Home Comunitatea moto Rider Academy – de la aritmetică la logaritmii motocicletei
Comunitatea motoUtile

Rider Academy – de la aritmetică la logaritmii motocicletei

2


Diferența dintre a opera motocicleta și a o înțelege face trecerea de la a o conduce la a te bucura de ea la un ritm propice, în siguranță. Desigur, poate că talentul impune ritmul învățării dar, fără o bază bine structurată și corectă e greu să avansezi.

Text: Adrian Cobzașu, Marius Băcilă; Foto: Geo Sandu-Grigorescu, Claudiu Ionescu, Gili Buturugă

V-am obișnuit deja cu articolele despre cursurile și școlile ce pot fi urmate după obținerea permisului de conducere. Vorbim acum despre Rider Academy, poate chiar primii de vizitat după obținerea permisului. De ce primii? Din simplul motiv că trec prin etapele elementare și le explică temeinic, de la aparent simplele jaloane sau mers încet la frânări și exerciții de manevrabilitate care te fac să înțelegi mai bine dinamica motocicletei. Noi am vorbit cu Marius, un inginer care vorbește foarte de mult fără să se repete, așa că mai jos îi veți găsi o mică parte din discurs, neîntreruptă. Faptul că explică pe înțelesul fiecăruia contează mai mult decât talentul lui de merge cu motocicleta.

„Eu (Marius) am devenit instructor certificat BMW pentru Road Riding în 2012. La vremea aceea (și câțiva ani după) am fost singurul instructor BMW român. Am făcut o perioadă cursuri BMW atunci când eram solicitat de către dealeri și de importator.

În 2015 am deschis, împreună cu Mihai Ionescu, o școală de perfecționare în motociclism denumită Rider Academy. Cursul nostru de bază era atunci, ca și acum, cursul BMW Road Safety pentru care sunt certificat. Dar la scurt timp am dezvoltat și alte cursuri, de concepție proprie, bazându-mă pe experiența de instructor BMW, dar și pe experiența adunată ca rider pe stradă și pe pistă, de-a lungul anilor. Așa au apărut Cursul de Abordare a Virajelor pe Circuit și Cursul de Pilotaj Avansat pe Stradă.

Din 2017 oferim și ture pe asfalt și în off-road, în care eu și Andrei suntem ghizii și Mihai se ocupă de asistență și logistică. Andrei Dănilă ni s-a alăturat acum trei ani, și el motociclist pasionat, cu multă experiență pe stradă și cu înclinații către off-road. El a făcut cursul de off-road la școala BMW a lui Simon Pavey (de 10 ori finisher la Dakar!) din UK până la cel mai avansat nivel. Este și businessman cu acte în regulă, având una dintre cele mai importante companii de IT din estul țării (el e din Iași). Ne bucurăm și de susținerea partenerilor noștri BMW Motorrad Grup West Premium din Oradea și Motul.

De ce e important să faci cursuri?

Cam orice motocicletă este fix atât de bună pe cât este omul din șa. Și, la motociclism, contează mult mai mult ce face riderul decât la o mașină ce face șoferul. Ca șofer submediocru, vei enerva mulți alți participanți la trafic frânând aiurea, mergând prea încet în viraje etc., dar va fi simplu să gestionezi o situație periculoasă. Ai o pedală mare de frână și, în caz de ceva, te sui pe ea cu toată forța și mașina se oprește. În rest, te uiți înainte, te ții de volan și sănătate.

Dar nu îți permiți să fii un motociclist submediocru. Nici măcar cu o motocicletă modernă, plină de sisteme de siguranță. Dacă vrei să fii în siguranță, trebuie să știi să te înclini ferm și precis, trebuie să ai un control fin al accelerației și să știi cum și cât să frânezi cu cele două frâne pe care le ai la dispoziție. Sunt multe variabile de ținut sub control, plus echilibrul. Cu mașina nu ai cum să cazi, dar cu motocicleta poți cădea foarte ușor dacă, la viteză mică mai ales, faci manevre greșite.

E destul de simplu să ajungi la un nivel decent, dacă participi la un curs ținut de cineva care știe despre ce e vorba. Sunt câteva elemente de bază pe care dacă le stăpânești deja ți se deschide o cu totul altă lume. Ai alte posibilități, alt nivel de încredere în propriile forțe, ești mai în siguranță și te bucuri mai mult de drumurile pe două roți.

Documentat pe net și exersat de unul singur?

Să fie clar un lucru: decât să mergi după ureche, e mai bine să te documentezi pe net. Dar și mai bine e să faci un curs. Pe net găsești multe păreri despre același lucru, adesea contradictorii. Inevitabil, multe dintre ele sunt baliverne, iar din postura necunoscătorului, acestea sunt adesea greu de filtrat. De aceea la cursurile noastre avem și soluțiile potrivite, și explicațiile raționale din spatele lor. De ce trebuie să te înclini prin countersteering? De ce frânăm progresiv cu frâna față? De ce este esențială frâna spate în anumite situații?

Explicăm totul clar și concis, folosindu-ne de exemple sugestive și de dinamica motocicletei. Dar marele atu pe care îl ai atunci când participi la un curs este că ai alături pe cineva care se pricepe și care vede exact ce faci tu. Aici este obstacolul de care se lovesc adesea cei care se antrenează singuri. Pentru că este foarte greu, în timp ce faci un exercițiu nou, să îți și dai seama foarte clar și exact unde greșești și cum ai putea face mai bine.

Cum am ajuns eu să fac asta?

M-am apucat de motociclism acum vreo 13-14 ani, în timp ce eram la AutoExpert.

La început, eram unul dintre tinerii care cred că tot ce zboară se mănâncă: mi-am luat o japoneză veche de 15 ani (cu pneuri la fel de vechi, probabil), dar care avea carene lucioase și tobă gălăgioasă Vance & Hines. Cine mai era ca mine? Nu foloseam niciodată frâna spate, habar nu aveam ce este un countersteering și ce se face cu el și mergeam prin oraș echipat doar cu o geacă și cu o cască. Aveam și mănuși, dar nu le purtam pentru că mi-era prea cald la mâini.

Nu a durat prea mult până la primul accident, unul ușor, provocat de un taxi care a intrat abuziv pe banda mea și a și oprit pe neașteptate. Și de propria mea nepricepere în a frâna sau a vira, aveam să-mi dau seama mai târziu. Deși mă dădeam cocoș, undeva în sinea mea simțeam că nu controlez motocicleta nici pe departe atât de bine ca pe o mașină, așa că nu prea foloseam la maximum cei 77 CP pe care îi dezvolta Kawasaki-ul din 1990. Acel prim accident mi-a deschis cumva ochii.

Am început să mă documentez, am constatat că motociclismul este de fapt o artă complexă și m-am cufundat în învățare. Mi-am rafinat abilitățile pe stradă, apoi pe circuit, inclusiv la curse de amatori și, când BMW România mi-a oferit ocazia să devin instructor certificat, nu am ratat-o.

Am continuat între timp și cursele ocazionale pe pistă, plus track-days, m-am perfecționat și în off-road, am participat și eu la cursuri la rândul meu (la RAMS, la Adi Răduță, pentru enduro). Acum am undeva la 300.000 km pe stradă, multe ore pe pistă și ceva experiență în off-road (inclusiv un rally-raid în toată regula, în Grecia, pe al meu F 800 GS). Aproape mi-am pierdut un picior în singurul meu accident notabil pe stradă. Deși știu mai multe decât oricând despre motociclism, mi se pare că am mai multe de învățat decât oricând.”

Sfaturi pentru o atitudine sănătoasă la ghidon

  1. Pune întotdeauna echipamentul înaintea motocicletei. Cumpără-ți echipament de calitate mai întâi, și motocicletă de restul banilor. Mergi, pe cât posibil, complet echipat tot timpul.
  2. Diferența pe stradă, de cele mai multe ori, o face atenția. Indiferent câtă experiență crezi că ai, nu lăsa niciodată garda jos. Atenție maximă în fiecare secundă în care mergi în trafic. Indiferent cât e de liber.
  3. Păstrează întotdeauna o marjă de siguranță. Nu merge niciodată cât de tare poți pe drumuri publice. Dacă faci asta, nu vei avea opțiuni atunci când apare neprevăzutul.
  4. Nu te resemna niciodată în evoluția ca motociclist. Am înțeles, ai un chopper, nu te pasionează viteza și manevrele vitejești. Dar tot trebuie să ai cel mai bun control posibil al motocicletei ca să fii în siguranță.
  5. Cea mai bună investiție în motocicletă, pe lângă pneuri și tot ce trebuie ca să fie motocicleta tehnic OK, este benzina din rezervor. Nu da banii pe semnale albe și tobe muzicale, bagă kilometri și adună experiență.
  6. Nu te sui în șa mahmur, foarte obosit, distrat, foarte supărat, furios etc. Nu te vei putea concentra și vei fi în mare pericol.
  7. Nu căuta senzații tari pe stradă. Scopul este să ajungi din punctul A în punctul B în siguranță și cu un zâmbet pe buze. Dacă vrei adrenalină, există circuite.

Așadar, dacă urmați deja aceste sfaturi, vă recomandăm să le faceți o vizită pentru un curs: rider-academy.ro

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Cu Motorrad la Motorpark: BMW Motorrad Track Experience 2023

Chiar dacă marca germană nu ar fi celebrat aniversarea a 100 de...

Comunitatea moto

Mit sau adevăr: poți frâna mai bine fără ABS?

În aproape orice grup de motocicliști te-ai afla, fie că este online...

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

AccesoriiCascaUtile

Când trebuie înlocuită casca moto?

Soarele, căldura, utilizarea intensivă și depozitarea necorespunzătoare scurtează durata medie de viață...