Home Noutati moto Noul Malaguti Madison 125
Noutati moto

Noul Malaguti Madison 125

26


Sportiv, practic și… sportiv, noul Malaguti Madison 125 schimbă hainele față de ultima versiune. Acum este mai versatil, pentru a ține pasul și, poate, pentru a deveni un concurent al noilor vehicule cu roți mici.

Fie din nostalgie, fie din laudă sau doar pentru a readuce în memorie „vremurile de odinioară”, devine din ce în ce mai frecvent ca producătorii de motociclete să readucă în actualitate nume deja auzite și mai mult decât familiare. Este ceea ce a făcut și Malaguti, care odată cu revenirea în 2019 prin intermediul grupului KSR, proprietarul, în sectorul scuterelor a reîmpădurit numele Madison într-o versiune 300.

Iar datorită specializării în cilindreele mici, și-a făcut loc și noul Madison 125, un model care preia liniile fratelui mai mare, dar o face cu un stil și mai modern.

La zilele KSR de la Cremona am putut face un prim test cu Madison 125 în interiorul pistei de karting, test care ne-a permis să vedem cum merge în comparație și cu extraurbanul între viteze medii și mari.

Malaguti Madison 125
Malaguti Madison 125

Cum arată

Stilul noului Madison 125 nu are noutăți deosebite față de concurență, dar își are totuși rostul său; scutul frontal este bine structurat, cu faruri LED încastrate și un carenaj negru care conciliază spiritul sportiv al scuterului. Puțin mai puțin vizibile sunt semnalele de direcție, destul de voluminoase și cu proeminența portocalie, aproape de modă veche. Tunelul central este foarte înalt și dă și mai mult acea agresivitate totală, dar plasticele laterale rup puțin linia. Frumoasă este codița pătrățoasă cu stopuri conturate, care rotunjește linia într-un mod zvelt.

În general, linia preia foarte mult de la 300, dar efectul final este mult mai sportiv, cu dimensiuni mai compacte, dar bine exploatate, de fapt în șa te simți confortabil chiar și la o înălțime de peste 180 cm. Brațele sunt bine întinse, spatele drept și șaua îndreptată în față la 760 mm de la sol setează mersul iar picioarele găsesc loc pentru cel lung pe suporturi și în partea superioară, păcat că suporturile sunt foarte înguste forțând o poziție foarte dreaptă a piciorului.

 

Sportiv și practic

Dar Madison 125 nu se rezumă doar la aspect, ci ține pasul și în ceea ce privește caracterul practic, începând cu capacitatea de încărcare, care se mândrește cu un compartiment de sub șa încăpător, capabil să găzduiască o cască de protecție.

Echiparea continuă cu un sistem keyless, astfel încât trebuie doar să o ții în buzunar, iar scuterul pornește prin intermediul unei încuietoare mecanice situate chiar sub ghidon. Singura grijă este sistemul antifurt care te obligă să apeși butonul de pe cheie pentru a-l dezactiva, ca și cum ar trebui să deschizi încuietorile mașinii. Instrumentarul digital nu este cel mai modern, dar totuși nu strică linia finală a scuterului.

Un prim contact oarecum alternativ pentru Madison 125: o scoatem din habitatul său, orașul, pentru a o testa pe pistă, mai exact pe un circuit de karting. Adevărata utilitate a scuterului nu iese cu siguranță la iveală, dar comportamentul său la viteze mari rămâne interesant. Motorul, un 124 cmc cu o putere de aproape 13 CP și un cuplu de 11 Nm, este destul de receptiv la început, iar apoi se întinde mai liniștit până la viteza maximă de 100 km/h.

Malaguti Madison 125

Nu s-a născut pentru circuit, asta e sigur, dar se vede sportivitatea pe care Malaguti a vrut să i-o confere. Șaua și poziția picioarelor în tunelul central dau o senzație de mare stabilitate și chiar și în viraje. Păstrează bine traiectoria și te invită să menții un ritm alert, datorită anvelopelor montate pe jante de 14″. Frânarea este excelentă, garantată de discurile hidraulice de 250 mm pe față și 220 mm pe spate. Pe partea de confort, suspensia este destul de fermă, ceea ce este un lucru bun pe drumurile bine asfaltate, dar va trebui evaluat în oraș, mai ales dacă ne uităm la cele două amortizoare spate montate aproape perpendicular pe sol.

La viteze mici în padoc se observă și o anumită agilitate, cu siguranță nu cea a roților înalte, dar totuși potrivită pentru a intra în trafic, iar greutatea de 147 kg în stare de funcționare îl face manevrabil printre mașini

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...