SPEED DATING

Ca orice speed dating serios, și această incursiune la circuit se desfășoară în funcție de nivelul de experiență pe care îl ai, nu neapărat de numărul de kilometri.

Descrierea pe scurt a întregului eveniment este distracție în limitele de siguranță ale fiecăruia. Încercăm lucruri noi într-un mediu controlat ca să ne fie mai ușor pe stradă sau într-o situație limită. Tot ce pui în aplicare pe pistă te va ajuta să fii în siguranță în trafic deschis, să fii mult mai în control atunci când crești ritmul și mai calm atunci când o situație periculoasă îți impune un răspuns imediat.

Pentru cei care nu sunt străini de viteză și stăpânesc tehnicile de bază discuția urcă la nivelul orientării și folosirii întregului spațiu disponibil, trase corecte, perioade de frânare și în cele din urmă constanță. Dar chiar și aceștia mai avansați au nevoie de o dezmorțire după anotimpul rece în care ieșirile pe două roți au fost mai mult deplasări. Despre timpi pe tur nu e cazul să vorbim aici, poate mai degrabă de timpul petrecut cu fiecare model în parte și discuțiile aprinse și lungi de după, avute de participanți.

ETAPE

Se începe cu o trecere în revistă a regulilor generale de condus. Cum să stai în șa, dacă să cobori din ea și cât, cum ar trebui să ții picioarele pe scărițe, cum se frânează și alte amănunte. Evident că ți se readuce aminte configurația circuitului și zonele care necesită mai multă atenție.

Oricum, se pare că niciodată nu e prea târziu să repeți unele elemente de bază. Eu am văzut chiar în fața mea cum s-a dezechilibrat cineva atunci când a dat cu cizma de asfalt când s-a înclinat într-un viraj pentru că nu-și ținea vârful piciorului pe scăriță.

A fost totuși un caz izolat. Un track day este genul de activitate care te ține la foc mărunt în așteptarea zilei de luni. Dacă mai pui și faptul că apuci să te dai cu modele preferate din gama BMW, poți numi ziua o mică sărbătoare personală.

SPEED

Am început instinctiv cu R1200 GS, model care surprinde de fiecare dată prin cât de bine se comportă pe circuit. M-am dat cu el prima oară, cu modelul anterior, pe pistă undeva în sudul Franței, pe un circuit de teste, și am descoperit cum e să te arunci de pe o parte pe alta de parcă ai sări în piscină de la trambulină. Glumesc, pur și simplu este impresionant cât de mult te poți apleca și faptul că o faci de la înălțime considerabilă amplifică senzațiile.

Totul în timp ce motocicleta rămâne previzibilă și poate poate deveni foarte rapidă în mâinile potrivite. Am încercat de toate, de la maxi scuterul C 650 la trans continentalul K1600 GTL. Fiecare trebuie condusă într-un anume fel, iar asta te obligă să te adaptezi imediat la noi repere, atât de înclinare cât și de poziție în șa. Dar îți și deschide ochii cu privire la tipurile de motociclete existente în afara celei pe care o conduci sau crezi că o dorești. Poate este timpul să experimentezi și altceva!

Am luat la plimbare un R nineT, pe care îl găsesc întotdeauna atât relaxant de condus cât și incitant. Apoi, pentru a compensa lipsa de putere pe circuit, am sărit pe un S 1000 R. O poziție la limita confortului și ghidonul lat care te ajută să o arunci unde vrei tu o fac ideală pentru stradă, iar cei 160 CP pentru circuit. Recunosc faptul că personal mai am destul până să scot untul din ea așa cum ar fi posibil. Am făcut câteva ture cu F850 GS.

SPEED

Abia așteptam să văd cum se comportă, știind că are printre altele șasiu nou, motor mai mare cu două axe contrabalansoare pentru reducerea vibrațiilor și ordine de aprindere decalată cu 90° pentru un sunet care să-ți gâdile urechile. Pot să zic doar că trage liniar și oferă demaraje cu care nu îți e rușine nici pe circuit. Știi că e pentru off road, dar când descopei că are ceva protecție la vânt și quickshifter, te întrebi ce-i cu roata aia de 21 inci.

Zvâcnește imediat când îi ceri ceva dar, rămâne suficient de stabil încât să-ți dea încredere. Deși sunt multe de spus și de aflat, e un alt animal față de anteriorul F800 GS. Și o mențiune specială pentru R1200 RS, un derivat cu veleități sportive pus în mișcare de motorul boxer de 125 CP.

La cât cuplu are, trebuie să fii ceva mai atent să potrivești schimbările de treaptă cu turația, altfel îți mișcă, nu chiar fuge, un pic spatele. Cumva, și acest mic detaliu e o plăcere în sine. Un sport touring care îi lasă și pe cei cu burtă să se bucure de viraje fără efort, lăsându-i să se mute ușor de pe o parte pe alta. Capriciile vârstei.

Când treci de perioada în care te bucuri la senzațiile aparente trăite în trafic deschis, începi să-ți lărgești orizontul. Pe un circuit poți căuta în siguranță limitele tale, înainte de cele ale motocicletei, apoi îți vezi de drum cu setea de viteză stinsă. Temporar.

Adaugati comentariu