Home Competitii moto Red Bull Romaniacs 2019: Graham Jarvis, liderul primei zile de off-road
Competitii moto

Red Bull Romaniacs 2019: Graham Jarvis, liderul primei zile de off-road

2
Red Bull Romaniacs


După prologul Red Bull Romaniacsdin centrul Sibiului, concurenții au înfruntat miercuri, 31 iulie, traseele din Carpații Meridionali, rulând în zona care acum mai bine de 100 de ani a fost linia frontului în Primul Război Mondial. Britanicul Graham Jarvis (Husqvarna) s-a impus la clasa Gold, fiind urmat de Wade Young (Sherco, Africa de Sud) și Manuel Lettenbichler (KTM, Germania). Mani Gyenes a avut o zi foarte bună la Silver, ajungând pe trei după ce a pornit de pe locul 18. Astăzi, 1 august, se concurează în cea mai lungă zi din raliu – 151 km pentru clasa Gold.

Foto deschidere: Attila Szabo

La cei 44 de ani ai săi, ”Regele Carpaților”, cum este supranumit Graham Jarvis, a dovedit că este într-o formă desăvârșită, luptând roată la roată cu mult mai tinerii săi adversari Manuel Lettenbichler, Wade Young și Alfredo Gomez. Britanicul este liderul clasamentului general al competiției WESS (World Enduro Super Series), dar este determinat să obțină titlul Red Bull Romaniacs cu numărul 7.

Graham Jarvis #15 (Marea Britanie, Husqvarana): „A fost o zi mai ușoară comparativ cu prima zi din ediția trecută. În realitate nu m-am distanțat pe niciuna dintre secțiunile dificile, însă am avut un ritm bun pe durata întregului traseu. Nu am făcut nicio greșeală importantă și i-am prins din urmă pe ceilalți chiar în prima parte a zilei. Urmează zile mai rapide, care nu sunt chiar pe stilul meu, însă trebuie să trec peste asta și să dau tot.”

Wade Young, câștigătorul ediției 2018 a Red Bull Romaniacs, a avut un prolog pe care dorește să îl uite,  pornind de pe locul 8 în prima zi de off-road, însă a avut un ritm foarte bun și a terminat cu al doilea timp, fiind doar cu 1 min și 12 secunde mai lent decât Jarvis, în pofida accidentării pe care a suferit-o.

World Enduro Super Series 2019 Stop 5 – Red Bull Romaniacs 2019 – off road, ziua 1. Foto: Mihai Stetcu

Wade Young #1 (Africa de Sud, Sherco): ”Am avut un start prost astăzi și m-am lovit la piciorul drept. Nu știu încă cât este de grav, însă m-a durut toată ziua. Totuși am putut să am un ritm susținut pe aproape întreaga durată a zilei. Sunt fericit că am recuperat din timpul pierdut la prolog și că sunt pe locul 3 la general.”

Pe locul trei în clasamentul primei zile de off-road și pe doi la general se află Manuel Lettenbichler. Pilotul bavarez a căzut destul de rău chiar înainte de final, însă a izbutit să își reintre repede în ritm și își păstrează șansele la titlu.

Red Bull Romaniacs 2019 – Manuel Lettenbichler – ziua 1, off road. Foto: Pedrag Vuckovic

Manuel Lettenbichler #2 (Germania, KTM): ”Nu a fost o zi rea, am avut un start bun. Am fost destul de rapid pe prima urcare și am prins din urmă câțiva rideri care au luat startul înaintea mea, Billy Bolt este unul dintre ei. Așa că am rulat în grupuri mici aproape toată ziua, astăzi a fost aproape ca la o cursă de motocross. Unele dintre urcări au fost dure, dar nu extreme – trebuie să recunosc că mă așteptam ca ziua să fie mai grea. Am făcut o mică greșeală chiar înainte de finiș și m-am lovit în ghidon, apoi a trebuit să repar repede accelerația. Ni s-a spus că a doua zi va fi una rapidă, așa că mă aștept să fie foarte rapidă.”

Dintre riderii privați, de la clasa Gold, s-a făcut remarcat cehul David Cyprian care deși este foarte răcit și a avut multe probleme cu respirația de-a lungul zilei, a terminat cu al 6-lea timp, devansând rideri precum Jonny Walker și Taddy Blazusiak, câștigătorul prologului.

Emanuel Gyenes a arătat un ritm foarte bun, terminând ziua cu al treilea timp la clasa Silver. Sătmăreanul a pornit de pe locul 18, în urma timpului obținut la prolog, unde a avut ghinionul să îi pice lanțul într-unul dintre obstacolele cu foarte multă piatră. La general se află pe locul patru și speră să obțină încă o clasare pe podium în cel mai dificil raliu hard enduro din lume.

Red Bull Romaniacs 2019 – Manuel Gyenes – off road, ziua 1. Foto: Attila Szabo

Mani Gyenes #101 (România, Autonet Motorcycle Team):”A fost un traseu tehnic, dar foarte uscat și am avut o aderență bună, nu am avut probleme pe urcări. Astăzi, am avut în unele porțiuni blocaje pe traseu, în câteva coborâri am găsit mulți rideri de la Bronze căzuți și nu am avut pe unde să trec, a trebuit să îi ajut, să trag motorul, să îmi fac loc, așa că am pierdut ceva timp. Dar sunt mulțumit de prima zi de off-road. Ziua a doua este mai lungă și ca distanță și ca timp pe care îl vom petrece în șa, așa că sper să pot recupera.”

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Marc Marquez
Competitii moto

Marc Marquez confirmă mutarea la Gresini Racing din 2024

Ceea ce pornise iniţial sub forma unor discuţii neconfirmate a devenit între...

Competitii moto

BMW Motorrad International GS Trophy se întoarce în Africa în 2024

BMW Motorrad a anunțat locul în care se desfășoară următoarea ediție a...

Competitii moto

Hard Enduro Bucovina 2023 a fost anulat, organizatorii acuză ANANP

Săptămâna viitoare ar fi trebuit să marcheze cea de-a zecea ediție a...

Triumph Daytona 675
Competitii motoNoutati moto

Triumph va furniza motoare pentru Moto2 până în 2029

Triumph va continua parteneriatul prin care livrează motoare cu trei cilindri în...