Test de consum pentru Ducati DesertX: câți kilometri face în deșert cu un plin?

Ducati a dus noul DesertX tocmai în Australia pentru a-i demonstra capacitățile. Mai precis, Italienii l-au trimis pe Nick Selleck, instructor-șef al DRE Adventure Academy și specialist produs Ducati pentru o provocare specială: cât poți merge cu ”un plin” pe un traseu anume.

Respectivul traseu este unul de notorietate în Australia, fiind baza cursei Tatts Finke Desert Race, ce are loc între Alice Springs și Finke. Partea interesantă este că etapa respectivă este o cursă împărțită în două zile, iar riderul Ducati a mers pe același traseu, dar fără cronometru, într-o singură zi.

Așadar, discutăm despre o provocare pe mai multe planuri: un traseu off-road folosit și într-o competiție, traseu și căldură specifice unui deșert, alături de un singur plin, cu tot cu rezervor suplimentar.

Traseul are o lungime de 230 de kilometri pe sens și este cunoscut drept unul dintre cele mai dificile din Australia, iar Ducati a trimis cea mai capabilă motocicletă în formă standard pe care o are în ofertă pentru asemenea teren. Rezervorul principal are 21 de litri capacitate, iar modelul a fost echipcat și cu un rezervor suplimentar de opt litri, totalizând 29 de litri de benzină pentru un traseu de 460 de kilometri.

Partea remarcabilă aici este că motocicleta nu a fost modificată față de configurația standard, iar singurul reglaj a fost făcut la suspensie, unde riderul a optat pentru o setare personalizată prin posibilitățile de reglare incluse în standard.

Deja sună mai mult decât ambițios, nu? Ei bine, trebuie să punctăm faptul că oamenii de la Ducati au trimis un expert în off-road în această provocare și nu l-au lăsat deloc singur, ci au avut alături un elicopter pentru a filma întreaga aventură. În situații de acest tip, pentru siguranța celui care încearcă asemenea traseu, este mai mereu organizată și o soluție de urgență care implică un elicopter, precum și o echipă de asistență la sol.

Desigur, aceste echipe nu intervin decât dacă este nevoie, doar în situații în care riderul este accidentat sau nu poate continua, nu pentru a asista să atingă obiectivul. În cazul de față, nu era vorba de vreun record sau de o altă situație unde să nu fie permise intervenții, dar ideea era să parcurgă un traseu fără a necesita alimentare.

Cei de la Ducati nu au specificat în cât timp a fost parcurs traseul, cu ce viteză medie și dacă a rămas vreun strop de carburant în rezevor după ce riderul a oprit la destinație. După calculele noastre, avem un consum mediu de 5.5 litri la sută, dar sperăm să avem toate detaliile după ce Ducati va prezenta documentarul realizat odată cu această ocazie.

Documentarul va fi disponibil în luna august 2023. Întreaga aventură a fost denumită Mission: UnFinkeble, fiind un joc de cuvinte legat de destinație și celebra serie de filme de acțiune în care joacă Tom Cruise. .

Adaugati comentariu