Home Noutati moto BMW aniversează 50 de ani cu seria de modele R50/R60/R75
Noutati moto

BMW aniversează 50 de ani cu seria de modele R50/R60/R75

1


În zilele noastre compania germană BMW produce aproape 200.000 de motociclete în fiecare an, generând vânzări de aproximativ două miliarde de euro. Compania datorează acest succes unor oameni ambițioși și în același timp pasionați care au demarat un proiect moto la mijlocul anilor ’60 cu un buget minim și un angajament maxim și care a fost finalizat în urmă cu jumătate de secol.

„ Și dacă trebuie să facem ultima mașină din aur pur …”, declara în anul 1963 directorul tehnic BMW Helmut Werner Bönsch care era împotriva celor din conducerea firmei care susțineau încontinuare producția de motociclete BMW. Viitorul motocicletelor BMW de la acea vreme părea la fel de sumbru precum modelele de automobile produse la Munchen. Chiar dacă erau solide, acestea erau greoaie, aveau costuri de producție ridicate iar majoritatea din ele erau vândute autorităților și în plus blocau practic liniile de producție care erau necesare pentru construcția de automobile, în special pentru noul model lansat atunci, 1500 „Neue Klasse”. În cele din urmă, Bönsch a cedat la inițiativa venită din partea colegilor importanți, precum baronul Alex von Falkenhausen, care era cunoscut drept un pasionat de motociclete. Mini bugetul aprobat a fost chiar suficient pentru a angaja un tânăr inginer cu numeroase idei în ceea ce privește viitoarele modele moto, precum Rüdiger Gutsche care era un entuziast posesor moto de Triumph Bonneville.

Motorul boxer al viitorului model moto a fost dezvoltat în departamentul de motoare condus de Alex von Falkenhausen în timp ce echipa responsabilă cu proiectele a avut ca sarcină realizarea componentelor necesare pentru cadrul motocicletei. Proiectul a fost susținut de departamentul sport, care a testat fiecare etapă de dezvoltare pentru ca viitorul model să poată participa inclusiv în competiții de tip off-road.

La sfârșitul anului 1969, BMW a prezentat seria de modele R50 / 5, R60 / 5 și R75 / 5, iar țelul proiectului intitulat „Angajamentul pentru motocicletă” a luat până la urmă o formă concretă. Și ce formă! Piloții tineri și rapizi precum „Klacks” Leverkus sau Helmut Dähne, au parcurs celebrul circuit Nürburgring Nordschleife în zece minute cu noul BMW R75/5 și care s-a dovedit atunci mai rapid cu peste 60 de secunde de cât noul superbike Honda CB750.

Cel mai mare succes commercial a fost înregistrat pe piața din SUA, acolo unde, modelele modernizate ale anului 1972 care beneficiau de o nouă gamă de culori strălucitoare și numeroase elemente cromate suplimentare au fost foarte bine primpte de către clienții amercani. Până în toamna anului 1973, seria de modele R50/R60/R75 și-au găsit un număr de  aproape 80.000 de cumpărători care au stabilit din nou motocicleta ca un accesoriu important în portofoliul BMW.

Foto: BMW

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...