Home Noutati moto Honda prezintă E-Clutch, un sistem ce acționează automat ambreiajul
Noutati moto

Honda prezintă E-Clutch, un sistem ce acționează automat ambreiajul

40


Honda a publicat un video de prezentare al unui sistem numit E-Clutch, pe care intenționează să îl ofere pe anumite modele în viitorul apropiat.

Noul sistem este gândit pentru a oferi posibilitatea de a nu folosi maneta de ambreiaj la motocicletele cu transmisie manuală, deși aceasta este prezentă. În clipul de prezentare realizat folosind imagini generate de computer, după cum subliniază clipul celor de la Honda, este ilustrată o manetă de ambreiaj care nu este folosită.

Pe ceasurile de bord ale motocicletei din clip, pe care cei de la Honda nu s-au străduit foarte tare să o ilustreze în mod special, scopul fiind de a sublinia că ar putea fi aproape oricare model din gamă, putem remarca prezența unui martor verde notat cu A, care stă lângă o pictogramă menită să semnifice un ambreiaj. Cel mai probabil, cei de la Honda vor oferi un sistem care poate fi decuplat după bunul plac și care va avea mai multe moduri de funcționare.

După cum se observă în clipul de prezentare, acționarea ambreiajului se face cu un dispozitiv integrat în unitatea E-Clutch și comanda acționării este făcută în funcție de atingerea schimbătorului de viteze. Ideea robotizării acționării unui ambreiaj nu este nouă în industrie, fiind utilizată și de diferite autoturisme de-a lungul timpului. În prezent, aceste sisteme nu mai sunt folosite în industria auto pe motiv de rulare insuficient de lină în raport cu o transmisie automată, ceea ce știrbește din beneficiile produsului.

În cazu acestui sistem, posibilitatea utilizării manetei de ambreiaj la manevrele în care este nevoie patinarea acestuia, alternat cu momentele în care poate fi cuplat și decuplat după nevoi ar putea face sistemul atractiv pentru mulți rideri. Nu este clar în acest moment dacă Honda vrea să ofere sistemul ca o dotare opțională sau să îl dezvolte în variante dedicate ale unor modele și să îl integreze din fabrică pe acestea.

O diferență importantă față de un sistem quickshifter este faptul că sistemul E-Clutch poate fi activat și la demarajul de pe loc. Odată ce Honda va publica mai multe informații despre acesta, vom putea ști exact pe ce piețe și ce motociclete vor primi acest sistem.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...

Noutati moto

Yamaha Tenere 700 Extreme: o nouă variantă cu extra optimizări pentru off-road

Yamaha a prezentat noul Tenere 700 Extreme, o variantă nouă a modelului...