Home Comunitatea moto Yamaha All Terrain Tour 2023: Din Iwata până în noroaiele din Zărnești
Comunitatea moto

Yamaha All Terrain Tour 2023: Din Iwata până în noroaiele din Zărnești

3


Importatorul Yamaha din România a strâns laolaltă toată gama sa de ATV-uri și SSV-uri pentru un weekend pe teren accidentat. Ca de obicei, răspunsul nostru la invitație a fost afirmativ, așa că ne-am găsit în parcarea evenimentului cu o oră înainte de începere. Da, am fost nerăbdători!

Yamaha are o istorie însemnată în materie de vehicule recreaționale și utilitare, iar asta se traduce printr-o gamă vastă de vehicule de acest tip care nu sunt motociclete. Discutăm aici despre ATV-uri, side-by-side-uri, UTV-uri și inclusiv mașinuțe de golf. Cele din urmă au lipsit motivat de la evenimentul de la Zărnești, nefiind gândite pentru utilizare în acel mediu.

În schimb, am avut ATV-uri precum Yamaha Kodiak și Grizzly în diferite variante, precum și ATV-uri pentru cei mici. A fost prezent și modelul YFZ450R, inclusiv în varianta de competiție utilizată de Alex Tam. Riderul a fost prezent în rol de instructor și ne-a făcut câteva demonstrații de ce se poate face cu un ATV dacă îndemânarea este la un nivel înalt.

În mod interesant, a fost amenajat un mic traseu off-road pentru tinerii rideri, unde aceștia au putut merge pe ATV încă de la vârsta de 4 ani. În cazul în care aveați întrebări în această direcție, se pare că sunt suficient de intuitive ATV-urile și pentru această categorie de public. Desigur, doar sub supravegherea atentă a unui adult.

În ceea ce privește gama de UTV-uri și SxS-uri, au fost prezente modelele Wolverine și Viking, primul fiind prezent atât în varianta X2, cât și n versiunea X4. Acestea din urmă se conduc precum autoutilitarele și au comenzi cât de se poate de convenționale, în timp ce vin cu avantajul capacităților off-road deosebite. Utilizarea este deosebit de facilă, fiind echipate cu transmisie automată, tracțiune integrală și reductor, pe lângă anvelopele specifice de off-road și unghiuri de atac și de degajare competitive.

UTV-urile și SSV-urile au pornit inițial drept vehicule menite pentru fermieri, dar au trecut rapid în sfera lifestyle. Vestea bună este că ele încă sunt utile celor care au de gestionat o suprafață de teren însemnată ce nu prezintă nicio șosea apropiată. Sigur, pentru mulți, aceste vehicule pot reprezenta și o distracție de weekend în noroi și zăpadă, iar ele sunt în primul rând o alternativă la ATV-uri, în special pentru cei care fie au avut prea multe momente-limită pe acestea, fie pentru cei care au auzit suficiente povești cu final nefericit legat de respectiva categorie de vehicul și vor să le evite pur și simplu.

Vestea bună este că poți merge cu un UTV sau un SSV aproape oriunde merge un ATV, iar asta fără să te ridici de pe scaun și în timp ce porți și o centură de siguranță pretensionată. Deloc rău, nu? E mai multă siguranță decât vei găsi la un ATV, iar performanțele nu sunt cu mult îngrădite. Cu side-by-side-ul potrivit, chiar nu sunt deloc îngrădite, dar este indicat să vă adaptați mereu viteza la condiții și să vă lăsați o marjă pentru neprevăzut. 

Vedeta gamei de ATV-uri prezente era modelul Grizzly 700, prezent inclusiv în ediția aniversară de 25 de ani. La nivel de motorizare, discutăm tot de un motor de 686 cmc cuplat transmisiei Ultramatic. Echiparea include tot o gamă vastă de scuturi, aripi și plăci de protecție. Partea aniversară include atât stickere și o plachetă specifică, cât și o combinație de culori deosebită.

Yamaha Grizzly 700 se prezintă cu dotări tehnice precum suspensi independentă pe toate roțile, direcție asistată electric, patru discuri de frână operate hidraulic și sistem de tracțiune On-Command, echipat cu un buton pe ghidon de unde treci rapid între 2WD și 4WD. O apăsare a unui alt comutator și ai blocat și diferențialul, dar nici în noroaiele din jurul circuitului de motocross din Zărnești nu s-a ajuns la asta.

Fie vorba între noi, sunt puține lucruri pe care nu le pot face aceste ATV-uri, iar capacitățile lor de off-road depășesc adesea capacitățile riderilor care le folosesc. Problema cea mai mare este chiar ușurința în utilizare, ce poate da impresia unor novici că se pot urca pe un ATV de 700 cmc și gata, știu să meargă pe el. Nu-i chiar așa, evident, pentru că riști să te rănești mai ceva ca după întâlnirea cu un urs Grizzly, minus urmele de zgârieturi și mușcături.

Realist vorbind, un Grizzly 700 este mai mult decât ai avea nevoie în mod rezonabil pentru utilizare în regim de hobby și nu ar trebui să fie primul ATV pe care îl călărești. În cazul în care aveai nevoie să îți spună cineva asta, tocmai ai putut citi mai sus o avertizare cinstită în acest sens. Altfel, dacă ești experimentat cu aceste vehicule recreaționale pe patru roți, Grizzly performează conform așteptărilor. Este ușor de manevrat și se duce acolo unde știi să îl îndrepți. Cu puțină atenție și un dram de pricepere, ar trebui să poți ajunge aproape oriunde cu el.

Foto: Adrian Cobzașu

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Cu Motorrad la Motorpark: BMW Motorrad Track Experience 2023

Chiar dacă marca germană nu ar fi celebrat aniversarea a 100 de...

Comunitatea moto

Mit sau adevăr: poți frâna mai bine fără ABS?

În aproape orice grup de motocicliști te-ai afla, fie că este online...

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

Comunitatea motoNoutati moto

Valentino Rossi a primit încă un trofeu – Brembo îi celebrează cariera pe două roți

Valentino Rossi, legenda vie a motociclismului și motivul pentru care mulți urmăresc...