Yamaha Niken testat în România la Poiana Brașov

Pe scurt, ne-am jucat cu Yamaha Niken la Brașov, în cadrul Niken Tour din România. Evit să-i spun triciclu pentru că este o motocicletă cu trei roți. Și nu se adresează începătorilor.

Lansată pentru piața europeană, Niken este genul de unealtă pe care o scoți din garaj când vrei să dai o tură în forță, indiferent cât de departe. Este o motocicletă sport touring care îți oferă un avantren cu o aderență mult crescută față de motociclete normale, cu două roți în total. Principiul după care inginerii japonezi au dezvoltat puntea față cu două roți este carving, provenit din ski. Cele două furci se ocupă separat de setările suspensiei și de orientare. Fără a intra prea mult în detalii, tehnologia numită Leaning Multi Wheel asigură un comportament foarte apropiat de cel al motocicletelor clasice.

În primele viraje am fost un pic circumspect și am păstrat o rezervă destul de mare. Diferențele notabile se simt la mersul în linie dreaptă și la inițierea virajului. Cum ai o rezistență puțin mai mare de învins când te abați de mersul în aliniament, ai o senzație similară cu cea a unei mașini echipată cu servodirecție electrică, puțin artificială. Apoi după ce începi să o înclini, trebuie să depui puțin mai mult efort. E ca și cum ai conduce o motocicletă supersport și trebuie să pui acele semighidoane la treabă după ce te-ai obișnuit cu un naked cu ghidon normal. În scurt timp totul va deveni natural și te vei trezi aruncându-te în viraje la viteze la care mintea îți va șopti că nu se va termina bine. Iar totul se întâmplă fără emoții.

Cum multe dintre drumurile românești sunt cel puțin imperfecte, acoperite de praf, frunze, și chestii lăsate în urmă de vaci sau cai, Niken pare o alegere foarte logică. În Valea Cetății la Râșnov, tot acolo unde se țin și etapele din Campionatul de Viteză în Coastă, am avut la dispoziție o sumedie de situații posibile concentrate în câțiva kilometri. De la asfalt puțin lăsat și greu de observat, la viraje pe coborâre cu asfalt de după ploaie și la schimbări bruște de direcție, am avut tot ce trebuie ca să descoperim ce-i poate pielea, sau aliajele, acestui Niken.

Pus în mișcare de cei 3 cilindri binecunoscuți pentru liniaritatea cu care livrează cei 115 CP, Niken este rapid. Nu este pentru începători. Pentru stradă și oameni care nu sunt piloți, este soluția ideală pentru forjă în siguranță. Relativă, evident, că nu e de parcă nu ar putea cădea.

Niken se adresează unei nișe. Deocamdată, pare că vorbește celor mai cumpătați, pasionați de design. Și celor care își știu bine abilitățile și văd avantaje și eficiență în exploatarea lui. Pur și simplu îl poți înclina până la scărițe fără emoții. Ce faci mai departe depinde de tine.

 

Adaugati comentariu