Home Ride test Test BMW K1600 Grand America – Etalon
Ride test

Test BMW K1600 Grand America – Etalon

0


BMW K1600 Grand America este o versiune a celebrului K1600. Aceasta a lăsat o urmă adâncă în amintirea celor care au condus-o, și a ajutat la crearea amintirilor celor ce au cumpărat-o. Dar, ne întrebăm, după atâția ani de la lansare, dotările și performanțele inițiale plus un pachet estetic e suficient să o mențină în preferințele clienților?

Când ai suficiente fire de păr alb încât să-ți zică copiii vecinilor săru’ mâna, ar fi cazul să te gândești mai serios la treaba aia cu călătoria care e mai importantă decât destinația. Iar partea bună când vorbim de BMW K1600 Grand America e că nici nu trebuie să renunți la plăcerile vinovate ale motociclismului dacă o incluzi în ecuația asta. Un 6 în linie care împinge ca o locomotivă și o agilitate nefirească o fac ideală pentru escapadele nocturne. De fapt, pentru astea există farul xenon adaptiv, care urmărește și luminează virajele mai eficient decât sistemele întâlnite la automobile. Escapadele rapide ar fi mai corect.

Naturalețea prin care își pierde kilogramele odată ce este pusă în mișcare încă mă surprinde uneori deși, după atâtea experiențe la ghidonul lui K1600 GT și variantele sale, merg pe încredere atunci când trebuie să fac manevre ceva mai pretențioase.

BMW K1600 Grand America pe scurt

Am întâlnit-o în tot felul de configurații, începând cu GT Sport. Am bifat și modelul Exclusive cu acel rezervor din aluminiu polișat și fotoliu cu brațe pentru pasager și am ajuns acum la BMW K1600 Grand America. Culoarea motocicletei aduce aminte de suratele cu 4 roți distinse cu apelativul M ale constructorului, iar baza este modelul Bagger, la care, pe scurt, s-a adăugat o cutie de bagaje în plus. Ca și înainte există închidere centralizată, iar toate compartimentele se încuie din telecomandă. Ca detaliu subtil, se poate opta pentru mutarea mufelor USB și auxiliar în cobul lateral drept, renunțându-se la comparimentul-buzunar din carenajul lateral. O altă noutate, pe care eu am experimentat-o abia pe la Curtea de Argeș, când încercam să fac un câine să se mute pe de mijlocul drumului, e claxonul. Acesta sună acum ca o mică goarnă, schimbarea fiind impusă de noi reglementări ce țin de siguranță.

Motocicleta în sine nu e vreo noutate, ci mai degrabă un etalon. Acest motor cu șase cilindri în linie, premiat ca fiind cel mai îngust din lume la momentul lansării, rămâne piesa de rezistență în jurul căruia pare construită. Fluieratul discret la turații mici și urletul metalic dezlănțuit pe măsură ce te apropii de zona roșie a turometrului te cuceresc imediat. Și iremediabil prin felul în care trage, aș putea completa. E un fel de navă amiral în care s-au pus toate tehnologiile disponibile la momentul lansării.

Are de toate, de la sistemul de navigație, îmbunătățit de-a lungul timpului, cruise control și parbriz cu reglaj electric, la părțile tehnice avansate precum controlul electronic al suspensiei în timp real (Dynamic ESA) cu presetarea nivelului de încărcare, accelerație gestionată electronic (moduri disponibile: Dynamic, Road și Rain) și quick shifter. Ultimul te lasă să schimbi treptele fără ambreiaj, oferindu-ți o ușurință în exploatare și rapiditate mai mult decât binevenită.

BMW K1600 Grand America – suspensie Duolever

BMW K1600 s-a distins de la bun început ca fiind cea mai sportivă motocicletă de touring din categoria mare. Când aveți și pasager trebuie totuși să țineți minte că scărițele ating mult mai ușor asfaltul când vă înclinați în unele viraje. Ca experiență generală la ghidon, suspensia față Duolever maschează multe denivelări și îți dă o siguranță crescută atunci când ești înclinat, pentru că ai mereu senzația că mergi pe niște șine. Da, feedback-ul are de suferit dar, vorbim până la urmă de o motocicletă touring, iar confortul este mai important. ABS Pro asigură frânarea optimă și cu motocicleta înclinată. Noi credem pe cuvânt, și suntem bucuroși că n-a fost cazul să vedem ce poate.

Poziția cu picioarele întinse pe acei suporți ce acoperă scutul motorului este ușor anormală dar, tipic americană. Cea obișnuită, pe scărițe, te îmbie ocazional la ghidușii, dar șaua moale te liniștește. Acea spumă cu înveliș rezistent la intemperii pe post de șa a fost suficient de moale încât să-l tragă la somn pe fotograful nostru pe drumul de întoarcere de la barajul Vidraru. Clar, oferă pasagerului o libertate notabilă, iar pe tine te va face să uiți în unele momente că este acolo.

BMW K1600 Grand America: un sportiv de cursă lungă

Pentru cei mai puțin familiarizați cu modelul de bază, am să fac o mică recapitulare valabilă și pentru BMW K1600 Grand America. În compania ei vei parcurge sute de kilometri fără nevoia de pauză. Cruise control-ul se va dovedi un motiv de relaxare în plus care îți permite să te bucuri și de peisaj. Parbrizul reglabil electric va dirija curenții de aer pentru a-ți oferi o bună protecție la vânt. Uneori e de preferat să-l lași într-o poziție puțin mai joasă decât cea în care ești ocolit complet de curenții frontali de aer pentru a evita unele turbulențe în spatele căștii.

Totuși, chiar dacă nu e ridicat în poziție maximă veți putea, tu și pasagerul, să ascultați la o claritate decentă muzica preferată până în jurul vitezei de 120 km/h. Sau vreo slujbă dacă ajungi în creierul munților, ai uitat muzica acasă, așa ca mine, și nu prinzi alt radio.

Chiar și cu mici modificări, e de fiecare dată aceeași ca atunci când am întâlnit-o prima oară, doar eu sunt un pic schimbat și o înțeleg mai bine. Dacă vreți o experiență complet touring și cel mai bun fotoliu pe roți va trebui probabil să vă îndreptați către reproiectatul Goldwing, care este dotat și cu o cutie automată. K1600 Grand America îți acoperă plăcerile subtile legate de viteză, agilitate și în special, pe cele de confort.

Foto: Bogdan Paraschiv

Date tehnice BMW K1600 Grand America

Motor
4 cilindri în linie, 1.649 cmc, 4 supape pe cilindru, DOHC, răcit cu lichid, convertor catalitic cu buclă închisă 3 căi

Transmisie
Ambreiaj umed, multidisc, operat hidraulic; cutie de viteze cu 6 trepte, angrenaj constant, transmisie finală pe lanț

Sisteme electronice gestionate de pilot
DTC (Dynamic Traction Control), Dynamic ESA, cruise control, accelerație ride by wire

Ciclistică
Cadru pod aluminiu turnat, motorul preia presiune, unghi viraj ghidon 62.2°, suspensie față Duolever cu arc central, cursă suspensie față 115 mm, suspensie spate Paralever, cursă 125 mm

Frâne
Față – două discuri de 320 mm, etrier cu 4 pistonașe, spate – monodisc 320 mm, ABS Pro (funcționează cu motocicleta înclinată)

Pneuri
Față 120/70 ZR17, spate 190/55 ZR17

Dimensiuni
Lungime 2.560 mm, lățime 1.000 mm, înălțime 1.440 mm, înălțime șa 780 mm, rezervor de 26,5 litri, greutate la plin 364 kg

Performanțe declarate
Putere 118,0 kW (160 CP) la 7.750 rpm, cuplu 175 Nm la 5.250 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

Noutati motoRide test

Test Mitt 125 GT Max: Naveta pentru toți

Tânara marcă spaniolă Mitt a debutat de curând în România. Noi am...

Noutati motoRide test

Test Mitt Scrambler 278: Scrambler pentru toți

Tânăra marcă iberică Mitt propune un model care atrage toate privirile, încadrat...

Noutati motoRide test

Test Honda Transalp 2023: Nu doar prin Alpi

Transalp a revenit după zece ani și prezintă un pachet semnificativ diferit...