Home Competitii moto Romaniacs 2023 este gata de start: avem concurenți din 55 de țări!
Competitii motoNoutati moto

Romaniacs 2023 este gata de start: avem concurenți din 55 de țări!

55
Graham Jarvis (UK)
Graham Jarvis of Great Britain performs during the first off road day of FIM Hard Enduro World Championship 2022 Stop 5 - Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 27, 2022 // Mihai Stetcu / Red Bull Content Pool // SI202207270238 // Usage for editorial use only //


Romaniacs 2023 este pe cale să înceapă, iar cel mai dificil raliu hard enduro din lume a început să își primească participanții. Organizatorii anunță concurenți din 55 de țări, iar toți au ajuns deja la Sibiu pentru a concura începând cu 25 iulie 2023.

Luni, 24 iulie, va avea loc Parada Națiunilor în Sibiu, unde vor putea fi văzuți toți concurenții înainte de a începe lupta cu cronometrul. Riderii vor traversa orașul Sibiu din zona aeroportului până la locul în care se ține Prologul Romaniacs.

Parada este deschisă de Martin Freinademetz, fondatorul Romaniacs, alături de Andy Fazekas, cel care a pus la cale atât prologul, cât și finișul. Concurenții de la clasa Gold vor face un demo ride pe traseul de la prolog odată cu încheierea acestei parade, iar riderii vor rămâne în zona fântânii pentru o sesune de Meet & Greet. Dacă ai la îndemână o poză tipărită de acasă cu concurentul preferat, acum e ocazia să și primești autograf pe ea – dacă ai noroc.

Competiția derulată la Sibiu a ajuns în cel de-al 20-lea an, ceea ce este o realizare în sine, iar dificultatea sa nu a fost știrbită în tot acest timp. Cu alte cuvinte, deși exista posibilitatea ca alte evenimente să ajungă să fie mai dificile decât etapa de la Sibiu, sau ca aceasta să fie simplificată dintr-un motiv sau altul, lucrurile nu s-au schimbat.

Manuel Lettenbichler
Manuel Lettenbichler performs during the fifth stop of the FIM Hard Enduro World Championship – Red Bull Romaniacs – in Sibiu, Romania on July 27, 2022. // Future 7 Media / Red Bull Content Pool // SI202207270192 // Usage for editorial use only //

Ediția curentă se numește The Impossible și îl are din nou favorit pe Graham Jarvis. Riderul din Marea Britanie are șapte titluri în palmares aici, dar este urmărit de germanul Manuel Lettenbichler, literul actual al Campionatului Mondial de Hard-Enduro și triplu câștigător de Romaniacs.

Mai au șanse la victorie și spaniolul Alfredo Gomez, sud-africanul Wade Young. Bulgarul Teodor Kabakchiev și canadianul Trystan Hart, deși doar Young a reușit să învingă aici dintre aceștia.

Așadar, concurenții au de ce să aibă emoții și în 2023, deoarece traseul este în continuare dificil, iar pentru mulți va fi ca o victorie încheierea competiției. Pe lângă traseu și potențiale defecțiuni tehnice, concurenții vor avea de înfruntat și temperatura exterioară, fiind un eveniment derulat în plină vară, la temperaturi înalte, deci vor avea de a face și cu pericolele precum deshidratare și insolație, nu doar riscul unei căzături cu motocicleta sau al unei accidentări.

Trebuie să notăm faptul că o parte din aceste riscuri există și pentru spectatori, deoarece implică deplasarea într-o zonă montană, unde vor fi temperaturi ridicate, iar singurele surse de hidratare pe care le vor avea la dispoziție sunt cele pe care le aduc singuri.

Altfel spus, vă recomandăm să fiți atenți și la bagajul pe care îl faceți dacă mergeți doar să urmăriți concursul, deoarece veți fi într-o pădure sau pe marginea unui drum de pământ și nu veți putea părăsi zona în orice moment al derulării cursei. Verificați prognoza meteo înainte să plecați spre eveniment și asigurați-vă că aveți apă suficientă, alături de alimente adecvate consumului pe perioada pe care o veți petrece urmărind competiția.

Vestea bună este că puteți urmări o variantă comprimată a concursului, folosită pe post de sesiune de calificare, chiar în orașul Sibiu. Prologul are loc pe Bulevardul Corneliu Coposu din Sibiu, pe 25 iulie 2023, începând cu ora 17:00. Este indicat să ajungeți înainte de această oră dacă vreți să găsiți un loc bun pentru vizionat.

Emanuel Gyenes (ROU)
Emanuel Gyenes of Romania performs during the prologue day of FIM Hard Enduro World Championship 2022 Stop 5 – Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 26, 2022 // Mihai Stetcu / Red Bull Content Pool // SI202207260449 // Usage for editorial use only //

Competiția se derulează până sâmbătă, 29 iulie 2023, iar toate zilele de concurs în afară de cea a Prologului au loc în off-road, ceea ce face pronosticurile aproape imposibile. Practic, este important să ajungi la finiș. Un singur concurent a reușit să facă asta la fiecare ediție, iar numele său este Emanuel Gyenes. Mani are 19 finișuri din tot atâtea posibile și acum concurează pentru a 20-a oară la Romaniacs.

După cum a declarat sătmăreanul, chiar și el se gândea să renunțe după 10 participări, dar iată-l aici, zece ani mai târziu. Gyenes este legendă și în Raliul Dakar, unde a strâns, de asemenea, mai mult de 10 participări.

În cazul în care nu vă puteți deplasa la Sibiu ca să urmăriți competiția, veți putea urmări pe site-ul Red Bull Romaniacs transmisii live zilnice și un feed cu Live News din cadrul celor cinci clase înscrise în concurs. Nu veți simți căldura sau praful, dar veți putea afla cine a câștigat și vedea cum s-a derulat fiecare zi de concurs fără să mișcați un deget.

Foto: Red Bull Content Pool

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...