Home Noutati moto Honda-Sistemul de detectare a accidentelor
Noutati moto

Honda-Sistemul de detectare a accidentelor

1


Sistemele de detectare a accidentelor care pot spune automat dacă ai căzut de pe motocicletă și pot cere ajutor sunt deja disponibile, dar Honda lucrează la o variantă mai inteligentă a acestei idei, care poate determina dacă sunteți cu adevărat rănit sau nu.

Mai multe companii, printre care Triumph și BMW, au deja sisteme automate de apel de urgență opționale pe motocicletele lor, care folosesc diverși senzori, fie pe motocicletă, fie în telefonul mobil, pentru a afla dacă ați avut un accident și pentru a chema ajutoare dacă sunt respectați anumiți parametri. Cele mai recente iPhone-uri și ceasuri Apple au chiar și propriile sisteme de detectare a accidentelor. Dar cel mai recent proiect al Honda, dezvăluit într-o nouă cerere de brevet a companiei, este mai inteligent.

Sistemul, ca și altele, utilizează senzori care sunt deja prezenți pe multe motociclete, precum și propriul telefon mobil, dar configurația Honda adaugă o cască cu microfon Bluetooth montată pe cască și ia informații de la toate cele trei dispozitive – telefon, cască și motocicletă  pentru a decide dacă aveți nevoie de ajutor. Primul pas este un simplu senzor de înclinare în interiorul motocicletei. Acesta se declanșează dacă detectează un unghi de înclinare care depășește normele de rulare de zi cu zi, începând practic procesul imediat ce motocicleta cade. Dar, deoarece probabil că nu doriți să vină o ambulanță după ce v-ați scăpat jenant motocicleta într-o parcare, există mai mult decât atât.

În acest stadiu, majoritatea sistemelor folosesc senzori de șoc și algoritmi pentru a decide dacă a avut loc un impact care ar putea fi periculos și apoi încep  prin declanșarea unui avertisment pe telefon, lăsând timp pentru a anula apelul către serviciile de urgență înainte de a fi efectuat. Honda vrea să elimine acest pas și să poată stabili dacă ești în regulă într-un mod optim. Soluția la această problemă este foarte de simplă, folosind comunicarea dintre telefon, motocicletă și  cască pentru a deduce dacă ești întins nemișcat pe jos sau mergi blestemându-ți ghinionul.

Utilizând Bluetooth, unitatea de pe motocicletă poate indica poziția telefonului și a căștii , precum și poziția telefonului și a căștii unul față de celălalt. Dacă această relație arată că vă deplasați și capul (casca) se află deasupra telefonului și a senzorului de pe motocicletă, iar contactul bicicletei este oprit după accident, atunci este destul de clar că nu sunteți inconștient pe jos, astfel încât nu se apelează automat la serviciile de urgență. Dacă, în schimb, senzorii arată  casca și telefonul pe jos  nemișcate, atunci sistemul sună la 112.

Sistemul este de fapt mai complex decât atât, verificând viteza dinaintea accidentului, dacă distanțele dintre motocicletă, cască și telefon se schimbă în timp și chiar dacă telefonul sau casca sunt prinse sub motocicletă nu va suna imediat la 112. Există încă o verificare înainte de efectuarea apelului de urgență, ceea ce vă permite să îl anulați, dar în lipsa unui răspuns din partea motociclistului, sistemul ia decizia singur  chiar și pentru a transmite informații despre starea dumneavoastră medicilor înainte de sosirea acestora.

Sistemul se află încă în stadiul de brevet, așa că nu vă așteptați să îl puteți cumpăra imediat, dar oferă un indiciu cu privire la modul în care dispozitivele interconectate pe care atât de multe motociclete moderne le folosesc deja pot fi foarte utile în cazul unui accident.

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Noul Malaguti Madison 125

Sportiv, practic și… sportiv, noul Malaguti Madison 125 schimbă hainele față de...

Noutati moto

Aprilia SR GT 125 și 200, disponibile și în varianta MotoGP Replica

Aprilia a dezvelit o nouă variantă a scuterului său SR GT, disponibilă...

Noutati moto

Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto

Honda oferea un motoscuter de cilindree mică numit Motocompo în urmă cu...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 S Grand Tour a debutat: iată ce aduce nou

Ducati a extins gama Multistrada cu un nou model, numit Multistrada V4...