Test de mobilitate urbană. Care e cel mai rapid mijloc de tranport în București?

mobiliate urbană București

Cu ce ajungi cel mai rapid la serviciu în cel mai aglomerat oraș european? Datele recente arată că Bucureștiul se află pe locul 8 în clasamentul mondial. Federația Europeană a Asociațiilor de Motocicliști  desemnat cel mai rapid mijloc de transport în Capitala României.

FEMA a ales un traseu cuprins între Plaza România din Drumul Taberei și intersecția Șefan cel Mare-Tunari. La start s-au aliniat un autoturism, un scuter, o bicicletă și mijloace de transport în comun.

De numai 17 minute a avut nevoie scuterul pentru a parcurge ruta aleasă. A trecut linia de sosire imaginară 9 minute mai târziu, bicicleta. Autoturismul a avut de-a face cu traficul imposibil încă de la pornire, a recuperat avansul bicicletei, dar a terminat abia pe locul 3 pentru că șoferul a fost nevoit să caute un loc de parcare, un neajuns neîntâmpinat de bicicletă. Evident, parcurgerea traseului cu mijloace de transport în comun a durat cel mai mult, 50 de minute.

Clasament:

  1. Scuter – 17 minute
  2. Bicicletă – 26 de minute
  3. Autoturism – 33 de minute
  4. Transport public – 50 de minute

Testul a fost realizat înainte de începerea anului școlar. O nouă sesiune de testare, efectuată în luna noiembrie, arată că scuterul ajunge în 19 minute, în timp ce autoturismul are nevoie tot de 50 de minute pentru aceeași distanță.

“Deplasarea pe două roți este soluția într-un București sufocat de trafic. Motorizarea, evident, ajută, pentru că un scuter sau o motocicletă ajung mai rapid la destinație decât o bicicletă. Indiferent de confortul pe care ni-l oferă mașina personală, nu putem ignora prețul plătit – timp pierdut în trafic sau în căutarea unui loc de parcare”, explică Răzvan pavel, președintele Asociației motoADN.

În toate orașele în care a fost efectuat testul de mobilitate urbană, motocicleta și scuterul au ieșit învingătoare. Bicicleta s-a impus însă, în Franța, la Nantes, ajutată fiind de infrastructura dedicată.

MotoADN militează pentru implementarea unor programe și luarea unor măsuri care să încurajeze transportul pe două roț în România și acuză Primăria București că nu ia în considerare acest tip de deplasare. Asociația solicită Primăriei:

  • Reglementarea circulației trotinetelor electrice;
  • Aprobarea legii cu privire la folosirea scuterelor de până la 125 cmc cu permis de conducere categoria B, în anumite condiții;
  • Realizarea unui plan de dezvoltare a mobilității pe două roți pentru toate orașele mari din România.

Adaugati comentariu