BMW dezvoltă un sistem de răcire adaptivă pentru motociclete

Dacă vă uitați la grila imensă de pe multe mașini BMW moderne, veți observa că pare a fi falsă și nu este o adevărată priză de aer. De fapt, acest lucru se datorează faptului că, în căutarea unei aerodinamici mai bune, BMW folosește obloane care închid grilele principale atunci când nu este necesară o răcire maximă iar acum aceeași idee este dezvoltată pentru motociclete.

O cerere de brevet BMW a scos la iveală ceea ce firma numește  „o piesă înclinabilă având un aranjament de răcire cu un dispozitiv mobil de ghidare a aerului”. Ilustrațiile arată clar un sistem oblon dispus în fața radiatorului unui motor boxer twin răcit cu lichid. La fel ca în cazul mașinilor care folosesc un sistem similar, ideea este de a oferi o răcire adecvată pentru un motor de înaltă performanță care funcționează la sarcină maximă, dar și pentru a oferi o aerodinamică îmbunătățită atunci când motorul nu este solicitat și nu emite atât de multă căldură.

Brevetul explică problema, spunând că, în căutarea eficienței de răcire, radiatoarele motocicletelor sunt montate în locuri în care sunt expuse la cât mai mult flux de aer posibil, creând în mod inevitabil un obstacol aerodinamic. Problema este înrăutățită de faptul că sistemul de răcire trebuie să fie proiectat pentru a face față unor condiții meteo sau de performanță extreme, spre deosebire de cele care sunt întâlnite zi de zi. În cuvintele din cererea de brevet BMW: „sistemul de răcire este de obicei proiectat pe baza celei mai mari sarcini , care poate apărea în cazul unor condiții de funcționare extreme. În situațiile de zi cu zi, cu cerințe de putere mai mici pentru sistemul de răcire, acesta este „supradimensionat” în mod corespunzător.”

În timp ce capacitatea de răcire excesivă a radiatorului unei motociclete convenționale este rezolvată prin utilizarea unui termostat pentru a regla fluxul de lichid de răcire în radiator, aceasta nu reduce rezistența aerodinamică și ineficiența rezultată din prezența radiatorului în sine. Aici intervine ideea de obloane active. La fel ca sistemul deja utilizat pe mașinile BMW, brevetul firmei sugerează utilizarea unui sistem de ghidaje de aer în fața radiatorului, acționat de un singur servo pentru a deschide sau închide admisia în funcție de cerințele de răcire.

În funcție de unghiul și poziția radiatorului și a acestor obturatoare, beneficiile aerodinamice promit să fie utile. Cu obloanele închise, fie complet, fie parțial, aerul este redirecționat în jurul radiatorului, mai degrabă decât prin el, reducând rezistența cu aerul și îmbunătățind eficiența.

Deși nu putem trage prea multe concluzii din desenele de brevet, decizia de a ilustra ideea pe o motocicletă de aventură cu motor boxer în stil GS ar putea fi semnificativă, având în vedere că există un nou R 1300 GS boxer în curs de dezvoltare și care ar urma să fie lansat în acest an . Având în vedere că BMW produce deja în masă un sistem de grilă activă pentru utilizarea în automobile, transpunerea acestuia pe motociclete nu ar trebui să fie o sarcină extrem de dificilă dacă beneficiile se dovedesc a fi atât de semnificative precum sugerează cererea de brevet.

 

 

 

Adaugati comentariu