Home Motociclete electrice Electric, dar clasic – Tinbot F8
Motociclete electriceNoutati motoRide test

Electric, dar clasic – Tinbot F8

95


Timp de o săptămână am ales iar un scuter electric în favoarea termicului. Cei de la Tinbot m-au invitat să testez scuterul cu cea mai mare autonomie din gama lor. Nu ai auzit de ei? Ei bine, toată flota de scutere Blinkee City este Tinbot, deci sigur le-ai văzut pe stradă, sau poate chiar ai mers pe ele.

Eu am avut ocazia să merg cu Tinbot F8, un scuter care deși rulează fără emisii, și-a păstrat aspectul retro. Are multe elemente asemănătoare cu Vespa Primavera, inclusiv farul, iar aspectul clasic este completat frumos de anvelopele cu pereți albi. Forma „alungită” a părții din spate și stopul mi-au făcut cu ochiul din prima, iar cusăturile albe de pe șa se asortează perfect cu anvelopele. Abia când treci la partea din față începi să îți dai seama că defapt este un scuter modern.

Cum merge?

Scuterul este propulsat de un motor electric de 6,8 kW, fiind compatibil cu permis de conducere categoria A1. Viteza maximă este de aproximativ 95 km/h , așa că nu i-a fost frică să părăsească străzile aglomerate ale Bucureștiului în favoarea drumurilor naționale. Nu are motor Hub, ca la majoritatea electricelor, dar are un motor cu roți dințate, căruia trebuie să îi schimbi periodic uleiul. Scuterul dezvoltă un cuplu maxim de 175 Nm și ajunge imediat la 70 km/h, iar de acolo viteza crește mai greu până la 95 km/h. Până să observe numărul de înmatriculare verde, majoritatea șoferilor credeau că sunt pe un moped convențional, așa că nu se așteptau să plec întotdeauna primul de la semafor. Sistemul de cruise control funcționează bine și se pornește de la un buton de pe ghidon.

Poziția este confortabilă, și nu discriminează față de oamenii înalți, la înălțimea mea de 1.75 m, aveam loc să îmi întind picioarele și genunchii, așa că îl poți folosi lejer și dacă ai peste 1.80 m. Sistemul de frânare pe disc față-spate nu este echipat cu ABS, ci are CBS, din punctul meu de vedere este suficient, nu am avut probleme nici la frânări de urgență, anvelopele de la CST oferind aderență buna și pe asfalt umed. În schimb, suspensiile generice nu sunt extraordinare, iar gropile din București sunt o mică provocare pentru ele. Scuterul are două moduri de condus, Sport care te propulsează până la 95 km/h și Drive care limitează viteza la 45 km/h.

Dotări moderne

Chiar dacă mulți motocicliști ar spune că trebuie să ai o evacuare gălăgioasă ca să fi în siguranță, eu unul nu sunt neapărat de acord. Deși scuterul electric este complet silențios, datorită sistemului de iluminare full led foarte vizibil mi-am făcut lejer loc printre mașini fără să mă simt în pericol . Instrumentarul de bord este vizibil în toate variantele de lumină și îți oferă toate informațiile de care ai nevoie, inclusiv consumul instant de energie. Ca să nu îți fie greu la parcat, scuterul este dotat cu marșalier, acționat de un buton de pe ghidon. Avariile sunt altă opțiune pe care am apreciat-o. Ca să nu rămâi niciodată deconectat, în torpedoul din față ai o priză USB 3.0 și un loc special prin care poți trage cablul până la suportul de telefon. În momentul în care am făcut o greșeală de începător și am uitat semnalizarea pornită, bordul m-a atenționat.

Versiunea standard vine echipată și cu o alarmă acționată de pe o telecomandă. Dacă nu blochezi ghidonul, scuterul poate fi pornit direct din telecomandă, fără să mai ai nevoie de cheia tradițională. Alarma functionează bine, sună la cea mai mică atingere a scuterului. Opțional (200 Euro) îl poți echipa cu un GPS Bosch, care are o cartelă SIM internațională și o aplicație aferentă. În primul an abonamentul este gratuit, iar după aceea costă 39 de Euro pe an, din punctul meu de vedere nu este o sumă mare ca să îți protejezi scuterul.

Baterii și autonomie

Cel mai important aspect la un vehicul electric este autonomia, un capitol în care Tinbot F8 merită toate laudele. Motorul electric este alimentat de 2 baterii Panasonic de 72 V și 55 ah fiecare (capaticate totală 110 ah, 7,92 kWh). Acestea se descarcă pe rând până la 20 %, iar după aceea funcționează în paralel. Autonomia m-a impresionat, am reușit să parcurg 85 km de mers în modul sport, ținând cont de faptul că am plecat cu 90 % în ambele baterii și am ajuns cu 16 %, așa că sigur mai puteam scoate câțiva km în plus. Pentru cei interesați să folosească scuterul pentru livrări sau drumuri mai lungi, mersul în modul D oferă cu siguranță o autonomie de aprox. 200 km. Timpul de încărcare este de 6 ore (3h/baterie). Ambele baterii se află sub șa, așa că nu mai rămâne mult spațiu de depozitare. Pentru că bateriile sunt detașabile, nu trebuie să îți faci griji dacă stai la bloc, poți parca scuterul afară și să încarci bateriile separat în casă. Greutatea scuterului este de 137 de kg, fiecare baterie având 25 kg. Producătorul declară că bateriile ar rezista la 2000 de cicluri de încărcare, la o autonomie de 200 km însemnând aproape 400000 km.

Verdictul?

Piața de scutere electrice este în continuă creștere și are un potențial foarte mare odată cu venirea legii 125 B. Tinbot F8 este un scuter echilibrat, cu  autonomie impresionană și cu destul de multă personalitate. Prețul este destul de piperat, 6400 Euro cu TVA pentru versiunea cu două baterii și 4600 de Euro pentru cel cu o baterie. Din fericire este eligibil Rabla Plus, așa că devine accesibil.

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoRide test

Călătorul perfect- Test Ducati Multistrada V4 S GT

Primul model nou de la Ducati pentru 2024 e Multistrada V4 S...

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati moto

MotorFest 2024, Inaugurarea

București Mall și-a deschis porțile pentru un eveniment moto de amploare, aducând...

Comunitatea motoNoutati moto

Suzuki, expozant la MotorFest 2024

București Mall găzduiește primul său eveniment moto de amploare, aducând împreună majoritatea...