Romaniacs – prima zi de off road

Prima zi de off road a fost gândită special ca să fie un botez de foc pe câmpul de bătălie al acestui enduro de gherilă. Cu peste 200 km de traseu de concurs și cu peste 8 ore petrecute în șa, putem încadra ziua drept una de maraton. A fost cea mai grea zi din istoria competiției, aici au fost de acord toți concurenți. Lungimea și dificultatea porțiunilor au fost amplificate și de ploaie. Unele segmente au fost anulate din cauza întârzierilor mari. Taddy Blazusiak, revenit în competiții, reușește o clasare în top 5 după ce dimineața a pornit primul pe traseu. A fost urmat la start de Wade Young și Billy Bolt. Traseul i-a purtat pe rideri de la Sibiu la Voineasa printr-o zonă faimoasă odinioară pentru că era locuită de haiduci, pentru ca apoi să coboare către Valea Jiului și în final să îi ducă pe rideri în bivuacul din stațiunea Straja. Urcări foarte abrupte și lungi, unele chiar pe culme, și coborâri abrupte au caracterizat ziua, doar că pe lângă gradul de înclinare al acestora în multe zone noroiul sau chiar iarba udă și înghețată au făcut ca lucrurile să se complice, plus că la altitudini mari riderii au fost încetiniți și de ceață (s-a ajuns la aproximativ 2000 de m). Așa că, primul concurent a ajuns la finișul zilei cu aproximativ două ore mai târziu decât ora estimată inițial.

Manuel Lettenbichler și Wade Young au mers împreună de la Service Point până aproape de finiș, când sud-africanul s-a desprins și a ajuns primul în Straja. Totuși, cel mai rapid timp al zilei, 8 h 15 min i-a aparțiunt lui Mini Letti, cum i se spune germanului, care și-a trecut astfel în palmares cea de a doua victorie de etapă de la Red Bull Romaniacs, după ce anul trecut a stabilit timpul de referință al ultimei zile.

Jonny Walker a fost destul de nemulțumit la finiș din pricina modului în care i-a decurs a doua parte a zilei, când a și rămas fără carburant, însă liderul WESS (World Enduro Super Series) a înregistrat al treilea timp al zilei.

”Această primă zi de off-road a fost cea mai grea din istoria raliului. Au mai fost ani cu foarte multă ploaie, însă acum traseul a devenit în unele zone atât de dificil, încât nu puteai sta în picioare. Noroiul a fost o reală problemă astăzi și îmi pare rău că din pricina ceții nu ne-am putut bucura de peisajele din această zonă în care vedem Munții Vulcan și Retezat.” spune Emanuel Gyenes, singurul rider din lume care a terminat toate edițiile precedente.

Adaugati comentariu