Home Ride test BMW S 1000 XR – Ocolul lumii în 80 de zile
Ride test

BMW S 1000 XR – Ocolul lumii în 80 de zile

20


La prima vedere are două regimuri de viteză. Unul la pas care-ți permite să admiri în voie peisajul, iar al doilea atât de rapid încât uiți să numeri de la unu la șase, câte trepte are. E motocicleta ideală dacă vrei să vezi lumea într-o vară.

Foto: Bogdan Paraschiv

Precedenta S 1000 XR a intuit o nișă în multitudinea de categorii în formare. Când a apărut, Sport touring-ul pierdea continuu teren în fața motocicletelor adventure. Conceptele de evadare și aventură primeau tot mai multă atenție și, odată cu ele, la fel și motocicletele care îți promiteau în spoturi promoționale că te pot ajuta să te rupi de cotidian. Cu cât mai departe te puteau duce, cu atât erau mai atractive. Și pentru că se știa că majorității acestor modele li se vor arăta coclauri doar în poze, multe au fost construite ca fiind un compromis bun și pentru asfalt. Cu puteri corespunzătoare.

BMW, cu al său S 1000 XR, vorbea pe limba motocicliștilor care își cumpărau un miar super sport, îi montau înălțătoare pentru ghidon și schimbau șaua cu una mai moale. XR oferea toate acestea din fabrică, plus suporți pentru bagaje și o gardă la sol mai permisivă. Un motor de Superbike și o suspensie capabilă vrăjeau efectiv pe oricine conducea motocicleta. Da, sunt un pic părtinitor, și eu am căzut în farmecele ei. Așadar, este naturală întrebarea: cum poți îmbunătăți o astfel de motocicletă? La fel de neforțat vine și răspunsul: reducând vibrațiile!

Toate-s vechi și nouă toate

E o motocicletă complet nouă. Însă fără dubii știi de la distanță ce model este, chiar dacă unii ar insista că are genele amestecate cu o italiancă. Motorul, pe scurt cel al lui S 1000 RR fără ShiftCam, împreună cu suspensia dezvoltată de la zero au dus la scăderea masei cu 10 kg față de modelul precedent. La fel ca în cazul suratei sport, ergonomia este îmbunătățită. Forma noului cadru, flancurile rezervorului şi componentele din zona şeii oferă o poziţie mai confortabilă şi o mai bună aderență la nivelul genunchilor. Șaua încă are o formă care te încurajează să faci totul fără să te miști prea mult, dar noua configurație facilitează ceva mai mult coborâtul din șa pe viraje. Chiar și celor ca mine, care depășesc cu mult normele manualului de anatomie.

Revenind la întrebare, încă vibrează. Fără ocolișuri, este un fel de semnătură. Oricum, par reduse aproape cu jumătate față de modelul precedent. Sunt notabile cele de la nivelul mâinilor, iar cele care se simțeau în scărițe și în zona șeii par o amintire ștearsă. Vibrațiile se simt mai pronunțat între 3 și 6.000 rpm. De aceea spuneam la început că are două regimuri de viteză. Primul bătrânesc până în 3.000 rotații pe minut, în care aproape lipsesc. Al doilea, în partea de sus a turometrului, unde ai prea multe lucruri de procesat ca să remarci astfel de detalii. Intri în warp speed, cum s-ar spune în filmele S.F.

Este o ascensiune lungă până la 9.250 rpm, unde motorul livrează cuplul maxim. Dar merită, după acest prag distracția e stratosferică.

Motorul trage foarte sus în ture, iar ca preferință personală am lăsat răspunsul accelerației în modul Dynamic. Am încercat și varianta Rain când condițiile meteo o cereau, dar mi s-a oprit motorul de vreo două ori, la semafoare diferite, așa că am revenit imediat la Dynamic. Ține de gusturi, eu prefer să dozez singur accelerația.

Treptele de viteză 4, 5 şi 6 sunt mai lungi pentru a diminua sunetul motorului şi implicit consumul de combustibil, în special la viteze de croazieră. Ambreiajul anti-hopping vine la pachet pentru prima dată și cu MSR (controlul cuplului de tracţiune). Controlat electronic, sistemul MSR previne deraparea roţii datorate accelerațiilor bruşte sau retrogradărilor agresive de treaptă de viteză.

Suspensie gestionată electronic

S 1000 XR este livrat standard cu cea mai recentă generație a sistemului Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment). Mulțumită tehnologiei avansate, este ca și cum ai avea setarea perfectă pentru fiecare fragment de drum. Sportivă, sigură și eficientă când crești ritmul, confortabilă și sigură când conduci relaxat. Ce interesează în realitate este că dacă știi ce să-i ceri, în afara circuitului devine una dintre cele mai rapide motociclete din câte există acum. Noua basculă și motorul parțial portant și-au adus aportul la îmbunătățirea manevrabilității.

Dynamic ESA Pro este disponibilă ca opţiune de fabrică, prezentă și pe modelul testat, are două moduri de amortizare (Road, Dynamic) şi ajustarea automată a cursei în funcţie de gradul de încărcare. Pentru mine, la 1.80 m înălțime și cu șaua standard, modul automat păstrează un pic prea sus nivelul. Trecut manual în setarea minim, sistemul coboară garda la sol cu 1-2 cm – suficient cât să pot pune bine picioarele pe sol.

Micul inginer

Noroc cu modurile presetate, că altfel ai avea ceva de furcă cu multitudinea de reglaje. Pentru prima dată în cazul modelului S 1000 XR, asistentul dinamic pentru frânare DBC (Dynamic Brake Control) asistă pilotul în timpul manevrelor puternice de decelerare. Pe lângă acest ABS cu DBC, printre electronice avem deja clasicele moduri de condus, inclusiv Pro, DTC (controlul tracțiunii), DTC wheelie și Hill Start Control Pro. Suplimentar faţă de răspunsul acceleraţiei, frâna de motor, controlul ABS-ului şi al tracţiunii şi funcţia anti-wheelie (incluzând noua setare Power Wheelie) poate fi configurată.

Revenind la lucruri pământene, parbrizul creează niște curenți de aer care aduc cu ei un nivel mare de zgomot în cască. Ce-i drept, ești bine apărat de ploaie. Aș exagera spunând că atât timp cât ești în mers doar coatele și vârfurile ghetelor vor fi expuse picăturilor. Revenind la zgomot, deși este posibil și chiar plăcut să mergi doar cu 80-90 km/h, este foarte puțin probabil că o vei face.

BMW S 1000 XR are un mic compartiment lângă bușonul rezervorului. Oficial, este acolo pentru a avea un loc la îndemână unde să pui tichetele de autostradă.

 

 

Electronica contribuie mai mult de jumătate la senzațiile pilotului. Totuși, în esență motocicleta se simte mecanică. Frâne, accelerații, schimbări de direcție… este o experiență foarte fizică. Este așdar cât se poate de analogică, și te răsplătește în special atunci când o conduci ca pe o motocicletă sport. QuickShifter-ul are mici inexactități la turații reduse, cum era de așteptat, și uneori este mai bine să folosești ambreiajul. Atâta timp cât o conduci ferm și corect, e greu să-i găsești lacune.

Ce pot să vă spun? Mie, care am făcut în toamna trecută vreo 2.000 km în trei zile prin țară cu al meu GSX-R, mi se pare că acest S 1000 XR este “top dog” în materie de sport touring. Recomandarea pe care o fac viitorilor posesori este să nu uite să-și planifice și vizite la circuit dacă fac ocolul lumii.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoRide test

Maxi cu o inimă mică, Mitt 125 GTS

Spaniolii de la Mitt se pregătesc cu pași repezi pentru legea 125...

Noutati motoRide test

Retro distracție, Royal Enfield Hunter 350

Un 350 care merge încet, dar care poate pune un zâmbet pe...

Noutati motoRide test

Kawasaki Ninja 7 Hybrid- Debut promițător

Cu boost electric, hibridul Kawasaki, are 70 de cai, o putere deloc...

Ride test

Yamaha Xmax 300 Tech MAX- cel mai modern Max

Deobicei când te gândești să pleci la drum lung pe un model...