Home Noutati moto CONCEPT BMW LAC ROSE – ÎN NUMELE LACULUI ROZ
Noutati motoPrezentare

CONCEPT BMW LAC ROSE – ÎN NUMELE LACULUI ROZ

1


 

ÎN MOMENTUL DE MAXIMĂ POPULARITATE AL VECHILOR „BOXERE“ CU 2 SUPAPE,  DE LA MONACO APARE UN  JOLLY JOKER: UN CONCEPT INSPIRAT DE REGINELE DAKARULUI ANILOR ’80. VA DEVENI REALITATE? 

 

bmw concept (4)

Iată o lovitură sub centură! Pe unii s-ar putea să îi loveasca infarctul. Da, pentru că atunci când se vorbește despre BMW R80 G/S Paris-Dakar – cel mai vestit dintre vechile „boxere“ cu 2 supape din acea perioadă istorică – o întreagă generație intră în fibrilație. Iar când e vorba de motocicletele echipelor de uzină de la Paris-Dakar, treaba devine și mai serioasă. Și atunci la Monaco cineva s-a gândit să învârtă cuțitul în rana nostalgicilor cu conceptul Lac Rose. Realizat pe baza modelului modern BMW R nineT, acest exemplar unic se inspiră din designul acelui 980 G/S de uzină care în 1985 a triumfat în maratonul african (pe atunci sosirea era încă la legendarul Lac Roz, la câțiva kilometri de Dakar) avându-l la ghidon pe micul și neuitatul Gaston Rahier.

 

bmw concept (3)

 

Multă nostalgie în concept-bike-ul Lac Rose, dar și latura sa modernă impresionează. În proporțiile sale regăsim ceva din spectaculosul HP2 Enduro din 2005. În plus, are un motor extrem de exploatabil – boxerul răcit cu aer/ulei de 110 CP. Ideea unei replici Paris-Dakar pe o bază modernă nu e nouă, în anii trecuți au apărut kit-uri interesante pe piață. Dar când BMW însuși se implică, se schimbă discuția. Și atunci lansăm un mesaj catre Monaco: fabricați-o! În serie!

 

bmw concept (1)

La ultimul Concurs de Eleganță „Villa d’Este“ de la Cernobbio, BMW a dezvăluit conceptul R5 Hommage, pe care îl vedeți în fotografie. După cum spune și numele, acest exemplar unic este inspirat de R5-ul din 1936, o motocicletă importantă pentru BMW, căreia bavarezii au vrut să-i sărbătorească a 80-a aniversare. A fost o motocicletă revoluționară la vremea ei. Cadrul din țeavă de oțel, extrem de ușor pentru vremea sa, tăia orice legatură cu vechile cadre din oțel turnat de la vechea generatie BMW. În plus, furca era telescopică, o altă noutate foarte importantă. R5-ul stradal avea o vocație sportivă și nu din întâmplare prelua multe dintre soluțiile tehnice ale versiunii de competiție din 1935. Încă de atunci se transpuneau în producția de serie soluții ce se testau la curse… la R5 era normal, animată fiind de bicilidrul boxer cu transmisie pe cardan. În versiunea de stradă avea 494 cmc și dezvolta 24 CP la 5.500 rpm, atingând o viteză maximă de 135 Km/h.

 

bmw concept (5)

Ei bine, actualul Concept R5 Hommage (în spatele căruia se ascund frații Ronny și Benny Noren, decani ai tuningului) reia formele acelei faimoase motociclete – mai ales cadrul, șaua și rezervorul – arătându-ne o evidentă vocație Custom. Este un segment de unde producătorul german lipsește de foarte mulți ani (de la ultimul BMW R1200 C, ieșit din producție în 2005). Acest prototip se pare că vestește întoarcerea producătorului la curentul Custom. Curios este faptul că acest concept adoptă un motor original de R5 de competiție, furnizat de pasionatul Sebastien Gutsch, restaurat și chiar dotat cu turbocompresor. Performanțele au crescut și ca urmare a unor frâne adecvate în locul celor doi tamburi originali: un disc de mari dimensiuni în față și etrier radial chiar și la roata spate. Trecutul și viitorul, încă odată îmbinate în acest concept Custom. Și viitorul? Vom vedea…

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Noul Malaguti Madison 125

Sportiv, practic și… sportiv, noul Malaguti Madison 125 schimbă hainele față de...

Noutati moto

Aprilia SR GT 125 și 200, disponibile și în varianta MotoGP Replica

Aprilia a dezvelit o nouă variantă a scuterului său SR GT, disponibilă...

Noutati moto

Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto

Honda oferea un motoscuter de cilindree mică numit Motocompo în urmă cu...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 S Grand Tour a debutat: iată ce aduce nou

Ducati a extins gama Multistrada cu un nou model, numit Multistrada V4...