Home Noutati moto Bimota Tesi H2 cu un motor supraalimentat
Noutati moto

Bimota Tesi H2 cu un motor supraalimentat

1


La standul constructorului moto italian Bimota de la ultima ediție a Salonului Moto EICMA de la Milano, a fost până la urmă confirmată oficial implicărea producătorului moto japonez Kawasaki în compania din Rimini specilizată pe modele superbike, prin prezentarea modelului Tesi H2 dezvoltat în jurul cunoscutului motor japonez supraalimentat.

La început, în anul 1973 a fost modelul HB1 dotat cu un motor Honda 750 Four. Primul model SB1 (motor Suzuki) a fost lansat în 1976 iar primul model KB1, evident, cu un motor Kawasaki, datează din 1978. În anii ’80 a fost rândul modelelor DB și YB echipate cu motoare Ducati și Yamaha, iar în 1990 originalul Tesi 1D animat de un motor Ducati, dar cu un cadru revoluționar de tip Omega și cu suspensie față-spate cu braț dublu oscilant, proiectată de Pierluigi Marconi.

În timp ce se străduiește să găsească o configurație optimă, Tesi devine un model iconic a lui Bimota, care l-a menținut în rază sa de acțiune ca un portdrapel al unicității sale până acum câțiva ani, când odată cu schimbarea acționariatului și implicarea firmei Italian Motorcycle Investment, compania din Rimini intrase într-un con de umbră.

Compania Bimota revine acum cu o nouă structură corporativă, cu intrarea în capitalul social al japonezilor de la Kawasaki cu 49,9% și prezentarea surpriză a unui model despre care nu se știa nimic înainte de deschiderea ediției din acest an a salonului EICMA. Este vorba despre noul Tesi H2, care în premieră are echipat un motor Kawasaki cu 4 cilindri în linie de la modelul Ninja H2, supraalimentat cu compresor volumetric și care dezvoltă 200 CP.

Momentan, despre noul model știm mai mult sau mai puțin decât ceea ce s-a putut vedea la standul Bimota din cadrul salonului moto italian. La o primă vedere, stilul său se îndepărtează de liniile elaborate și tipic italiene ale ultimelor modele Bimota și preia un pic din acel stil „Sugomi” format din linii ascuțite și pronunțate pe care Kawasaki le-a adoptat în ultimii ani.

Comparativ cu primul model Tesi din anii ’90, motorul noului model dispune de o putere și un cuplu duble iar partea din față a cadrului a fost complet reproiectată iar noul cadru nu mai are aproape nimic în comun cu cel de tip Omega. Tesi H2 dispune în plus de suspensii electronice Öhlins Smart EC 2.0 și elemente aerodinamice suplimentare. Merită menționat faptul că, inginerul Pierluigi Marconi a fost rechemat de noua conducere de la Bimota pentru a supraveghea proiectul iar acesta este convins că, modelul pentru producția de serie va fi cu siguranță o motocicletă excepțională.

Cu siguranță, înainte de a putea conduce noul model, pasionații brand-ului Bimota vor mai trebui să aștepte pâna la finalizarea testelor înainte de introducerea în producția de serie dar cu resursele financiare venite din partea lui Kawasaki, nu există nici o îndoială că pentru Bimota va începe o nouă eră,

Foto: Dueruote

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...