Home Ride test BMW S 1000 XR – Triatlonist
Ride test

BMW S 1000 XR – Triatlonist

54


BMW S 1000 XR este genul de motocicletă pe care ești tot timpul tentat să o duci la circuit, într-o altă țară eventual. Pe scurt, este o sportivă cu suspensie de adventure, șa comodă și un ghidon înalt. Pur și simplu devorează kilometrii, sute câte o dată.

Foto: Bogdan Paraschiv

Apărută în 2014, S 1000 XR are la bază cadrul și motorul de pe S 1000 RR-ul din acea perioadă dar, cu o putere și o curbă a cuplului modificate, la fel ca în cazul naked-ului S 1000 R. Doar că are în plus suspensie cu unghiuri și curse mai mari, pe lângă bascula mai lungă ce asigură stabilitate la viteze mari. Poziția în șa mai relaxată decât a naked-ului și protecția aerodinamică potrivită unui tourer au atras imediat foarte mulți clienți.

 

În 2017, BMW S1000XR a primit câteva modificări, cele mai notabile fiind aducerea motorului la normele Euro 4 odată cu creșterea de 5 cai putere, la un total de 165, și montarea unor suporți diferiți ai ghidonului de jug pentru a elimina parțial vibrațiile transmise de acel motor.

Cu tot cu vibrațiile lui, motorul este atât de plăcut încât crează dependență.
Resursele omniprezente și felul în care merge, mai exact.

Poate că ai putea rezista accelerațiilor din primele trepte de viteză; în care principala grijă e să te ții de motocicletă ca să nu plece de sub tine, că de ridicatul pe o roată are grijă DTC-ul. Sau acelui crescendo metalic al unui patru în linie dus în ture, pentru că mai există până la urmă și alte motoare cu caracter. Poate că pocniturile pe retrogradare ale evacuării Akrapovic trec și ele în obișnuință după o perioadă. Dar când le aduni pe toate cu tot cu suspensie și poziție în șa, cel mai probabil vei face un drum la bancă pentru un împrumut sau o retragere.

 

Triatlon

Să vorbesc un pic și la obiect. Din spatele ghidonului ai impresia că poți ajunge peste tot. Garda la sol e suficient de înaltă încât drumurile forestiere și chiar simplele urme lăsate de mașini peste un deal să devină o invitație nescrisă. Singura condiție e pusă de pneuri.

În ce privește suspensia controlată electronic (Dynamic ESA), în setarea de amortizare normală (Road), devine suficient de pliabilă peste denivelări pentru a-ți oferi încredere. Iar motorul elastic te ajută la turații joase. Marele avantaj este centrul de greutate relativ jos. Ascunde bine kilogramele motocicletei și îți dă încredere și stabilitate în secțiunile ceva mai tehnice.

Nu cred că își cumpără cineva BMW S 1000 XR special pentru oraș. Dar e bine de știut că motocicleta face față cu brio. Faptul că e înaltă și nu stai aplecat pe ea îți oferă o bună vizibilitate. Poți observa imediat mișcările haotice ale celorlalți participanți la trafic, indiferent de numărul de roți pe care le manevrează.

Ghidonul lat îți permite să o arunci pur și simplu de pe o parte pe alta, iar suspensia aproape că știe înaintea ta ce urmează să faci și se pregătește. Croșetezi după bunul plac și, sper, după bunul simț. Controlul tracțiunii te salveză dacă scapi accidental mâna în gaz. O măsură de siguranță extrem de utilă pe drumuri necunoscute, urbane sau nu.

Sweet spot

Viraje și asfalt, cât mai bun. Aici intră în elementul ei. Uită de cruise control și de mânerele încălzite că nu contează acum. Trece accelerația în modul Dynamic, dacă nu e deja, și dă-i bice.

Șaua lată pentru o sportivă asigură confort, dar te obligă să te miști ceva mai mult atunci când te interesează doar ritmul. BMW S 1000 XR are reacții previzibile dar, pe stradă ajungi imediat la viteze la care este greu de procesat ce se întâmplă în jurul tău.

Frânele sunt excelente atât ca forță de oprire cât și ca modularitate. M-am trezit de câteva ori cu spatele în aer la frânarea pe linii drepte dar, știu că mare parte din talent este al ABS-ului Pro. Acesta ajută la frânarea pe viraje, în primul rând că nu-ți blochează roata și în al doilea că nu lasă fața să-ți îndrepte motocicleta.

Scărițele HP parcă te leagă de motocicletă. Sunt ceva mai late decât cele standard, au inserții de cauciuc pe mijloc pentru mai multă aderență și o formă ușor conică  ce susține mai bine vârful ghetei atunci când te dai jos din șa. Levierele schimbătorului și frânei spate au reglaje multiple pentru a ți le așeza cum și unde vrei. Aceste scărițe HP costă 3220 lei cu TVA acum, în vara lui 2019. După ce le bifezi, ar fi păcat să nu mai dai 767 lei pe maneta de frână sau de ambreiaj. Merită pe deplin.

La începutul sezonului, într-o zi ploioasă, am condus un alt exemplar BMW S 1000 XR pe MotorPark Adâncata la BMW Track Days. Unul dintre instructori mi-a spus că mă aproprii de timpul de uscat, apoi mi-a arătat trase mai corecte, mai rapide și în același timp mai sigure.

Oricât de mult m-a bucurat să aud asta, știam în sinea mea că meritul este în mare parte al motocicletei. Bun, poate că nici eu nu greșeam evident, însă libertatea de mișcare pe care ți-o dă poziția relaxată și toată tehnologia care îți păzește fiecare pas sunt o combinație foarte bună. Și, așa cum spuneam mai sus, alături de motor crează dependență.

BMW S 1000 XR nu e o sculptură moto făcută de italieni, dar fură totuși priviri cu aspectul ei contemporan. Lansată în 2014, are deja 5 ani și probabil vom vedea curând o nouă versiune cu mai mult sex appeal și acel 4 în linie ShiftCam (fără atâtea vibrații, aș adăuga), inspirată din noul S 1000 RR. Abia aștept…poate rezolv și cu banca până atunci.

Date tehnice BMW S 1000 XR:

Motor

999 cmc, 4 în linie, 4 timp, răcit cu apă, patru supape pe cilindru, alezaj x cursă (mm) 80 x 49,7, raport de compresie 12:1

Transmisie

Cutie de viteze cu șase trepte
ambreiaj multidisc umed, anti-hopping, acționat mecanic
finală pe lanț

Ciclistică

Cadru pod cu motor portant

Unghi viraj ghidon
64,5°

suspensie față cu furcă inversată (46 mm), revenire/comprimare reglabilă

suspensie spate cu basculă din aluminiu și amortizor central, amortizare de recul reglabilă
cursă față/spate (mm) 140/140
Frâne
Față: două discuri cu diametru de 320 mm, discuri flotante, etriere fixe radiale cu patru pistonașe
Spate: monodisc, diametru de 265 mm, etrier flotant cu un două pistonașe
Asistență electronică
ABS BMW Motorrad Race, parțial integrat, decuplabil
ASC – Controlul automat al stabilității
Pneuri
Față 120/70 ZR 17, spate 190/55 ZR 17
Dimensiuni
Lxlxh (mm) 2.183 x 940 x 1.408
Ampatament (mm) 1.548
Înălțime șa (mm) 840 șa HP Sports, înaltă 855, kit de suspensie 790
Masă în ordine de mers 228 kg
Rezervor 20 l
Performanțe declarate
121 kW (165 CP) la 11.000 rpm
114 Nm la 9.250 rpm
Preț de pornire
15.250 euro cu TVA

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...

Noutati motoRide test

1000 km pe asfalt și în off-road, Test GasGas ES 700

4 zile pe drumuri de pământ, cărări de munte, șosele secundare și...

Noutati motoRide test

Călătorul perfect- Test Ducati Multistrada V4 S GT

Primul model nou de la Ducati pentru 2024 e Multistrada V4 S...