Home Noutati moto BMW dezvoltă un sistem de răcire adaptivă pentru motociclete
Noutati moto

BMW dezvoltă un sistem de răcire adaptivă pentru motociclete

2


Dacă vă uitați la grila imensă de pe multe mașini BMW moderne, veți observa că pare a fi falsă și nu este o adevărată priză de aer. De fapt, acest lucru se datorează faptului că, în căutarea unei aerodinamici mai bune, BMW folosește obloane care închid grilele principale atunci când nu este necesară o răcire maximă iar acum aceeași idee este dezvoltată pentru motociclete.

O cerere de brevet BMW a scos la iveală ceea ce firma numește  „o piesă înclinabilă având un aranjament de răcire cu un dispozitiv mobil de ghidare a aerului”. Ilustrațiile arată clar un sistem oblon dispus în fața radiatorului unui motor boxer twin răcit cu lichid. La fel ca în cazul mașinilor care folosesc un sistem similar, ideea este de a oferi o răcire adecvată pentru un motor de înaltă performanță care funcționează la sarcină maximă, dar și pentru a oferi o aerodinamică îmbunătățită atunci când motorul nu este solicitat și nu emite atât de multă căldură.

Brevetul explică problema, spunând că, în căutarea eficienței de răcire, radiatoarele motocicletelor sunt montate în locuri în care sunt expuse la cât mai mult flux de aer posibil, creând în mod inevitabil un obstacol aerodinamic. Problema este înrăutățită de faptul că sistemul de răcire trebuie să fie proiectat pentru a face față unor condiții meteo sau de performanță extreme, spre deosebire de cele care sunt întâlnite zi de zi. În cuvintele din cererea de brevet BMW: „sistemul de răcire este de obicei proiectat pe baza celei mai mari sarcini , care poate apărea în cazul unor condiții de funcționare extreme. În situațiile de zi cu zi, cu cerințe de putere mai mici pentru sistemul de răcire, acesta este „supradimensionat” în mod corespunzător.”

În timp ce capacitatea de răcire excesivă a radiatorului unei motociclete convenționale este rezolvată prin utilizarea unui termostat pentru a regla fluxul de lichid de răcire în radiator, aceasta nu reduce rezistența aerodinamică și ineficiența rezultată din prezența radiatorului în sine. Aici intervine ideea de obloane active. La fel ca sistemul deja utilizat pe mașinile BMW, brevetul firmei sugerează utilizarea unui sistem de ghidaje de aer în fața radiatorului, acționat de un singur servo pentru a deschide sau închide admisia în funcție de cerințele de răcire.

În funcție de unghiul și poziția radiatorului și a acestor obturatoare, beneficiile aerodinamice promit să fie utile. Cu obloanele închise, fie complet, fie parțial, aerul este redirecționat în jurul radiatorului, mai degrabă decât prin el, reducând rezistența cu aerul și îmbunătățind eficiența.

Deși nu putem trage prea multe concluzii din desenele de brevet, decizia de a ilustra ideea pe o motocicletă de aventură cu motor boxer în stil GS ar putea fi semnificativă, având în vedere că există un nou R 1300 GS boxer în curs de dezvoltare și care ar urma să fie lansat în acest an . Având în vedere că BMW produce deja în masă un sistem de grilă activă pentru utilizarea în automobile, transpunerea acestuia pe motociclete nu ar trebui să fie o sarcină extrem de dificilă dacă beneficiile se dovedesc a fi atât de semnificative precum sugerează cererea de brevet.

 

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...