Ride test

BMW F750 GS

1


O motocicletă pe care vei ajunge să o admiri în vârful unui sat de munte la sfârșitul zilei, privind în depărtare, deși plecasei de acasă cu gândul la o tură scurtă.

Fotografii: Dragoș Savu

În anii 80 BMW lansa R 80 G/S. Prea grea pentru offroad și moale pentru stradă a fost privită ca un extraterestru. Doar că a sucit imediat mințile celor care au încercat-o și a câștigat două raliuri Dakar. 40 de ani mai târziu, GS-ul este în accepțiunea multora capul de afiș când vine vorba de motociclete Adventure Touring.

Lesne de înțeles că varianta cu boxerul de 1200 este cea la care visează împătimiții excursiilor în jurul lumii, cei pentru care punctele de interes de pe traseu sunt niște cotloane uitate de lume și timp. Dar același set de repere rămâne valabil și pentru cei interesați de modelul pe care îl tratăm acum, F 750 GS, doar că sunt ceva mai cumpătați în abordare. O motocicletă care vorbește pe limba celor atrași de avantajele native ale unui enduro și privesc cu satisfacție acele linii dinamice de design care au devenit semnătura GS-urilor.

Același, dar complet schimbat

Vizual mai tăios, lasă impresia de produs tehnologic rupt de romantismul muchiilor rotunjite al generațiilor trecute. Vezi imediat că s-a renunțat la acel cadru tubular, iar cel nou încorporează motorul pentru a obține mai multă rigiditate torsională și robustețe. Rezervorul este și el așezat acum în locul clasic, între șa și ghidon, iar noul far LED a făcut ca asimetria veselă a farului din trecut să pară în actuala înfățișare doar un semn din naștere. Latura de avans tehnologic e și mai pregnantă când pui contactul și se trezește la viață ecranul TFT color cu animația specifică.

Pe lângă sumedenia de informații afișate, de la presiunea în pneuri până la diferite temperaturi de lucru, poți conecta telefonul la bord prin Bluetooth. Dacă folosești și sistemul de comunicare al căștilor BMW de casă vei vedea pe bord cine te sună și poți răspunde sau respinge cu ajutorul joystick-ului. Când asculți muzică vei avea detaliile melodiei afișate, iar folosind aplicația BMW Connected (gratuită) pe un smartphone poți primi indicațiile navigației direct în bord.

Deși este foarte utilă în situațiile cotidiene sau plimbări, pentru expediții este recomandată navigația opțională BMW Navigator (ajuns la versiunea VI). Cu aceasta, printre alte avantaje legate de trasee preferențiale pentru motociciști, în locul săgeților de dirijare, primești indicații precum: dreapta după catedrală ca să fii sigur că nu ratezi.

În ritm de doi cilindri

Puțin cufundat în șaua joasă, făcând corp comun cu motocicleta, pornești motorul și ai certitudinea că F 750 GS nu a fost doar revizuit, ci regândit. Bicilindrul capătă brusc viață, de parcă ar fi fost o melodie pusă pe pauză. Un sunet diferit, constant, și vibrații ținute sub control. Pleci, iar următorul lucru pe care îl observi și te bucură este ambreiajul foarte ușor. Cât de mult va ajuta în trecerea prin locuri izolate și dificile!

În mers, cu mici excepții, dacă este prezent pachetul opțional Dinamic (720 euro) cu al său quick shifter, ambreiajului rămâne pe post de decor, atât la schimbări în sus cât și-n jos. Dinamic aduce cu el vin modurile de condus Dynamic și Enduro, pe lângă cele standard Rain și Road, iar ASC-ul (controlul automat al stabilității) și ABS-ul devin DTC și ABS Pro (cornering). Ciclistica este atât de bună încât ți se pare că o conduci deja de ceva vreme. Manevrele la vitezele mică sunt doar o formalitate datorită masei bine distribuite, iar pornirile de croșetare a traficului pare că îți sunt încurajate.

Bicilindrul a fost dezvoltat pentru o creștere a cuplului și puterii, iar în subsidiar pentru reducerea consumului de combustibil. Cilindreea a ajuns la 853 cmc, iar în varianta F 750 motorul furnizează 77 CP la 7.500 rpm. Anularea vibrațiilor este făcută de doi arbori de contrabalansare, iar pentru sunet este responsabilă ordinea de aprindere la intervalele 270/450.

Recomandările de schimbare a treptelor pentru un consum optim sunt afișate în bord deosebit de devreme, puțin după ce treci de 2.000 rpm dacă accelerezi încet și progresiv. Totul se întâmplă fără ca motorul să bâlbâie sau să tremure. Noi am obținut 3,7 l/100 km la sfârșitul testului cu singura precizare că am mers în oraș doar seara și nu am folosit autostrada, dar ne-am fâțâit la ședința foto și apoi ne-am plimbat pe dealuri. Trei virgulă șapte.

Concret, cum e?

Exact așa cum trebuie. Dacă o accelerezi puternic după ce pleci de pe loc are tendința să se ridice pe o roată, meritul motorului fiind împărțit cu cel al cutiei bine etajate. După ce se încălzește începe să dea mai des mici rateuri în toba Akrapovič. Suspensia este ideală pentru drumuri proaste, ca să nu le spun românești. Ruta aleasă a inclus Rucăr Bran, iar unele porțiuni erau mai rele decât un drum forestier decent și a trebuit să reglez ESA-ul (disponibil opțional) ca spatele să nu mai fie atât de rigid.

La frânări puternice fața moale se afundă destul de mult dar, în ciuda abuzurilor și a faptului că suporta cele puțin peste 100 kg ale mele, nu s-a întâmplat să ajungă la capăt. Motocicleta se înclină rapid și cu o lejeritate naturală, iar ritmul susținut depinde de cât de bine știi să exploatezi materialul de concurs.

Este o motocicletă corectă ce livrează tot ce promite. Pentru mai multă performanță există F 850 GS, cu furcă upside down, mai mulți cai și cuplu, un mod în plus de livrare a puterii (Enduro Pro) și roți cu spițe clasice potrivite pentru drumuri departe de civilizație, cea față de 21 inci.

Având garda la sol considerabilă și suspensia permisivă, vor începe să ți se pară accesibile multe cărări ce seamănă a drum. În lipsa unor pneuri cu crampoane am evitat să merg mult pe iarbă și să cobor pantele cu mult pietriș. În rest, distracție în limita siguranței, cu derapaje discrete ale roții spate sub accelerații puternice și urcări susținute, am bătut în stânga și-n dreapta orice drum, potecă și uliță de pământ. Bine echilibrată, este controlabilă chiar și de cei mai puțin experimentați.

Este exact ce trebuie pentru a te distra și a explora peisaje demne de un calendar și zone ferite de publicul larg, cel care-și lasă gunoaiele pe unde poposește. Din jocurile copilăriei îmi aduc aminte întrebarea: ce ai lua pe o insulă pustie? Făcând abstracție de faptul că motocicletele nu plutesc, aș răspunde în glumă în compania cărui partener de drum aș ajunge întâmplător acolo. Dacă nu sunt valuri.

Motor

2 cilindri în L, 853 cmc, alezaj x cursă 84×77 mm 

răcire cu lichid, raport de compresie 12,7:1

distribuție DOHC  

4 supape pe cilindru 

injecție electronică

Transmisie 

finală pe lanț 

ambreiaj multidisc anti hopping în baie de ulei

cutie cu 6 rapoarte  

Controale electronice gestionate de pilot 

4 moduri de accelerație

DTC

Ciclistică

Cadru pod, oțel

unghi viraj ghidon 63 °

Traseu 104,5 mm

furcă telescopică de 41 mm 

basculă de alumini, pretensionare arc reglabilă hidraulic, revenire reglabilă 

Cursă față, spate (mm) 151/177

Frâne 

față – 2 discuri de 305 mm, etrier cu 2 pistonașe 

spate – discuri de 265 mm, etrier cu 1 pistonaș 

ABS de serie 

ABS Pro (cornering)

Pneuri 

față 110/80-R19; spate 150/70-R17   

Dimensiuni (mm) 

Lungime 2.255; lățime 922; ampatament 1.225; înălțime șa 815 (770, 790, 830); rezervor de 15 litri; greutate în ordine de mers 216 kg 

Performanțe declarate 

57 kW (77 CP) la 7.500 rpm, cuplu 83 Nm la 6.000 rpm

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

Noutati motoRide test

Test Mitt 125 GT Max: Naveta pentru toți

Tânara marcă spaniolă Mitt a debutat de curând în România. Noi am...

Noutati motoRide test

Test Mitt Scrambler 278: Scrambler pentru toți

Tânăra marcă iberică Mitt propune un model care atrage toate privirile, încadrat...

Noutati motoRide test

Test Honda Transalp 2023: Nu doar prin Alpi

Transalp a revenit după zece ani și prezintă un pachet semnificativ diferit...