Home Accesorii Povestea BMW RnineT Touratech la Romaniacs-ul din 2017
AccesoriiCompetitii moto

Povestea BMW RnineT Touratech la Romaniacs-ul din 2017

1


BMW R9X Touratech este una dintre multele povești frumoase de la Red Bull Romaniacs. Pornit în viață ca o motocicletă tribut celor 90 ani BMW Motorrad, RnineT este un custom cu piese de schimb furnizate de fabrică. A cucerit inimi și a făcut valuri în cele mai diverse categorii de public.

De parcă toate nu erau de ajuns, prin 2017 Touratech s-a hotărât să-și demonstreze sieși plus celor care nu știau deja la ce nivel calitativ se află produsele pe care le fac. Pe scurt, Touratech fac cutii și o sumedenie de accesorii pentru motociclete multimarcă dar, au o slăbiciune pentru BMW. Au venit la Romaniacs cu ceva ce a fost la început un R nineT standard, ușurat și modificat pentru enduro cu accesorii proprii. Suspensie, șa, apărători, scărițe și orice. Cum ai putea să faci asta mai bine decât să participi la cel mai dificil hard enduro din lume cu un BMW RnineT? Să-l termini. Ceea ce au și făcut-o, pe locul 14 din 98 la clasa Iron.

BMW RnineT pregătit de Touratech și botezat R9X. Gerhard Forster a terminat pe locul 14 din 98 la clasa Iron a Red Bull Romaniacs 2017.

Pornisem la drum cu R1200 GS ca să îi fac cunoștință cu sora sa mai mică pregătită de concurs: acel R nineT modificat de Touratech și rebotezat R9X. Am fost atunci la Romaniacs cu probabil cea mai polivalentă motocicletă de serie din acel timp: BMW R1200 GS – versiune Rallye. Mai orientată către off road decât varianta standard, venea cu scărițe de metal pentru aderență mai bună, protecții suplimentare pentru câteva elemente sensibile și un colorit menit să o scoată în evidență. Dintr-o sumedenie de accesorii, cutiile de aluminiu erau primele bifate de călătorii cu planuri mari. Este genul de motocicletă în compania căreia te poți străbate lumea până la capăt și înapoi dar, te poți opri pe drum și la un circuit. Nu glumesc. Am condus generația anterioară în Franța, pe circuitul de încercare al celor de la Dunlop la lansarea pneului Road Smart III și de vreo două ori la Adâncata. Încă mi-ar plăcea să știu să o conduc dincolo de asfalt mai aproape de adevăratul ei potențial. Și da, vorbesc de vechea generație, nici nu mai zic de noul R1250 GS.

Fat Ladies

Evident că la noi Fat ladies au fost numite prietenește Văcuțele, pentru că păreau aproape duble pe lângă celalte motociclete din concurs. Care Fat ladies? Pe lângă R9X-ul condus de Gerhard Forster (de cinci ori în top 10 Romaniacs plus numeroase clasări internaționale), a mai existat un KTM Adventure 1090 ce trebuia să-l aibă pilot pe Chris Birch (câștigător Romaniacs în 2010) dar, acesta s-a accidentat înainte de concurs, iar locul i-a fost luat de Quinn Cody.

Touratech au arătat nu doar ce și-au propus în privința fiabilității dar și că diamantele strălucesc și-n noroi. Scuze de clișeu, motoreta arăta prea bine ca să mă pot abține.

Text și foto: Adrian Cobzașu

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AccesoriiCascaUtile

Când trebuie înlocuită casca moto?

Soarele, căldura, utilizarea intensivă și depozitarea necorespunzătoare scurtează durata medie de viață...

AccesoriiCascaEchipamentNoutati moto

Cardo Packtalk Edgephones: căștile la care visau instructorii moto

Specialiștii de la Cardo au prezentat un nou model de cască fără...

Competitii moto

BMW Motorrad International GS Trophy se întoarce în Africa în 2024

BMW Motorrad a anunțat locul în care se desfășoară următoarea ediție a...

AccesoriiCascaEchipamentNoutati moto

Viziera încălzită a debutat comercial, dar prețul e pe măsură

Ce ai spune dacă ai afla că există o vizieră moto încălzită...