopere cât mai multe situații și pentru a îndulci răspunsul motorului prin mai mult cuplu la turații medii, au fost modificate pentru modelul 2018 admisia, evacuarea și ușurate greutățile contrabalansoarelor. Nu știu cum era înainte dar, întradevăr, pe strădă, mai ales atunci când am mers cu pasager, mi s-a părut că nu duce sarcina la fel de ușor ca rivalii mai mari. Singur în șa este totul în regulă. Doar ca să știți, fiind japonezi, au schimbat acumulatorul cu unul pe bază de litiu-ion, mai ușor cu 2,3 kg decât cele obișnuite. Probabil au acceptat cu greu să facă suportul de bagaje din oțel dar, trebuia să fie rezistent.

Am mers pe drumuri forestiere care străbat dealuri cu motociclete care încep cu supersportul meu, nu mă întrebați de ce, și ajung la un anumit R1200 GS care… haideți să spunem că mi-a dat liberate. Dar, nu este mediul în care mă simt cel mai bine. Tocmai de aceea m-a cucerit așa repede această Honda Africa Twin Adventure Sports cu a sa cutie automată și ținută de enduro.

Cu modurile predefinite pentru accelerația ride by wire, pe lângă cel individual, în care se reglează inclusiv frâna de motor, controlul tracțiunii crescut de la 3 la 7 nivele de intensitate care pornesc de la ținutul în brațe până la întoarcerea spatelui complet în modul OFF, lăsându-te să faci ce vrei, și DCT-ul care te lasă să te concentrezi pe unde mergi în loc de schimbatul treptelor, îți demontează toate scuzele pentru care amâni călătoriile. Mai ai doar de răspuns la o întrebare. Încotro?

Date tehnice Honda Africa Twin Adventure Sports

Motor

2 cilindri în linie, 998 cmc, 4 supape pe cilindru, alezaj x cursă 92,0 x 75,1 mm, raport compresie 10:1, sistem de ungere carter umed

Transmisie

cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj, 6 trepte, moduri de condus on și off road, transmisie finală pe lanț

Sisteme electronice

HSTC – controlul tracțiunii (7 niveluri + OFF), accelerație gestionată electronic (3 moduri)

Ciclistică

Cadru leagăn cu subansamblu din oțel de mare rezistență, unghi furcă 24°, furci telescopice inversate de 45 mm, cursă suspensie față 252 mm, spate mono-braț din aluminiu cu amortizor, cursă 240 mm,

Frâne

Față – două discuri de 310 mm, etrier cu 4 pistonașe, spate – monodisc 256 mm, ABS

Pneuri

Față 90/90 21, spate 150/70 R18 M/C, ambele cu cameră

Dimensiuni

Lungime 2.340 mm, lățime 930 mm, înălțime 1.570 mm, înălțime șa 920/900 mm, ampatament 1.580 mm, rezervor de 24,2 litri, greutate la plin 253 kg

Performanțe declarate

Putere 70 kW (95 CP) la 7.500 rpm, cuplu 98 Nm la 6.000 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...