Home Noutati moto Noul BMW S1000 XR – motor derivat din S1000 RR și lumini pe viraje
Noutati motoSaloane moto

Noul BMW S1000 XR – motor derivat din S1000 RR și lumini pe viraje

1


BMW S 1000 XR a câștigat rapid un renume și foarte multe teste comparative în care a participat. Și să modifice o rețetă care funcționează nu stă în caracter germanilor. Însă era clar că motorul trebuia schimbat: chiar dacă performanțele erau pur și simplu intoxicante, vibrațiile erau supărătoare pentru un produs atât de evoluat.

Iată aici schema ghidonului și elementele de eliminare a vibrațiior. Până să conduc efectiv motocicleta, presupun că e acolo doar preventiv.

Cu motorul şi suspensia dezvoltate de la zero şi masa proprie la plin de 226 kg (10 kilograme mai ușor decât modelul precedent la acelaşi nivel de echipare) S 1000 XR oferă și mai multă agilitate și performanțe sportive decât vechiul model. Iar precedentul livra ca un superbike din anii 2000 cu ghidon înălțat, dar mult mai eficient cu suspensia controlată electronic.

Forma noului cadru, flancurile rezervorului şi componentele din zona şeii asigură o poziţie mai confortabilă şi o mai bună aderență la nivelul genunchilor. Triunghiul ghidon – şa – scăriţe optimizat oferă o ergonomie superioară modelului precedent.

Ca S 1000 RR, dar fără ShiftCam

Noul motor 4 în linie, cu 5 kg mai ușor decât precedentul, este derivat din cel al modelului S 1000 RR şi livrează o putere de 121 kW (165 CP) la 11.000 rpm. Cuplul maxim de 114 Nm este livrat la 9.250 rpm. Având o curbă a cuplului mult mai liniară, performanțele lui BMW S 1000 XR sunt adaptate unui interval mult mai larg de turaţii, specific condiţilor de mers ale unei motociclete touring.

Treptele de viteză 4, 5 şi 6 sunt mai lungi pentru a diminua sunetul motorului, pentru a scădea turaţia acestuia şi implicit consumul de combustibil, în special la viteze de croazieră.

Ambreiajul anti-hopping nu este doar mai rafinat, dar vine la pachet pentru prima dată și cu MSR (controlul cuplului de tracţiune) pentru prima dată. Controlat electronic, sistemul MSR previne deraparea roţii datorate accelerărilor bruşte sau retrogradărilor agresive de treaptă de viteză.

Suspensie nouă, gestionată electronic

Suspensia a fost optimizată din punctul de vedere al greutăţii. Cadrul şi bascula sunt acum cu 2,1 kg mai uşoare, iar motorul preia o sarcină mai mare decât înainte. Noua basculă cu două braţe este mai uşoară cu 1,6 kg, oferind un răspuns extrem de rapid datorită conexiunii directe cu sistemul de amortizare.

Noul BMW S 1000 XR are în standard ultima generație a sistemului BMW Motorrad Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment). Mulțumită tehnologiei avansate, versatilatea motocicletei Adventure Sports oferă o experienţă de pilotaj extrem de dinamică, păstrând în acelaşi timp un grad crescut de confort.

Dynamic ESA Pro este disponibilă ca opţiune de fabrică, având două moduri de amortizare (Road, Dynamic) şi ajustarea automată a cursei în funcţie de gradul de încărcare. Pentru prima dată în cazul modelului S 1000 XR, asistentul dinamic pentru frânare DBC (Dynamic Brake Control) asistă pilotul în timpul manevrelor puternice de decelerare.

Pe lângă acest ABS cu DBC, printre electronice avem „clasicele” moduri de condus, inclusiv Pro, DTC (controlul tracțiunii) și DTC wheelie și Hill Start Control Pro.

Suplimentar faţă de răspunsul acceleraţiei, frâna de motor, controlul ABS-ului şi al tracţiunii şi funcţia anti-wheelie (incluzând noua setare Power Wheelie) pot fi configurate pentru prima dată pe noul BMW S 1000 XR.

Bordul a fost reproiectat cu o importanță crescută acordată lizibilităţii optime. Indiferent de condiţiile de luminozitate, informaţiile de pe ecran pot fi citite cu ușurință. În meniul propriu zis, fereastra Pure Ride afişează informaţiile necesare pentru mersul pe stradă, în timp ce fereastra adiţională Core afişează gradul de înclinare, forţa de frânare sau statusul controlului tracţiunii. Sistemul permite şi afişarea indicaţiilor de navigaţie cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefonul mobil.

BMW S1000 XR și lumina în viraje

Iluminare completă LED. Pe lângă semnalizatoarele şi stopul LED, noul model este dotat cu blocuri optice simetrice, fiecare cu câte o diodă LED pentru faza scurtă, faza lungă şi lumina de parcare.

Opţiunea Headlight Pro aduce sistemul adaptiv de iluminare a virajelor și odată cu el siguranţă crescută pe timp de noapte pe porţiunile virajate.

Aici se observă ușor și schemele de culori pentru lansare ale noului BMW S1000 XR.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Yamaha XSR900 GP: stil retro și tehnologie modernă într-o singură motocicletă

Dacă vrei să pară că mergi pe o motocicletă din anii ’80,...

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...