Încă o aniversare la Yamaha: 50 de ani de YZ

Yamaha se pregătește de o nouă aniversare, de data aceasta în gama sa de enduro. Vorbim despre 50 de ani de la primul model YZ.

În cazul în care ați ignorat complet subiectul, motocicletele Yamaha YZ, fie ele YZ125, YZ250, YZ250F sau YZ450F reprezintă oferta de enduro a mărcii din Hamamatsu și anul viitor va marca aniversarea lor de 50 de ani. Primele modele YZ de motocross de la Yamaha debutau în 1974, iar niponii vor să celebreze ca atare.

În loc să replice stilul anilor 70, cei de la Yamaha au ales să meargă pe ceva ce este astăzi considerat clasic, anume anii 90, iar acum ne referim la anumite scheme de culori care erau populare pe atunci. Vorbim despre motociclete albe cu șei mov și cu un model care îmbină atât mov, cât și albastru.

Pentru mulți dintre noi, acele scheme de culori ne aduc aminte de primele motociclete Yamaha pe care le-am văzut, iar schema de culori în sine era prezentă pe diferite articole sportive disponibile în Occident înainte de 1989, însă devenită normalitate și în România după Revoluție.

Nu suntem singurii care au trăit asta, iar Yamaha îi avea atunci în echipă pe sportivi precum Damon Bradshaw care făceau spectacol pe motociclete din gama YZ având aceeași schemă coloristică. Și da, arată bine și astăzi această combinație de culori, fără a fi excesiv de nostalgică.

Cu alte cuvinte, Yamaha a mizat pe nostalgie cu ediția aniversară a gamei YZ, iar întreaga familie actuală de YZ-uri este oferită în această configurație. Nu vă temeți, ediția aniversară nu se oprește doar la culori, ci aduce și diferite modificări tehnice.

Spre exemplu, generația 2024 a lui Yamaha YZ250F prezintă un cadru din aluminiu reproiectat, inspirat din cel al lui YZ450F, menit să asigure un plus de stailitate și rigiditate. Nu lipsește furca față KYB complet reglabilă cu amortizare variabilă, iar reglajul său se poate face cu o singură mână, notează cei de la Yamaha.

Suspensia spate este realizată tot de KYB și este și ea reglabilă, în timp ce configurația acesteia a fost regândită pentru a fi cât mai plată și mai îngustă în vederea unei ergonomii optime. Celelalte modele din gamă au primit și ele modificări minore.

Începând cu August 2023, clienții Yamaha pot comanda modelele YZ125, YZ250 și YZ450F de la dealerii Yamaha. Modelul YZ250F în varianta aniversară va fi disponibil abia începând cu luna Octombrie 2023.

Adaugati comentariu