Home Competitii moto Hard Enduro Bucovina 2023 a fost anulat, organizatorii acuză ANANP
Competitii moto

Hard Enduro Bucovina 2023 a fost anulat, organizatorii acuză ANANP

84


Săptămâna viitoare ar fi trebuit să marcheze cea de-a zecea ediție a Hard Enduro Bucovina, un concurs al cărui nume îi descrie atât specificul, cât și zona de desfășurare.

Pentru cea de-a zecea ediție, organizatorii puseseră la cale ceea ce ei descriseseră drept unul dintre cele mai grele trasee de până acum. Din păcate, nu vom afla nici noi și nici concurenții cât de greu ar fi fost, deoarece evenimentul a fost anulat.

Motivul este legat de ANAP, adică Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate, o organizație recent înființată, care a refuzat aprobarea traseului propus. Cei de la ANAP au motivat decizia în fața organizatorilor cu alineatul 2 din legea 57/2007, ceea ce interzice accesul vehiculelor motorizate pe suprafața ariilor naturale protejate.

Refuzul este motivat prin faptul că zona aleasă pentru traseu face parte din Aria Natura 2000, adică o arie naturală protejată. Până aici, nu pare a fi nimic deosebit de complicat dacă nu am lua în considerare și ce au constatat organizatorii competiției.

Practic, în respectivul sit natural protejat se află camioane care transportă arbori proaspăt tăiați. Deși nu a putut fi verificată proveniența respectivilor arbori tăiați la momentul redactării, planează suspiciunea că sunt operate tăieri ilegale în acele situri.

Cei de la Hard Enduro Bucovina organizaseră evenimentul într-un format descris drept ”zero waste”, ceea ce implică să nu lase în urmă niciun deșeu și să strângă toate elementele de marcare a traseului după încheierea competiției. Astfel procedează mai toți organizatorii de astfel de evenimente off-road.

Ideea principală era să asigure un eveniment sustenabil, care să nu afecteze în vreun fel natura și să susțină și alte proiecte similare odată cu derularea sa. Din păcate, ediția 2023 a Hard Enduro Bucovina nu va mai avea loc.

Organizatorii au anunțat că au renunțat la ediția din acest an, însă au hotărât să realizeze o ediție dublă în 2024. Aparent, competiția de hard enduro de la Odobești, planificată pentru începutul lunii Septembrie, a fost și ea anulată din același motiv.

În tot acest timp, organizatorii competiției au remarcat existența unor camioane care transportă lemne din situl natural protejat, ceea ce ridică semne serioase de întrebare în privința legalității acelei activități. Mai jos puteți observa imaginile surprinse de organizatori și preluate de o publicație locală. Am solicitat deja un punct de vedere al ANANP în această privință și acesta este următorul:

În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în ediția online a publicației ȘtiriSuceava.Net, din data de 08.08. 2023 („Concursul Hard Enduro Bucovina a fost interzis din cauza zgomotului, în timp ce munții din Sadova răsună de drujbe și TAF-uri care taie pădurea”,  autor: nesemnat)ținând cont de prevederile legale, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) solicită publicarea următorului Drept la replică și distribuirea, în aceleași condiții cu cele de distribuire ale articolului sus- menționat:

În data de 02.08.2023, Asociația Clubul Sportiv Hard Enduro Târgu Neamț a adus la cunoștința ANANP – Serviciul Teritorial Suceava (ANANP–ST Suceava) organizarea competiției Hard Enduro Bucovina, sub egida Federației Române de Motociclism, solicitând totdată acordul ANANP. Solicitarea a fost însoțită de harta (în format vectorial) a traseelor planificate pentru competiția care urma a se desfășura în perioada 12-13 august 2023.

În urma analizării setului de coordonate în proiecție Stereo 1970 transmis de către organizator, ANANP–ST Suceava a constatat că traseele alese pentru desfășurarea respectivei competiții se suprapun în totalitate cu ariile naturale protejate ROSPA0089 Obcina Feredeului și ROSCI0328 Obcinele Bucovinei. Drept urmare, în acord cu prevederile Art. 21 Alin. (2) din Metodologia de atribuire în administrare a ariilor naturale protejate, aprobată prin OMMAP nr. 1822/2020, ANANP–ST Suceava a comunicat organizatorului al nefavorabil pentru desfășurarea competiției pe traseele planificate, prezentând temeiul legal care fundamentează decizia: OUG 57/2007, art. 33 alin (2) lit. d), OUG nr. 195/2005, art. 52 alin (2). Totodată, solicitantului i-au fost aduse la cunoștință și consecințele care decurg din încălcarea prevederilor OUG nr. 57/2007, respectiv art. 52 și art. 53, de natură contravențională sau chiar penală, după caz.

În articolul publicat de ȘtiriSuceava.Net se afirmă, în mod eronat, că ANANP ar fi custodele sitului sus-menționat, care urma a fi străbătut de traseele alese de organizator. De asemenea, articolul preia excerpte din Anunțul publicat de organizator pe pagina de Facebook Hard Enduro Bucovina în care se afirmă, în mod tendențios, că reprezentanții ANANP „au interesul de a proteja natura, ascunzând tăierile ilegale din majoritatea siturilor”. Și că ANANP este o „agenție înființată peste noapte”. Pentru o informare corectă a cititorilor publicației, facem următoarele precizări:

  • Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a fost înființată în anul 2016, prin Legea nr. 95/2016, funcționează în baza Hotărârii de Guvern nr. 997/2016, fiind operaționalizată prin OUG nr. 90/2106 ca instituție publică cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Scopul ANANP este administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate și conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, reglementate prin dispozițiile OUG nr. 57/2007, fiind autoritatea responsabilă cu rol în administrarea ariilor naturale protejate.

  • Principala instituție cu rol de control și aplicare a sancțiunilor prevăzute în OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice este Gara Națională de Mediu, prin structurile proprii (comisariatele județene); prin urmare, orice cetățean care deține informații cu privire la acte ilegale care se comit în perimetrele ariilor naturale protejate are obligația de a anunța autoritatea cu rol de control și aplicare a sancțiunilor, fie direct, fie prin structurile teritoriale ale ANANP; acest lucru trebuia să-l facă și Asociația Clubul Sportiv Hard Enduro Târgu Neamț, dacă deține informații certe în acest sens, după cum afirmă.

  • În luna mai, anul curent, ANANP–ST Suceava a trimis o adresă către UAT-urile pe raza cărora se află ariile naturale protejate care se suprapun cu traseele alese de către organizatorii competiției Hard Enduro Bucovina, în scop preventiv, pentru a nu fi autorizate competiții automobilistice/de moto-cross care încalcă prevederile legale prezentate mai sus; evidențiem că unul dintre membrii organizatorului competiției este consilier local la una dintre primăriile vizate și, prin urmare, avea cunoștință despre atenționarea transmisă de către ANANP-ST Suceava.

  • La inițiativa președintelui Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), domnul Vasile CARNARIU, la sediul ANANP a avut loc, în data de 17.08.2022, o întâlnire de lucru la care au fost invitați să participe reprezentanți ai Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, Gărzii Naționale de Mediu, Romsilva – Regia Națională a Pădurilor, Federației Române de Motociclism și Federației Române de Automobilism Sportiv. Întâlnirea a avut ca scop consultarea factorilor interesați în reglementarea activităților de turism și a competițiilor sportive, stabilirea și marcarea traseelor în ariile naturale protejate, precum și oferirea de propuneri pentru îmbunătățirea activităților din domeniu.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate își exprimă totala susținere pentru organizarea competițiilor sportive și a activităților de turism, cu condiția respectării prevederilor legale în materie de protecție a mediului, a habitatelor și biodiversității lor specifice, în calitate de autoritate cu rol de administrare a ariilor naturale protejate. De asemenea, manifestă o totală deschidere la dialog, în manieră transparentă, onestă, cu toate instituțiile de presă interesate în protejarea patrimoniului natural al țării noastre.

Conducerea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate

prin

Compartimentul de Comunicare și Relații cu Publicul

 

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

%s Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Competitii motoNoutati moto

România, Arenă pentru Duelul European al Motocrosului Națiunilor

Cei mai buni piloți de motocros din Europa se vor lupta pentru...

Competitii motoNoutati moto

MotoGP: casele de pariuri spun că va fi un duel Bagnaia-Marquez

Am analizat cotele marilor companii de pariuri sportive cu privire la câștigătorii...

Competitii motoNoutati moto

MotoGP 4.0: 850 cmc și aripi mai mici

Născut cu 990 cc în 2002, coborât la 800 în 2007, revenit...

Competitii moto

Mani Gyenes este pregatit să ia startul în Dakar 2024

Emanuel Gyenes, cel mai experimentat român în materie de Dakar şi rally...