Home Piata moto Gama motocicletelor Honda de 500 cmc (permis A2)
Piata motoPrezentare

Gama motocicletelor Honda de 500 cmc (permis A2)

1
CB500X


Motocicletele de 500 cmc de la Honda au primit tot mai multă atenție în ultimii ani. Modelele acestei clase mijlocii ușoare au devenit mai atractive vizual și încărcate încet, încet de tehnologie. Chiar dacă apanajul lor e format în mare parte de cei care fac primii pași pe două roți, datorită faptului că pot fi conduse cu permis A2, sunt mulți care încep să le vadă pe bună dreptate ca niște modele independente. Poate că versiunile seamănă cu RR sau par inspirate din VFR dar, astea nu pot fi decât avantaje.

Honda CBR500R: o sportivă care arată de milioane dar ține cu casa.

Aceste motociclete de 500 cmc de la Honda împart baza tehnică dar, sunt livrate în versiuni diferite. Pentru că îmi plac motocicletele carenate, aș spune că cea mai arătoasă versiune este Honda CBR500R. M-aș încumeta să spun chiar că pe una vopsită negru m-aș întoarce s-o privesc după ce am parcat-o. CBR500R este o motocicletă care promite să-i răsplătească pe cei care vânează virajele și văd trase până și atunci când merg pe jos. Ușor de întreținut în orice privință, de la consumul foare mic până la pneurile care nu se vor lăsa tocite de cuplul unui biciclindru de 471 cmc, chiar și cu îmbunătățirea de 4% a momentului motor și puterii între 3-7000 rpm adusă de inginerii Honda. Semighidoanele te obligă să ai o poziție mai încordată dar, în spiritul supersport cu care ne-a obișnuit Honda încă din anii ‘90, ele sunt ceva mai sus decât șaua. Pentru 2019 un monoamortizor spate (soluție tehnică întâlnită la sportivele de capacitate cilindrică mare) asigură un răspuns mai bun al suspsensiei; pretensioare reglabilă în 9 intervale. Iar cu șaua poziționată la 785 mm de sol, această sportivă ar putea deveni o alegere rațională pentru persoanle scunde.

 

 

Honda CB500X – bun la toate

Polivalent din cale afară, acest model de 500 cmc poate aduce surprize plăcute piloților de toate categoriile, nu doar celor cu permis A2. Agil și manevrabil, te lasă să-ți fac de cap întorcându-l pe toate părțile, în aproape orice situație. Se descurcă de minune în oraș datorită direcției cu un unghi de bracaj mai mare decât surata sport și a poziției înalte de condus care îți permite să vezi departe în trafic. Iar la drum lung facilitează mersul cu pasager pentru că poziția mai dreaptă nu te va obilga să-l, sau să o, duci în cârcă. Putem spune că “asfaltează” drumurile proaste și te îmbie să o apuci pe orice porțiune parcursă doar de vreo eventuală căruță. Cursa suspensiilor este de 150 mm față, respectiv 135 mm spate. Vrei să o iei drept peste deal? Asigură-te că ai cauciucurile potrivite și dă-i înainte! Modelul 2019 are mai mult cuplu și putere în zona turațiilor medii, obținute în parte și prin reglajele a supapelor ce se ridică mai mult și au o altă sincronizare. Bateria a fost mutată pentru a permite un flux mai bun de aer în admisie. După ce se termină asfaltul, vei aprecia roata față de 19 inci și acest bicilindru care produce doar 47 CP.

Garda la sol de 180 mm și acea șa ascuțită care îți oferă libertate de mișcare sunt o invitație nescrisă către drumurile forestiere și către potecile mai largi. Din proprie experiență cu GPS-urile, singurul sfat pe care îl putem da este să aveți plinul făcut dacă nu cunoașteți bine zona. Cu cei 17,5 l ai rezorvorului care acoperă o autonomie teoretică de 500 km, ar trebui să puteți ajunge la civilizație, iar dacă vă prinde noaptea, aveți faruri LED. Lumina bună nu garantează că scapați de urs dar, măcăr o să-l vedeți de departe. Oricum ar fi, polivalența caracterizează acest model care se poate transforma în funcție de preferințele de moment ale celui care îl conduce dintr-un commuter liniștit într-un tourer sau chiar adventure dornic de explorat.

 

Honda CB500F este privit cu coada ochiului: street fighter din anumite unghiuri, aproape supermoto din altele.

Honda CB 500F – Dichisitul

Ruda de oraș ale celor două vine dezbrăcată de prejudecăți și de carene. Prejudecăți legate de aspectul general plăpând al motocicletelor de cilindree mai mică sunt lăsate în grija altora; 500F pare un mic street figther pe care l-ai parca cu plăcere seara aproape de zonele pietonale. Noaptea va avea o bună trecere și acel bord digital, prezent și la restul gamei, cu aspectul lui contemporan. Oferă informațiile bine grupat și, pe lângă indicarea treptei de viteză, poate fi setat de pilot să notifice între 5-8.750 rpm (la intervale de 250 rpm) schimbarea treptei superioare. Codița sport anunță că cel de la ghidon va fi cel impresionat de viraje, nu

CB500F cu al său bord digital, comun în toată gama.

motocicleta, iar acea tobă mare nu oferă doar o terminație plăcută ci și un sunet curat și cumva puternic, nu pițigăiat. Fiecare motocicletă din gamă prezintă mici diferențe în reglaje, dar motorul rămâne neschimbat. Iar în cazul acestui citadin, arborele de contrabalansare pare mai important. Un motor în doi cilindri cu un mers rotund fără vibrații deranjante pare improbabil dar, nu uitați că suntem în 2019 și vorbim de japonezii de la Honda.

 

 

Honda Rebel – Milenialul

Același motor de 500 cmc cu ai săi 35 kW ce vizează permis A2 ajunge și sub cadrul tubular al lui Rebel. Chopper, custom sau cum vreți să-i spuneți, impresionează prin atitudinea sa și pare că reinventează motocicleta clasică prin simplitatea cu care vorbește celor care îl conduc. Accesibil ca preț și ușor de condus, și-a făcut loc rapid atât în garajul milenialilor cât și a celor trecuți de prima sau a doua tinerețe. Se spune că este ca o foaie albă pentru cei care vor să-și personalizeze motocicleta.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CFMoto 800NK
Piata moto

CF Moto și Yamaha anunță un parteneriat în China: ce trebuie să știi

Yamaha a confirmat oficial un nou parteneriat cu cei de la CF...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

Motocicliști începătoriNoutati motoPiata moto

Despre legea 125B cu „Ștrumf” de la Hey Moto

Cristian Anghel, fondatorul scolii Hey Moto este instructor din 2007 și a...