BMW „Big Boxer” – cel mai mare boxer cu 2 cilindri pus pe o motocicletă

Big Boxer, cu ai săi 1802 cmc, este cel mai mare motor boxer folosit în industria motocicletelor și își are rădăcinile adânc înfipte în istoria BMW. Mai exact, este un descendent al modelelor R 5/R 51 din anii 1936-1941 și ale primelor motociclete boxer construite de BMW după cel de-al doilea război mondial, R 51/2 (1950-1951).

Semnătura clasică este imediat vizibilă: tijele împingătoare ale supapelor și tuburile lor cromate. Deși soluția OHV este clasică, motorul are 4 supape pe cilindru, injecție și aprindere dublă, și un sistem de management care îi asigură conformitatea cu normele Euro 5. Motorul va fi răcit cu aer și ulei.

Blocul motor este format din două bucăți de aluminiu, două jumătăți dacă vreți. Pentru un design compact, cele două axe cu came sunt amplasate deasupra arborelui cotit, câte una pe fiecare parte, și sunt acționate prin lanț. Astfel s-a obținut și o distanță scurtă până la supape.

Tacheții se reglează manual. Așadar, dacă mai aveți o leră pe acasă, aflați că jocul trebuie să fie de 0,2-0,3 mm.

Big Boxer de la BMW marchează revenirea la soluția clasică cu volantă și un singur disc de ambriaj, anti-hopping de data aceasta. Cutia de viteze are 6 trepte, iar opțional se va putea comanda și marșarier (prin motor electric). Masa totală a motorului este de 110,8 kg, inclusiv admisia și cutia de viteze. Transmisia finală este pe cardan, respectând tradiția.

Performanțele Big Boxer

Cel mai mare boxer în 2 cilindri folosit în industria moto produce 91 CP la 4.750 rpm și dezvoltă un cuplu maxim de 158 Nm la 3.000 rpm. Dacă ne întrebați pe noi și vă gândiți la un potențial concurent, sunt foarte apropiate de cele ale unui Milwaukee Eight 114 de la Harley-Davidson (90 CP și 160 Nm).

Boxerul BMW oferă 150 Nm între 2 și 4.000 rpm pentru a putea ondula asfaltul încă de la ture joase, iar volanta generoasă în dimensiuni promite ținerea sub control a vibrațiilor. Motorul se turează maxim la 5.750 rpm și ralanti la 950 rpm.

 

 

Adaugati comentariu