Home Motociclete electrice Scuterul electric CFmoto, un rival pentru BMW CE-04
Motociclete electriceNoutati moto

Scuterul electric CFmoto, un rival pentru BMW CE-04

2


Se pare că abia dacă trece o zi fără să apară știri despre un nou proiect al companiilor chineze de motociclete în special al companiei CFMoto. Marca lucrează la un scuter electric de mari dimensiuni. Am văzut recent că CFMoto are încă planuri mari în ceea ce privește motoarele cu combustie internă, inclusiv dezvoltarea unui V-4 de 1.000 cmc cu peste 200 CP, dar este clar că se depun eforturi de cercetare și dezvoltare și în domeniul electrificării, inclusiv în ceea ce privește vehiculul pe care îl vedem în aceste imagini dintr-o nouă cerere de brevet.

CFMoto are deja în derulare mai multe proiecte de motociclete electrice. Primul efort al companiei este 300GT-E – un sport-tourer cu performanțe echivalente cu cele ale unei motociclete cu motor cu combustie internă de 300cc, dezvoltat special pentru a răspunde nevoilor poliției chineze. De asemenea, CFMoto a mai lansat Papio Nova, o minibicicicletă cu baterii care rivalizează cu Grom de la Honda, și a creat și marca dedicată „Zeeho” pentru scuterele sale electrice.

Sub această marcă se așteaptă ca cel mai recent scuter să apară în formă de producție. La sfârșitul anului trecut, Zeeho a prezentat un concept de scuter, denumit Magnet, care arăta cum ar putea arăta un scuter mare, alimentat cu baterii, care să rivalizeze cu modele precum CE-04 de la BMW. Acest nou brevet pare să arate o versiune reală, în stil de producție, a acelui scuter.

Informațiile oferite de CFMoto despre conceptul Magnet spuneau că este capabil să atingă o viteză maximă de 150 km/h și să accelereze de la 0 la 50 km/h în mai puțin de 2,5 secunde, cu o autonomie de aproape 200 de km între încărcări. Aceste cifre au sugerat că vehiculul este mai mult decât un simplu concept, sunt cifre credibile, din lumea reală, pentru o motocicletă electrică. În schimb, unele elemente ale conceptului, în special panourile laterale transparente care expun pachetele de baterii, au fost mai mult stil decât substanță.

Brevetul prezintă un scuter cu secțiunea centrală, care ține bateria, și este realizată din aluminiu și nu din plexiglas și servește drept structură principală. Subcadrele tubulare sunt înșurubate în față și în spate pentru a crea unitățile de direcție și șaua, creând flexibilitatea de a produce mai multe variante diferite de scutere din aceeași secțiune centrală a șasiului.

La fel ca și conceptul Zeeho Magnet, modelul brevetat prezintă un braț oscilant unilateral, o furcă inversată și etriere de frână cu montare radială, precum și un motor electric montat în spatele șasiului principal, care acționează  roata spate prin intermediul unei curele dințate. Amortizorul unic este montat în stânga brațului oscilant, din nou la fel ca în cazul scuterului concept, dar poziționat la un unghi mai practic în loc de designul orizontal de pe Magnet.

Modulele de baterii, în interiorul carcasei din aliaj, sunt foarte diferite de cele utilizate în conceptul Magnet. În timp ce scuterul de prezentare avea baterii montate vertical, interschimbabile, brevetul prezintă două pachete pe toată lungimea, montate permanent în interiorul șasiului. Rămâne de văzut dacă celelalte idei tehnologice ale Magnet, care includ camere de luat vederi în față și în spate, precum și sisteme de control vocal și tactil, plus un sistem de recuperare a energiei cinetice, vor ajunge în producție, dar brevetul pare să confirme afișajul mare al instrumentelor de bord, în stil tabletă, al scuterului.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Yamaha XSR900 GP: stil retro și tehnologie modernă într-o singură motocicletă

Dacă vrei să pară că mergi pe o motocicletă din anii ’80,...

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...