Home Noutati moto Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?
Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

100


„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de 125 cmc și nu dezamăgește.

Motocicletele adventure sunt extrem de populare în întreaga lume în prezent. Deși ideea de a îmbina unele elemente de stil și abilități off-road la scutere nu este complet nouă, ea a captat atenția în ultima perioadă. Acest segment de scutere a transformat modul în care abordăm naveta zilnică.

În era actuală, un scuter nu mai este doar un simplu mijloc de transport; el este o poartă deschisă către versatilitate și libertate. Este uimitor cum producătorii au reușit să ducă conceptul de versatilitate pe noi culmi, adăugând o notă fermecătoare inspirată de lumea crossover-urilor.

Avem un nou concurent pe piață care reușește să combine practicalitatea și confortul unui scuter cu abilitățile unei motociclete de adventure. SYM ADX a fost partenerul meu de drum la Bikers for Humanity Bran 2023. Într-un weekend am făcut cunoștință și am adunat împreună puțin peste 500 km de mers mixt, pe asfalt și pe coclauri.

Testul nu era complet dacă nu căram cu el toate bagajele necesare pentru weekendul pe șantier, inclusiv un cort. Aș fi luat și pasager, dar nu avea loc de lucrurile legate pe șa. Chiar dacă a fost cel mai mic vehicul pe două roți din campingul motocicliștilor voluntari, a reușit totuși să atragă priviri.

Navetă și distracție la drum lung

Mulți au fost uimiți că am venit cu un scuter de 125, dar deja am demonstrat că distracția la drum lung nu se măsoară neapărat în cai putere când am plecat într-o călătorie de 1500 km pe 125 cmc.

Cei 12 cai-putere pe care îi frunizează micul motor te propulsează până la 120 km/h. Deobicei, un scuter din această clasă are o viteză de croazieră de maxim 90 km/h fără să ajungi la partea roșie a turometrului. Pe unele porțiuni am reușit să mențin viteza de 100 km/h în 8000 RPM, limita superioară fiind la 10000 RPM.

Nu m-am gândit că un scuter de cilindree mică ar putea fi atât de dristractiv. Scuterul este previzibil și stabil când vine vorba de viraje, așa că te invită să menții un ritm alert. Rezervorul de 15 L este foarte mare pentru un scuter de cilindree mică și oferă o autonomie excelentă.

Poziția în șa este confortabilă, stai drept și ai mult loc să îți intinzi picioarele, așa că este un candidat bun pentru aventuri extraurbane. Sistemul de frânare oferă o senzație fermă și controlată, iar ABS-ul funcționează excelent. Controlul tracțiunii, deși nu este ajustabil în funcție de nivelul de intervenție, poate fi dezactivat și este eficient pe carosabil ud. Singurul lucru care m-a deranjat la drum lung a fost vizibilitatea pe care o oferă oglinzile.

Personalitatea scuterului iese la iveală când îndrăznești să părăsești asfaltul. Te poți aventura în zone în care de obicei nu ai avea curaj să te îndrepți cu o motocicletă mare, oferindu-ți în același timp o senzație de siguranță și control. Nu ne referim la explorarea unor drumuri off-road foarte dificile, dar acest scuter îți permite să abordezi drumurile de pământ fără dificultăți majore.

Desigur, nu se compară cu aspirațiile unei  Africa Twin, dar manevrabilitatea este bună și te poți deplasa chiar și în picioare. Cauciucurile hibride se descurcă excelent, oferă aderență bună atât pe asfalt, cât și în afara lui. Intrarea de la „baza” BFH de la Bran era o pantă neasfaltată și destul de abruptă pe care am urcat-o cu ușurință și pe ploaie.

Mersul prin oraș este la fel de plăcut, este un bun ”spărgător” de trafic, manevrabil și agil. În timpul săptămânii poate înlocui mașina pentru naveta zilnică. Livrarea puterii este liniară și își permite să pleci primul de la semafor. Deși motorul este silențios, farurile led te fac foarte vizibil printre mașini. Scuterul este echipat cu un sistem preluat direct din lumea auto, starp-stop, adică motorul se oprește la semafor și pornește la cea mai mică atingere a manetei de accelerație.

Design și dotări moderne

Aspectul este plăcut și întoarce toate capetele. Cât timp am mers prin București, foarte mulți curioși mi-au pus întrebări despre el. Sunt prezente câteva elemente ce amintesc de Honda X-ADV, precum farurile și stopul.

Când vine vorba de dotări, cei de la SYM nu s-au jucat. Avem un system keyless în varianta de bază. Ecranul TFT arată toate informațiile necesare în afară de consum și este foarte vizibil în toate variantele de lumină. Este dotat cu un senzor de lumină care aplică vitezometrului o temă întunecată în timpul nopții, dar ai de ales și din câteva teme prestabilite.

În partea din față avem o priză USB 3.0 și un torpedou. Scuterul este iluminat full LED și dotat inclusiv cu avarii. Farurile își fac treaba excelent pe timp de noapte.

Deocamdată fără concurență directă pe această nișă, Sym ADX este un scuter bine construit, care îți oferă multe posibilități. Așteptăm cu nerăbdare legea 125 B, acest model va deschide drumul pentru posesorii de permis de conducere categoria B care vor să aibă parte de aventură în weekend și de eficiență în timpul săptămânii.

Date tehnice

Preț 4095 Euro cu TVA

Model SYM ADX 125

Motor  Monociclindru

Răcire  lichid

Cilindree (cm3)   125

Putere maximă 8 kW (12.1 cp)/ 7500 RPM

Cpacitate rezervor 15L

Greutate la plin 153 kg

Cuplu maxim 11.5 nM/ 7000 RPM

Alimentare      injecție electronică

Ambreiaj         automat centrifugal

Cadru  tubular

Suspensii față/spate   furcă telescopică / monoamortizor reglabil

Pneuri față/spate    120/70-13  /  130/70-13

Frâne față/spate monodisc 260 mm, ABS    /    monodisc 230 mm, ABS

Lungime (mm)  1980

Înălțime la șa (mm) 810

Ampatament (mm)   1390

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati moto

MotorFest 2024, Inaugurarea

București Mall și-a deschis porțile pentru un eveniment moto de amploare, aducând...

Comunitatea motoNoutati moto

Suzuki, expozant la MotorFest 2024

București Mall găzduiește primul său eveniment moto de amploare, aducând împreună majoritatea...

Noutati moto

La Motorfest 2024 poți câștiga un Trackday!

București Mall se pregătește să găzduiască primul său eveniment moto de amploare,...