Honda-Sistemul de detectare a accidentelor

Sistemele de detectare a accidentelor care pot spune automat dacă ai căzut de pe motocicletă și pot cere ajutor sunt deja disponibile, dar Honda lucrează la o variantă mai inteligentă a acestei idei, care poate determina dacă sunteți cu adevărat rănit sau nu.

Mai multe companii, printre care Triumph și BMW, au deja sisteme automate de apel de urgență opționale pe motocicletele lor, care folosesc diverși senzori, fie pe motocicletă, fie în telefonul mobil, pentru a afla dacă ați avut un accident și pentru a chema ajutoare dacă sunt respectați anumiți parametri. Cele mai recente iPhone-uri și ceasuri Apple au chiar și propriile sisteme de detectare a accidentelor. Dar cel mai recent proiect al Honda, dezvăluit într-o nouă cerere de brevet a companiei, este mai inteligent.

Sistemul, ca și altele, utilizează senzori care sunt deja prezenți pe multe motociclete, precum și propriul telefon mobil, dar configurația Honda adaugă o cască cu microfon Bluetooth montată pe cască și ia informații de la toate cele trei dispozitive – telefon, cască și motocicletă  pentru a decide dacă aveți nevoie de ajutor. Primul pas este un simplu senzor de înclinare în interiorul motocicletei. Acesta se declanșează dacă detectează un unghi de înclinare care depășește normele de rulare de zi cu zi, începând practic procesul imediat ce motocicleta cade. Dar, deoarece probabil că nu doriți să vină o ambulanță după ce v-ați scăpat jenant motocicleta într-o parcare, există mai mult decât atât.

În acest stadiu, majoritatea sistemelor folosesc senzori de șoc și algoritmi pentru a decide dacă a avut loc un impact care ar putea fi periculos și apoi încep  prin declanșarea unui avertisment pe telefon, lăsând timp pentru a anula apelul către serviciile de urgență înainte de a fi efectuat. Honda vrea să elimine acest pas și să poată stabili dacă ești în regulă într-un mod optim. Soluția la această problemă este foarte de simplă, folosind comunicarea dintre telefon, motocicletă și  cască pentru a deduce dacă ești întins nemișcat pe jos sau mergi blestemându-ți ghinionul.

Utilizând Bluetooth, unitatea de pe motocicletă poate indica poziția telefonului și a căștii , precum și poziția telefonului și a căștii unul față de celălalt. Dacă această relație arată că vă deplasați și capul (casca) se află deasupra telefonului și a senzorului de pe motocicletă, iar contactul bicicletei este oprit după accident, atunci este destul de clar că nu sunteți inconștient pe jos, astfel încât nu se apelează automat la serviciile de urgență. Dacă, în schimb, senzorii arată  casca și telefonul pe jos  nemișcate, atunci sistemul sună la 112.

Sistemul este de fapt mai complex decât atât, verificând viteza dinaintea accidentului, dacă distanțele dintre motocicletă, cască și telefon se schimbă în timp și chiar dacă telefonul sau casca sunt prinse sub motocicletă nu va suna imediat la 112. Există încă o verificare înainte de efectuarea apelului de urgență, ceea ce vă permite să îl anulați, dar în lipsa unui răspuns din partea motociclistului, sistemul ia decizia singur  chiar și pentru a transmite informații despre starea dumneavoastră medicilor înainte de sosirea acestora.

Sistemul se află încă în stadiul de brevet, așa că nu vă așteptați să îl puteți cumpăra imediat, dar oferă un indiciu cu privire la modul în care dispozitivele interconectate pe care atât de multe motociclete moderne le folosesc deja pot fi foarte utile în cazul unui accident.

 

 

Adaugati comentariu